www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
BORIEVAC U SLICI I RIJEI 26. SRPNJA 2010
Petak, 30 Srpanj 2010
Poruka Oca biskupa dr. Mile Bogovia
iz Borievca, 26. srpnja 2010. godine

Zahvaljujem vam što ste došli ovamo poloiti vijenac rtvama borievake upe iz 1941. godine. Bila su to ratna vremena kada su mnogi, ni krivi ni duni, stradavali. Bez obzira koje su bili nacije ili vjere, trebamo gajiti poštovanje prema svim nedunim rtvama.

Drago mi je uti da su spomenici s imenima srpskih odnosno pravoslavnih rtava uglavnom sauvani. I treba ih uvati i odati duno poštovanje svim nedunim rtvama na srpskoj odnosno pravoslavnoj strani! ao nam je što se u vrijeme komunistike vlasti sustavno radilo na brisanju spomena nedunih rtava meu katolicima Hrvatima i da tim rtvama ni do danas nije podignut spomenik. Zato ste donijeli vijenac ovamo u crkvu koja sama svojim ruševinama svjedoi o stradanju upe Borievac i njezinog stanovništva.

Zajedno s vama izraavam alost i tugu da se jednom pokretu, i to onom njegovom zloinakom dijelu, obnavlja spomenik, pogotovo što se to ini uz potporu i suradnju drave Hrvatske, protiv duha i slova odredaba iste Drave. ao nam je zato što se time nedunim rtvama i dalje uskrauje duno poštovanje a ujedno se i dalje ruše putovi pomirenja izmeu Hrvata i Srba na ovim prostorima.
To se uvijek ini kada se ne poštuje istina. Tako se to inilo i u ratu i u miru, uglavnom uz pomo snaga sa strane.

Zanemaruju se one inicijative koje su ovdje pokretane i od Srba i od Hrvata da jedni druge zaštite od svega onoga što ugroava suivot jednih i drugih na ovim prostorima, tj. da ih zaštite od suprotstavljenih ideologija i snaga koje su ovdje radile na istrjebljenju "onih drugih". U takvim sukobima stradaju mnogi neduni ljudi na jednoj i drugoj strani, a ovdje se dogodilo da su Hrvati doslovno istrijebljeni.

Uvjereni smo da ni braa Srbi i pravoslavci koji ive ovdje i koji ovdje ele ivjeti ne podravaju "punjenje prve puške" koja je ovdje uništila sve što je hrvatsko i katoliko.

Naalost, i u sutrašnjem okupljanju u Srbu teško nam je vidjeti nešto drugo nego upravo to: iz Srba se i dalje usmjeruje puška prema Hrvatima i katolicima kao što je bila ona prije 69 godina. U takvom ozraju moe lako zaivjeti ne tako davni program da se na nišanu dri i drava Hrvatska.

Kako ree jedan biskup, na djelu je pucanj u jedinu ISTINU kako bi se spasila neka antifašistika, partizanska, etnika, komunistika ili neka druga ideološka ili politika istina. Dok god se budu iskljuivo politikim sredstvima branile te "istine", ne e biti izraeno duno poštovanje prema rtvama ni s hrvatske ni sa srpske strane. Uvijek je opasno kad se politika do te mjere uzjoguni da ne dopušta pristup objektivnoj znanosti.

Od drave Hrvatske oekujemo da u ovoj do usijanja napetoj situaciji oformi tim strunjaka koji je u stanju dati objektivnu sliku svega onoga što se dogodilo na ovim prostorima u vrijeme drugog svjetskog rata i poraa te da tu sliku prihvati za temelj svojih odnosa prema Srbu i Borievcu, a ne da joj se izvana nameu neke slike i politike koje ve tako dugo truju odnose izmeu Hrvata i Srba.
                                                     Fotografije:
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!