www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
VOIN - 1991. GODINE - ELIMIR KUATKO
Nedjelja, 27 Lipanj 2010
Bilo je to u slobodnoj i meunarodno priznatoj Hrvatskoj.

Kao i ranijih godina tvornica obue »UKUS« iz Virovitice Trgovaka mrea za svoje poslovoe odravala je izbor kolekcije i ugovaranje za novu sezonu. Iako umirovljen ostao sam zastupati tvornicu enskih cipela »FORTUNA« iz Graanice te kao takav bio i pozvan.

Ranijih godina više puta smo to obavljali u Sportskom centru u Voinu, a po završetku bio je domjenak i obavezni »OBANAC«. Te strašne godine 1991. naš sastanak je bio u Virovitici i malobrojniji, više smo bili preokupirani politikim temama i situacijom u Novoj Hrvatskoj.

U Zagrebu je ve odran I. SABOR »HRVATSKIH POLITIKIH ZATVORENIKA«, a kamera »JUTELA« bila je postavljena tik uz mene tako da sam bio njena stalna meta. Na sastanku su uglavnom bile politike tem,  a meu nama je bio i Pajo poslovoa prodavaonice »UKUS« iz Voina. Koliko znam bio je Srbin, borac, a ranije je bio i predsjednik Opine Voin. Prvi put u ivotu govorili smo otvoreno i slobodno.

Za vrijeme sastanka javljeno mi je da je moja supruga otputovala za Poegu gdje joj je otac na umoru tako sam i ja iz Virovitice krenuo za Poegu. Ovdje su bili i poslovoe prodavaonica iz Poege gosp. Tuna iz Pleternice gosp. Zvonko koji su dovezli i Paju iz Voina te sam ih zapitao kako su oni došli odgovoriše preko Voina. Ponovno sam zapitao kako je to sigurno - odgovoriše jutros smo prošli tuda te u šali dodadoše, a imamo i taoca sa nama je i Pajo. Odluili smo se za taj pravac te povezli i Paju.

Stigavši u Voin zaustavili smo se pred nekadašnjim hotelom. Izašao sam iz auta da protegnem noge a jedna je bila slomljena i u gipsu odmah mi prilazi jedna ena i doekuje nas rakijom, zaueno sam je pogledao i zapitao se kako ona zna da dolazimo? Prišao je Pajo i ostali, a okolo se vijore etnike zastave i uz vrisku jure na mopedima. Bili smo zbunjeni vjerojatno da su etnici vidjevši nas sa Pajom a u mene slovensku registraciju pomislili da smo Srbi a ja upitah »Pajo što je ovo?« On odgovori »ma ništa to se omladina zeza« Hvala lijepa ovih zastava i Belih orlova se sjeam iz Drugog svjetskog rata, pruim mu ruku i pozdravim se kao i ostali, kako mi je slomljena noga zamolim Zvonka da pree u moj auto ne popivši rakiju odmah napustimo Voin.
Išli smo preko Zveeva i Kamenske i na sreu prošli. Stigavši u Poegu odmah me zapitaše »kako i kuda sam prošao? Odgovorih preko Voina, pa ti si lud znaš li što je tamo - da vidio sam odgovorih.Na dnevniku objavljuju da su dva automobila pala u zasjedu i ljudi izmasakrirani tad mi je sve postalo jasno i kako ja imam obiaj govoriti »UVA BOG ELJKU SVOG« to rekoh i ovoga puta.Danas kao poasni lan HD sa uesnicima V. KONGRESA prvi put poslije tih strašnih dogaaja dolazim u Voin i kao prvo pozdravivši se sa mladim i simpatinim gradonaelnikom gosp. Predrag Fili odmah zapitah »Vraaju li se srbi u Voin?“ Da odgovori, a ja ga zapitah za mog Paju. Saznadoh da se je vratio, bio je u Banjaluci i vidio da tamo ne pripada, vratio se je u Voin.

Upoznao sam ga sa ovom mojom priom u par rijei i nastavili smo sa protokolom. Prikazan nam je i DF gosp. Miroslava Gazde o zloinima i strahotama koje su poinile srpske postrojbe. Isti film me je potresao i ako sam do sada mnogo toga vidio, vratio me je unazad i potakao me na razmišljanje kako smo nas tri imali sreu proi jer smo zadnji koji su prošli.

Pajo je znao, a i vidio je u Virovitici da nosim znaku, a i posjedujem iskaznice Hrvatskih politikih zatvorenika i Hrvatskih ratnih veterana Hrvatski Domobran da je rekao ne bi nas bilo. Dali smo prošli malo prije postavljanja zasjeda ili smo vieni pred hotelom i propušteni. Bilo što bilo da smo ivi gosp. Tuna iz Poege, gosp. Zvonko i ja zahvaljujemo dragom Bogu ali i gosp. Paji koji nas nije prokazao. Hvala mu!

Kao borac za istinu i kako objavljujem zloine u poratnoj Titovoj Jugoslaviji duan sam a i dosljedan sam sebi i ovo zapisati, a i objaviti.
Kako sam i sam dosta toga preivio ovom prilikom i na ovom mjestu ljudima koji su doivjeli i preivjeli tolike patnje nisam imao što rei pozdravio sam ih te poklonio kasete DF. HTV KRINI PUT ZAGREB-BLEIBURG 2008. Redatelje gosp. Ante Maria, DF gosp. Daraka Dovrania PRIE IZ SLOVENIJE » U POTRAZI ZA ISTINOM » I DF  Vladine komisije  Rep. Slovenije »OTVARANJE ROVA BARBARA« u Hudoj Jami kod Laškog.

Voin, 20. lipanj  2010.elimir Kuatko 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!