www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
OTVORENO PISMO - KOMU DA GRAANIN PRIJAVI MASOVNU GROBNICU USRED GLAVNOG GRADA RH
Petak, 02 Srpanj 2010
Poštovani gospodine Predsjednie Republike Hrvatske,
Poštovani gospodine Predsjednie Hrvatskog sabora,
Poštovana gospoo Predsjednice Vlade Republike Hrvatske,
Poštovani gospodine Ministre unutarnjih poslova,
Poštovani gospodine Ministre pravosua (i odnedavno izabrani pomonie glavnog tajnika UN-a za ljudska prava),
Poštovani gospodine Glavni dravni odvjetnie,
Poštovani gospodine Gradonaelnie grada Zagreba,
Poštovani primatelji ovoga dopisa,

Komu da prijavim ubojstvo osamnaest osoba u gradu Zagrebu?

Svjedok likvidacije i oevidac ukopa povjerio mi je tajnu o ubojstvu sedamnaest zarobljenih vojnika i jednog dvanaestogodišnjeg djeaka, u Zagrebu u svibnju 1945. godine. Precizno (u metar kvadratni!) poznata mi je lokacija masovne grobnice u koju su ukopana tijela ubijenih. Ta grobnica nije prijavljena, nije nigdje navedena, pa nijedna od nadlenih dravnih institucija za nju i ne zna.

Komu da graanin prijavi masovnu grobnicu usred glavnoga grada Republike Hrvatske?

U proteklih nekoliko godina kao predstavnik nevladine udruge temeljem vjerodostojnih iskaza svjedoka  prijavio sam nadlenim institucijama više masovnih grobnica i više dogaaja ubojstava iz perioda Drugoga svjetskoga rata i neposredno nakon njega. Dostavio sam im kopije dokumenata kao i iskaze ivuih svjedoka s jasnim i preciznim lokacijama moguih masovnih grobnica i likvidacija. Svjedoenja su bila takve naravi da je bilo mogue trenutno pristupiti istranim postupcima i, što je kljuno, sondiranjima terena i iskapanjima.
 Ali “nadlene institucije” nisu ni u jednom sluaju uinile išta bitno. One su, zapravo, inile sve da se ništa bitno ne pokrene.

Ispunjavajui svoju graansku dunost, u dobroj vjeri i savjesno, pisao sam tadašnjem predsjedniku RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade RH, ministrici pravosua, ministru unutarnjih poslova, glavnom dravnom odvjetniku, gradonaelniku grada Zagreba i mnogim drugim “nadlenim institucijama” od kojih niti jedna nije poduzela ništa konkretno o sasvim konkretno prijavljenim predmetima.

Zato vas sada javno pitam: kojim to institucijama hrvatski graanin treba prijaviti ratni zloin (koji ne zastarijeva, valjda, ni za rtve Hrvate) u Republici Hrvatskoj? Koje su to nama graanima nepoznate institucije jae od svih dravnih institucija zajedno kada se svjedoci moraju javljati nevladinim udrugama, jer nemaju nikakvo povjerenje u “nadlene institucije”, dapae, upravo se njih – boje!!! Dvadeset godina nakon uspostave samostalne (?) i slobodne (?) hrvatske (?) drave, svjedoci zloina starih šezdeset i pet godina boje se “nadlenih institucija” te drave!!! Plaše se nekih “slubi” koje su, kau, još uvijek pozadinski gospodari naših ivota. A kao dokaz navode upravo to da se nikakvom prijavom ništa ne moe postii, negoli još samo sebi samome zagorati ivot.

Komu dakle u ovoj dravi prijaviti masovnu grobnicu da bi oni koji su u nju baeni bili uope priznati kao rtve, ukljuujui i dvanaestogodišnjeg djeaka koji se “greškom” našao uz “krivih” sedamnaest hrvatskih vojnika?

Ima li u Hrvatskoj ikoga tamo negdje gore tko slui ovomu narodu bez dvostrukih mjerila?

Ima li u ovom narodu još koga tko se ne plaši “nadlenih institucija” i njihovih “paradravnih organa“?

Ima li u ovom narodu još koga tko se ne plaši medijskog prijezira prema svakom tko se ne uklapa u zadane standarde politike poeljnosti koja je do neprepoznatljivosti umrtvila jedan ne tako davno ponosan narod?

Ako postoji još netko u ovoj dravi (pa i meu gore spomenutima) tko ivot i rtvu dvanaestogodišnjeg djeaka smatra veom vrjednotom od sveukupne diplomatske dvolinosti “nadlenih institucija” zajedno, neka mi se javi.

“Nasilno”, “ilegalno” i “izvaninstitucionalno” (jer su i rtve ubijene nasilno, ilegalno i toboe izvaninstitucionalno, a zatim danas institucionalno namjerno zanemarene) posjetit emo u prisustvu svjedoka, a zatim i otkopati prvu masovnu grobnicu u gradu Zagrebu.

rtve su to zasluile, ak i kada ivi nisu!

U Zagrebu, 7. svibnja 2010.

Ivica Relkovi, preivjeli logoraš srpskih koncentracijskih logora iz vremena Domovinskoga rata
  

Napomena: Potpisnik je kao predsjednik Hrvatskog odgovornog društva pokrenuo projekt “Edukacijska udruga 1481” te prikupio niz autentinih iskaza svjedoka, proslijedio ih nadlenim dravnim institucijama i prijavio lokacije više masovnih grobnica u gradu Zagrebu, nakon ega nije ozbiljnije proveden niti jedan postupak. Trenutano je predsjednik nedavno osnovane Obiteljske stranke. 
Kontakt: Hrvatsko odgovorno društvo, Zagrebaka cesta 190, Zagreb; mob: 098/355-277, Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!