www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 23 Rujan 2020
 
 
DOIVOTNI ZATVOR ZA GENOCID U SREBRENICI
Petak, 11 Lipanj 2010
Doivotni zatvor za genocid u Srebrenici

Hrvatska radio televizija
http://www.hrt.hr/vijesti/
10. 06. 2010.

Meunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je presude sedmorici vojnih i policijskih dunosnika bosanskih Srba za zloine poinjene u Srebrenici i epi 1995., osudivši ih na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doivotnog zatvora, ponovno potvrdivši tom presudom da je u Srebrenici poinjen genocid. Obavještajni asnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popovi i pukovnik Ljubiša Beara proglašeni su krivim za genocid u Srebrenici i osueni na kaznu doivotnog zatvora, objavio je predsjedavajui sudac ICTY-a Carmel Agius.
Obavještajni asnik zvornike brigade Drago Nikoli dobio je 35 godina zatvora za pomaganje i podravanje genocida, a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovanin osuen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podravanje ubojstva, istrebljenja i progona. General Radivoje Mileti, pomonik zapovjednika VRS-a Ratka Mladia, osuen je na 19 godina, a general Vinko Pandurevi na 13 godina zatvora za pomaganje i podravanje ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva. General Milan Gvero dobio je pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i epe.

Obavještajni asnici Popovi (53) i Nikoli (52), vojni asnici Beara (70) i Pandurevi (50) te zapovjednik specijalne policije Borovanin (50) bili su optueni za sudjelovanje u udruenom zloinakom pothvatu s ciljem ubojstva vojno sposobnih bosanskih muslimana iz Srebrenice. Generali vojske bosanskih Srba Mileti (62) i Gvero (72) optueni su za zloine protiv ovjenosti i kršenje zakona i obiaja ratovanja, za ubojstva, progone, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva iz Srebrenice i epe.

Prema optunici, u zloinakom pothvatu sudjelovali su i politiki i vojni elnici bosanskih Srba Radovan Karadi, Ratko Mladi, Radislav Krsti i Zdravko Tolimir. U optunici su opisana masovna ubojstva muslimana iz Srebrenice nakon pada tog gradia u istonoj Bosni pod kontrolu snaga bosanskih Srba u srpnju 1995. Više od 7.000 muslimanskih muškaraca i djeaka iz srebrenike enklave pogubljeno je, a do 1. studenog 1995. cjelokupno muslimansko stanovništvo bilo je prognano ili je pobjeglo iz Srebrenice i epe, navodi se u optunici.

Suenje Popoviu i drugima poelo je 14. srpnja 2005., a iznošenje završnih rijei dovršeno je 15. rujna 2009. Raspravno vijee zasjedalo je ukupno 425 dana tijekom kojih je u sudski spis uvršteno više od 5300 dokaznih predmeta, a saslušano 315 svjedoka. ICTY je za zloin u Srebrenici optuio ukupno 21 osobu. Za taj je zloin dosad je osuena samo jedna osoba, general vojske bosanskih Srba Radislav Krsti osuen je 2004. na 35 godina zatvora. Suenja Karadiu i Tolimiru su u tijeku, a voa vojske bosanskih Srba Mladi je u bijegu, javlja Hina.


 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!