www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Ratni zloini '91-'95 u BiH > PRIOPENJE ZA JAVNOST O HDZ BiH UPANIJE SREDINJA BOSNA
Srijeda, 26 Veljaa 2020
 
 
PRIOPENJE ZA JAVNOST O HDZ BiH UPANIJE SREDINJA BOSNA
Utorak, 04 Svibanj 2010

PRIOPENJE ZA JAVNOST O HDZ BiH UPANIJE SREDIŠNJA BOSNA


upanijski odbor HDZ BiH Središnja Bosna konsterniran je nastavkom pravosudne farse i nastavka skandaloznog postupka Sudskog vijea Suda BiH, odjel za ratne zloine koji se vodi u predmetu poinjenog ratnog zloina nad pripadnicima HVO Bugojno, zatoenicima logora Stadion NK Iskra i civilima hrvatske nacionalnosti, a posebice prikrivanja i negiranja poinjenog ratnog zloina.

Poslije odluke Suda BIH pri ispitivanju „svjedoka“ Devada Mlae, predsjednika ratnog predsjedništva Bugojna, u vremenu poinjenih ratnih zloina nad Hrvatima Bugojna, pod njegovim „predsjedanjem“ da prekine svjedoenje : „dok ne dobije pravnog savjetnika koji e ga zaštititi da se pri svjedoenju ne izloi krivinom gonjenju“. Sudsko vijee voeno istom „logikom“ je prekinulo ispitivanje Selme Cikotia, svjedoka obrane jednog od optuenih za zloin nad Hrvatima u Bugojnu, kako se ne bi izloio krivinom gonjenju.

“Imajui u vidu pitanja na koja ete odgovarati, donijeli smo odluku da vam postavimo pravnog savjetnika jer samo tako mogu biti zaštieni vaši interesi. Iskoristili smo tu zakonsku mogunost jer nemate pravnu naobrazbu”, kazao je Davorin Juki, predsjedavajui Sudskog vijea.

Zar poslije Mlainog „svedoenja“ i konstatacije iz njegovog ratnog rokovnika : “Ne smijemo imati zvanino zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika treba da se likvidira.” I priznanja Selme Cikotia, koji je tada obavljao dunost zapovjednika Operativne grupe Zapad, ije je sjedište bilo u Bugojnu „da su ratni zarobljenici u Bugojnu povremeno bili korišteni kao “radna snaga”, a treba dodati i kao ivi štitovi pri emu su mnogi bili i ranjeni i priznanja da je znao za više lokacija logora u Bugojnu i on treba „pravnog savjetnika“.

Pitamo se koga štiti Sud BIH, Odjeljenje za ratne zloine prekidajui suenja i dodjeljujui „pravne savjetnike“ odgovornima za poinjene ratne zloine, kako se ne bi izloili krivinom gonjenju. Štiti li time Sud ratni zloin!? Ako jeste i on je sudionik toga istoga ratnog zloina.

Kako smo se ve javnim priopenjem obraali Visokom sudskom i tuiteljskom vijeu, Uredu Visokog predstavnika i specijalnog izaslanika Europske zajednice u BIH, gosp. Valentinu Inzku, Vijea za implementaciju mira u BIH (PIC). Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Misiji UN u BIH te svim ostalim relevantnim domaih i meunarodnim institucijama, od kojih nitko nije reagirao, ovaj put ;
Pozivamo Glavnog tuitelja Haaškog suda gosp. Serge Brammertz-a da prekine ovu pravosudnu farsu zbog neinjenja i propusta, politizacije i negiranja ratnog zloina te donošenja sramnih i sramotnih odluka kao i pokretanje postupka i sankcioniranje lanova Sudskog vijea i Tuiteljstva BiH kao i urno okonanje na pravu utemeljenog procesa.

Uvjereni da su istina i pravda dostini, te da ratni zloin nema zastare, a u ime Istine i Pravde, koja bi rasvijetlila sudbinu odvedenih i nestalih Hrvata Bugojna ponovno oekujemo vaše odgovore.

Ako Sud rtvama ne moe dodijeliti „pravnog savjetnika“ najmanje što su zasluili jeste PRAVDA !
 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!