www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
TKO PREPOZNAJE I POZNAJE OVOG OVJEKA?
Nedjelja, 09 Svibanj 2010

Ako ga prepoznajete javite na e-mail:

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

Graanska inicijativa Krug za trg u subotu je 8. svibnja 2010. pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu odrala 4. po redu prosvjed, zahtijevajui promjenu imena Trg maršala Tita u nekadašnji naziv Kazališni trg. O tom je dogaaju uz ostale medije kratku vijest od nekoliko reenica donio je i portal Index.hr. No, iako se radilo o vrlo šturoj informaciji, Indexovci su napravili nekoliko, nazovimo to tako – novinarskih propusta. Pogledajmo zato zajedno o emu se radi i odgovorimo tako na pitanje ima li išta tonoga u vijesti Indexa.hr?

Prvo što upada u oi jest fotografija koja prati Indexovu vijest. Rije je o gospodinu s ustaškom kapom na glavi. Paljivijem itatelju ne moe promaknuti injenica da se ova slika ve više puta pojavila na Indexovom portalu, štoviše, internetski pretraiva Google tu sliku nudi u prvih deset odabira kod pretrage pojma „Krug za trg". Zanimljivo je da nama s Portala HKV-a koji smo pomno pratili, izvještavali i slikali sva etiri do sada odrana prosvjeda koliko god se iskreno trudili niti jednom nije uspjelo poslikati eventualne prosvjednike s ustaškim znakovljem. Novinari Indexa vjerojatno imaju bolje oko.

A itateljima koji takoer mogu imati dobro oko druge vrste nije promaklo niti da ispod slike malim slovima ne piše rije "fotografija", ve "ilustracija". Naime, neki mediji esto se slue ovom tehnikom u nastojanju da "ilustracijama" umjesto fotografijama poprate neku vrstu dogaaja. Jedan od najpoznatijih primjera takvog ilustriranja bila je svojedobno naslovnica Globusa s fotomontaom Ivane Hodak u krilu generala Zagorca, gdje je negdje sa strane sitnim slovima pisalo "ilustracija". U ovom sluaju, gospodin s ustaškom kapom nema veze sa skupom Kruga za Trg prošle subote, ve je ova fotografija, odnosno ilustracija nastala tijekom 2. po redu prosvjeda Kruga za trg u prosincu 2008. godine. Tada su svoj kontra-prosvjed organizirali "mladi antifašisti", koji se uostalom i vide u pozadini na Indexovoj slici.

U sljedeem odlomku, Index donosi izjavu lana koordinacijskog odbora "Kruga za trg" eljka Tomaševia kako su „U Zagreb 1945. zapravo ušli etnici", a koju spomenuti gospodin prema vlastitom svjedoenju ni tom prigodom, a niti na ranijim okupljanjima u tom obliku nije izgovorio. No, gospodin Tomaševi je na prosvjedu 8. svibnja pred HNK neosporno nastupio, što se pak nikako ne moe ustvrditi za gospodina Zvonka Bušia. No, to Index.hr nije sprijeilo napisati kako se graanima obratio i „Zvonko Buši, koji je nedavno pušten iz amerikog zatvora nakon odsluene 32 godine robije zbog otmice zrakoplova 1976. godine". Štoviše, citiraju navodne Bušieve reenice: "Tito je bio kljuna osoba u tragediji hrvatskog naroda i bedastoa je misliti da nije znao za masovna ubojstva. Treba maknuti njegovo ime s ovog trga jer je stajao na ideji antihrvatstva i bio protiv hrvatske drave".

Gospodin Buši e o svojem govoru na skupu „Krug za Trg" oito saznati tek iz Indexove vijesti, no – njegovo je ime ponovno upotrijebljeno onako kako je autorima priloga odgovaralo. Ovoga puta Indexovu smo vijest mogli secirati i raskrinkati, jer se radilo o dogaaju na kojem smo i sami bili i podrobno popratili. Meutim, opravdano se postavljaju dva pitanja, prvo – ima li u ovoj konkretnoj „vijesti" zapravo uope tonih informacija osim da se u subotu nekakav skup dogodio i drugo, još bitnije – koliko takvih „vijesti" dnevno odreeni hrvatski mediji puste u javnost kao samo njima znanu istinu? O tome je vjerojatno bolje i ne misliti.

M. M. B.
http://hakave.org/index.php?option=com_content&view=article&id=6193:ima-li-ita-tonog-u-vijesti-indexahr&catid=87:m-m-b&Itemid=37

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!