www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
UVODNI GOVOR ANTE BELJE NA PROSVJEDNOM SKUPU "KRUG ZA TRG"
Subota, 08 Svibanj 2010
Uvodni govor Ante Belje na prosvjednom skupu 'Kruga za trg' odranog na Kazališnom trgu u Zagrebu u subotu 08.05.2010. u 11 sati


Gospoe i gospodo, dragi prijatelji,

Okupili smo se danas ovdje da još jednom glasno i jasno ponovimo naš zahtjev Skupštini grada Zagreba za povratak imena Kazališni trg ovom najljepšem zagrebakom trgu.

Od prosvjeda odustati neemo sve dotle dok naš zahtjev ne bude ispunjen. Simbolima zla ne smiju biti obiljeene hrvatske ulice i trgovi – simboli zla ne smiju postati niiji uzori i treba ih im prije smjestiti u muzeje one negativne povijesti.

Tito je jedan od njih unato injenici što nas neki još i danas, i to s visokih mjesta u politici – antihrvatskoj – hoe uvjeriti da njihova borba za Jugoslaviju nije bila zlo i da su komunistiki zloini bili antifašizam.  Povijesne injenice, one od '41.-'90. god. i one od '91.-'95. god. ih u tome demantiraju, a njihovi putovi su obiljeeni potocima suza i krvi i gomilama rasutih ljudskih kostiju.  Bili su to putovi Staljinova i Titova komunistikog pakla, a ne de Gaulle-ova demokratskog antifašizma!

Druga injenica koju danas, 8. svibnja elimo spomenuti je ulazak u - nebranjeni – Zagreb, srpske – naglašavam srpske – jugosoldateske koja je Zagreb okupirala na isti nain kao i ona iz prosinca 1918. god. i izvršila masovni pokolj nad Zagrepanima 8. i 9. svibnja – i nastavila u tjednima i mjesecima koji su slijedili.  Naime, hrvatske oruane snage i sve ostale vojske povukle su se iz Zagreba 6. i 7. svibnja.

Divizije koje su prve ušle u Zagreb pripadale su Prvoj jugoslavenskoj armiji iji je zapovjednik bio Peko Dapevi iz Beograda i Drugoj armiji – Koa Popovi iz Crne Gore, a bile su Dvadeset prva i Dvadeset peta srpska divizija – obe iz centralne Srbije – sastavljene od onih koji su poslije listopada 1944. kokarde zamijenili petokrakama.  Zatim, Šesta Lika – pod komandom oke Jovania i Dvadeset osma Slavonska pod komandom Radojice Nenezia u ijem su sastavu i vodstvu bili prvenstveno Srbi – iz etnikih monarhistikih ili komunistikih krugova.

Zagrebaki partizanski 10. korpus – toliko razvikani – nalazio se tih dana na podruju Varadina i bio im je dozvoljen ulaz u Zagreb preko Sljemena te Sesveta i Dubrave tek 9. svibnja poslije podne (2 dana kasnije) s tim da su jednu no morali prenoiti na otvorenom u Sesvetama, a drugu na tadašnjem Spartinu stadionu, jer su sve prostore u gradu bile zauzele srpske jedinice.  Zagrebaki partizanski korpus je 10. svibnja formalno preuzeo dunost 'Zagrebakog garnizona', da bi ve 15. svibnja '45. bio rasformiran i stavljen pod zapovjedništvo 2. Armije Koe Popovia.  'Guverner' okupiranog Zagreba je postao Mijalko Todorovi-Plavi, rodom iz Kragujevca. O tome je pisao general Ivan Šibl u njegovoj knjizi 'Sjeanja'.

Tito je 11. svibnja 1945. pohvalio jedinice koje su 'oslobodile' Zagreb i njihove zapovjednike:
I. Jugo. armija – Peku Dapevia – ro. u Ljubotinu, Crna Gora
II. Jugo. armija – Kou Popovia – ro. u Beogradu
                          general majore:        Ljubu Vukovia – ro. u Cetinju, Crna Gora
                                                         Milutina Morau – Srbina iz Glamoa
                                                         Mijalka Todorovia – ro. u Kragujevcu
                          i pukovnika:             Blau Lampara – ro. u Cetinju, Crna Gora

Komandant tadašnje parade Jugoslavenske Armije odrane u Zagrebu, 13. svibnja 1945. bio je Vaso Jovanovi iz Podgorice u Crnoj Gori, komandant I. proleterske divizije.

Nitko od 'pohvaljenih' nije bio Hrvat niti iz Hrvatske, pa neka nam se sada objasni da to nije bila okupacija?! 

Trea injenica o kojoj je vano rei par rijei je sutrašnji 'Dan Europe' – iako taj dan ima razloga slaviti samo polovica Europe, druga polovica je samo zamijenila jedan totalitarizam drugim.  Jasno je o tome reeno u Rezoluciji Vijea Europe, i Rezoluciji Europskog parlamenta – koje imate na letku, a koje se u Hrvatskoj uporno prešuuju u politikim krugovima i medijima.

Ako u današnjoj Hrvatskoj sinovi jugoslavenske ORJUNE, OZNE, KOSA, UDBE, i njihovi unuci, a ija su usta danas puna europejstva misle da e s tim kovegom zla ui u Europsku Uniju, varaju se!  I to poglavlje u pregovorima hrvatske s EU e doi uskoro na red i trait e se vjerodostojnost slubene Hrvatske u njenom provoenju.

Rado emo - mi sa ovoga Trga – dati svoj doprinos u borbi za takvu europsku Hrvatsku.

Fotografije: Damir Borovak

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!