www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Komentari > U SPOMEN SLAVKU MILETIU
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
U SPOMEN SLAVKU MILETIU
etvrtak, 27 Svibanj 2010
 U spomen hrvatskom supatniku Slavku Miletiu! 
Povratkom iz Njemake, za hodoaše na Bleiburg, uz šezdeset petu godinu Bleiburške tragedije, Hrvatske vojske i naroda NDH., raalostila me tuna vijest da je 18. veljae 2010. godine, u 84 godini, otišao u hrvatsku vjenost jedan od najhrabrijih i najmuenijih hrvatskih robijaša, u titoistikome konclogoru-muilištu Zenice. Bio je i ostao jedan od najproganjanijih hrvatskih uznika u Zenici.

Roen je selu Tetovu kraj Zenice, 26. kolovoza 1926. godine, preminuo je 18. veljae 2010. godine u Vodicama. Osuen je na 18 godina robije, zbog poznatoga pokušaja atentata, na hrvatskog progonitelja J.B. Tita. Nije se prestajao boriti za slobodu hrvatskog naroda cijeloga ivota. Bio je najvea rtva robijanja u Zenici. Od neuspjelog pokušaja atentata na zloglasnog maršala, slijedile su duge godine robije. Ali i u zenikom zatvoru Slavko Mileti se nastavio boriti na robijaški nain, tako da je punih šest godina, to jest treinu svoje robije, proveo u samici, sa okovima na nogama, trpei svakoga dana poniavanja i batine.

Slavko Mileti je bio pravi fenomen izdrljivosti. S pravom se kae, kako nitko ne zna što sve ljudski organizam moe izdrati. Reim je 1962. proveo nekakvo pomilovanje robijašima. Ali to nije obuhvaalo Slavka Miletia, Tomislava Vidovia, Andriju Radoša, Antu Bakovia, Hrvoja Gašu i autora ovoga teksta Vinka Vice Ostojia.

 Nas nije obuhvatilo to Rankovievo pomilovanje. Morali smo nastaviti najtee robijanje u svojoj domovini. Svi smo izdravali svoje duge robije, bez ikakve milosti. A Slavko Mileti bio je i ostao udo ljudske izdrljivosti. Ništa ga nije moglo lomiti i slomiti, jer nije sumnjao u ideale za koje smo se borili, a to je ujedinjena slobodna drava Hrvatska, u svojim povijesnim granicama, Kraljevine Hrvatske, omeene prirodnim rijekama i Jadranskim morem. Iako u poznim godinama i duge robije, jugomueništva, Slavko Mileti se ukljuuje u redove Obrambenog domovinskog rata. Vjerovao je u jedinstvo hrvatskog naroda, neovisno od religioznih pripadnosti i nazora. No u tome se prevario! Slavko Mileti, bio je ponovno hapšen i prebijan zenikim zatvorom, što mu je ubrzalo zemaljski odlazak.

Otišao je hrvatski vitez, robijaš, ratnik, Slavko Mileti najpoznatiji muenik zenikog zatvora. Posljednjeg puta sam se uo sa Slavkom koji je stalno elio se viati sa svojim robijašima, supatnicima i prijateljima. Tada mi ree: „Nadam se da nismo uzalud robijali!“. To je sve zabiljeeno u Bojim „tefterima“!

Uz izraze suuti supruzi, sinu, kerkama i nevjesti od
Vinka Vice Ostojia s obitelji
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!