www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
HODOAE SV. ANI U KOSOVO KOD KNINA
Utorak, 27 Srpanj 2010
http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=123817
IKA-Zagreb, Kaptol 4
26.07.2010 | 16:55 | IKA V - 123817/7

Hodoaše sv. Ani u Kosovo kod Knina

Biskup Ivas predvodio misu u spomen na tri stotine hodoasnika iz Drvara koje su na blagdan sv. Ane godine 1941. ubili etnici

Knin, (IKA) - Blagdan sv. Ane okupio je u ponedjeljak 26. srpnja u Kosovu kod Knina velik broj hodoasnika iz Šibenske biskupije te iz susjedne Banjoluke biskupije. Euharistiju u koncelebraciji s tridesetak sveenika predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Misa je slavljena u spomen na tri stotine hodoasnika iz Drvara koje su na blagdan svete Ane 1941. godine ubili etnici.
Došli smo ovdje danas uiniti spomen na našu brau i sestre, da "ne zaboravimo baštinu što nam namriješe!" A ta je baština velika i vana, obvezujua za našu sadašnjost i budunost: treba nam otkriti i svjedoiti pravu istinu o onome što se njima i s njima ovdje dogodilo, poruio je biskup Ivas. Došli smo se kršanski moliti za našu brau i za pobjedu istine o njima. Radovali smo se kad smo mogli povjerovati da je došao kraj vremenima ubijanja, muenja i pokolja tolikih istina, da je došlo vrijeme da ubijene istine budu iskopane, kako god to muno bilo, da se nepravedno osuene istine rehabilitiraju, da se rtvama da dostojna poast i svaka mogua zadovoljština. Znano je kako mnoge teške traume u ovjekovoj duši, u ljudima i narodima, u obiteljima, u društvu proizlaze upravo iz ubijenih istina, okrnjenih, izvrnutih, iz prešuenih, potisnutih istina, istaknuo je biskup Ivas. Iz ljubavi prema istini moramo ponoviti istinu, koja je jedna od najmunijih muka i tragedija naše povijesti: da su nam istinu o nama esto pisali drugi, za vojnim i politikim stolovima, od Venecije, Bea, Istambula, Pešte, Pariza, Moskve do Beograda. Ve dvije rezolucije Europskog parlamenta govore o nunoj potrebi da cijela Europa prepozna istinu: nacizam, staljinizam te fašistike i komunistike reime kao zajedniku zlu ostavštinu te da pokrene iskrenu i temeljitu raspravu o njihovim zloinima u proteklom stoljeu. Istie se vanost sjeanja na tu prošlost, jer bez istine o prošlosti i sjeanju na rtve ne moe doi do pomirbe, rekao je šibenski biskup i poruio da treba priznati odgovornost za poinjene zloine i zatraiti oprost kao potrebu da bi se postigao moralni preporod.
Molimo da ve jednom prestane manipuliranje s istinom, s fantomskim brojkama rtava, i svojatanjem antifašizma kao iskljuive komunistike zasluge, što je velika i pogubna neistina. Da se prestane s tezom kako je komunizam oslobaao narode, jer on je i u Hrvatskoj, kao i svuda u svijetu, uspostavljao ropstvo nove vrste, poruio je biskup Ivas. Molimo i za one koji upornim ponavljanjem obmana i lai kako komunizma, tako i obmanama o Domovinskom ratu, o braniteljima, otvaraju nove rane i izazivaju nove podjele, suprotnosti i politike obraune, siju nove nevjerice i sumnje te ugroavaju tako potrebiti mir i sigurnost ivota u cijeloj dravi. Molimo Gospodina za kršansku hrabrost i jakost duha i zajedništvo našega naroda, da uzmognemo, bez mrnje, koja nikome ne koristi a svime škodi, dopustiti i pomoi istini da nam se otkrije u svojoj cjelovitosti, jer samo nas "istina moe osloboditi", istaknuo je biskup Ivas, dodajui kako nam treba prave slobode u ovim vremenima novih iskušenja na svim podrujima ivota. U slobodu ovoga naroda i zemlje hrvatske uloeno je puno ljubavi, brige, krvi, stradanja, rtava. Za slobodu sve djece Boje, Bog nam je zaloio sav svoj ivot na kriu, i pozvao nas da ga slijedimo. Kri je put i znak naše slobode u Bogu. Treba nam slobode, prave, istinite Boje, Kristove slobode, da bi mogli istinu ivjeti, istinito opraštati, istinito se miriti, biti u miru i u ljubavi ivjeti i graditi bolji ivot i bolju domovinu, bogatu i sretnu za sve njezine ljude, zakljuio je biskup Ivas.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!