www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Komentari > SPOMEN DOM BLAGE ZADRE
Ponedjeljak, 21 Rujan 2020
 
 
SPOMEN DOM BLAGE ZADRE
Subota, 08 Svibanj 2010
Nedjelja, 24 Veljaa 2008


SPOMEN DOM BLAGE ZADRE
idejni autor MILJENKO ROMI, akademski slikarU organizaciji Udruge branitelja i dragovoljaca Trpinjske ceste 1991. u Gradskoj vijenici javnosti je predstavljen projekt Spomen-dom Blage Zadre, autora Miljenka Romia, zagrebakoga slikara koji je javnosti poznat i kao autor idejnoga rješenja Spomen-doma Ovara.


Predstavljen projekt izgradnje Spomen-doma Blage Zadre na Trpinjskoj cesti            

U organizaciji Udruge branitelja i dragovoljaca Trpinjske ceste 1991. u Gradskoj vijenici javnosti je predstavljen projekt Spomen-dom Blage Zadre, autora Miljenka Romia, zagrebakoga slikara koji je javnosti poznat i kao autor idejnoga rješenja Spomen-doma Ovara.

Projekt predvia preureenje zgrade nekadašnje pošte na Trpinjskoj cesti ispred koje se sada nalazi bista pokojnoga general-bojnika Blage Zadre te jedan tenk. Za ostvarenje projekta trebalo bi oko dva milijuna kuna. Prezentaciju su pratili i gradonaelnica Zdenka Buljan te saborski zastupnik Petar Mlinari. Radovi na ureenju spomen-doma poet e kad se pronau financijska sredstava, a dom bi mogao biti otvoren 2009.

 - Na razmišljanje o ureenju doma ponukala su nas pitanja brojnih posjetitelja koji trae više sadraja. Pitaju je li to sve, bista i obiljeavanje jednom godišnje,16. listopada? Je li to sve što moe sada pokazati Trpinjska cesta? Nije sve i stoga elimo Spomen-dom Blagi Zadri i svim braniteljima Trpinjske ceste - kae Ivan Leutar, branitelj s Trpinjske ceste i glasnogovornik udruge.

Tenk u kliještima mrava

Katica Zadro, udovica pokojnoga Blage Zadre, kae da nije upoznata s detaljima buduega spomen-doma, ali da vjeruje kako e svi odgovorni dobro obaviti svoj dio posla.
- Dobro je da se nešto radi, a i ja mogu pomoi jer imam obilje sauvanih novinskih napisa i kaseta te druge dokumentacije – kae Katica Zadro.
Autor Miljenko Romi kae da je osnovna nit i sr same simbolike buduega spomen-doma zasnovana na injenici da je tu posijana klica, odnosno sjeme hrvatske slobode.
Ta simbolika je u postavljenom tenku na zelenoj površini, kliještima utoga mrava koji drobi tenk i elinoj ljudskoj šaci koja obujmljuje cijelu zgradu koja ostaje konzervirana u sadašnjem stanju, a izvana se dodaju neki novi elementi. Simbolina kliješta utoga mrava podsjeaju na vojnu jedinicu ZNG uti mravi koja je uz Pustinjske štakore uništavala neprijateljske napadake tenkove i od Trpinjske ceste stvorila legendu o groblju tenkova. Tako je tenk od velike prijetnje postao plijen. I biblijska je to pria o borbi slabašnoga naizgled nemonoga Davida, u našoj verziji mrava, i metalnoga snanoga Golijata, tj. tenka JNA. elina šaka simbol je snage i uništavajue sile zasnovane na moi metala, ali šaka ostaje zgrena, odvojena od tijela i sablasno nemona.

Slušalice na uši

Sadašnja bista Blage Zadre bila bi ugraena u plohu proelja zgrade gdje bi bila i imena poginulih branitelja te natpis doma. Posjetitelji bi se s ulaza našli u unutarnjem labirintu, onako kako su i branitelji bili u labirintima nepredvidivih izlaza. Na zidovima labirinta niz je informacija i video-zapisa koji priaju o vukovarskoj tragediji od poetka do kraja. Posjetitelji bi samostalno birali pojedine datume i dogaaje te slušali što su toga dana zabiljeile televizijske ili video kamere, radijski mikrofoni ili novinari reporteri i to ne samo hrvatski, nego svi koji su se bavili ovom temom, dakle i srpski. Bili bi tu pohranjeni i snimljeni glasovi Blage Zadre i njegovih suboraca. Posjetitelj e moi taj materijal uzeti i ponijeti u elektronskom obliku ili dati naredbu ispisa na papiru tako da se širi istina o tim ratnim dogaanjima. Usporedbom razliitih izvora informacija, posjetitelj e moi aktivno stvarati vlastitu sliku o dogaajima. Koliina dokumentarnoga materijala tako je velika da posjetitelj nee moi sve pregledati, nego mora odabrati. Moi e birati i informacije na nekom od svjetskih jezika, a audio materijale preslušavat e pomou slušalica da ne ometa druge.

Klica „Oluje“ posijana na Trpinjskoj cesti

U središtu je crveni spiralni zid kao simbol zranoga vrtloga, raanja oluje. Po Romievu mišljenju na Trpinjskoj je cesti bio zaetak etiri godine kasnije blistave hrvatske vojne akcije „Oluje“ na taj nain što je mala skupina branitelja pokazala Hrvatskoj da elina sila JNA nije nesalomljiva, što je nanesenim gubitcima JNA pokazala kako je Hrvatska sposobna slomiti tu vojsku.
Klica oluje uništila je elik, slomila tenk i bacila njegovu kupolu u dvometarski ponor u središtu doma, ponor u kome e kasnije završiti i sama JNA, ponor koji je i simbol zla i pakla. Kupola tamo izgleda nemono poput baene djeje lizalice.
- Kako je uz ovo mjesto vezan pojam groblje tenkova, u ponor je pokopan, ubijen, baen tenk, srpski tenk i to je kruna srca koje je lomilo elik – kae Romi.
Iznad ponora je ostakljeni pod po kome posjetitelji hodaju i osjeaju se nadmono, a hodaju i iznad staklom prekrivene zemlje koja se vrti i tako izaziva osjeaj nelagode. Strop iznad ponora udubljen je i tamo gori samo jedna mala svjetiljka, a od nje dolaze glasovi branitelja.
Na video zidovima moi e se vidjeti i sva imena poginulih branitelja ispisana rukama preivjelih branitelja. Pomou svjetlosnih efekata imena e se naizmjence pojavljivati.

Nema luksuznih zahvata

Vani su travnate etvrtaste plohe koje predstavljaju hrvatske regije. Na jednoj takvoj plohi ispred zgrade postavljen je tenk, a simbolizira uvjete obrane budui da se grad branio na ledinama, na cesti, a ne iz izgraenih vojnih obrambenih utvrda.
Na naše pitanje koliko bi stajala izgradnja i pregradnja spomen-doma, Romi odgovara:
- Ne bih elio se elio igrati procjenama, ali nisu to tako zahtjevna sredstva. Sluio sam se samo istim simbolima koji ne trae prevelika ulaganja. Tu nema luksuznih zahvata. Mislim da e sijena biti poput Spomen-doma Ovare.

http://www.vukovarske-novine.com/novine/400/06.pdf
Piše i snima Milan Paun
milan. Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

 

 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!