www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA - IVAN JAKLIN
Nedjelja, 29 Kolovoz 2010
ISPOVIJEST VJERE HRVATA KATOLIKA

Dan hrvatskih muenika 11. rujna 2010. godine, kada e biti posveta Crkve hrvatskih muenika na našoj Udbini moda je trenutak da zastanemo i pogledamo put Crkve u Hrvata koji se odvijao tijekom naših ivota. Nas, trenutno ive Crkve u Hrvata, koji uvamo Krst asni i brinemo za Slobodu našu koju nam u znamen ostaviše uvijek Bogu vjerni prei naši i Slobodu za koju se izborismo mi i sinovi naši.

Zaboravan smo i udan Narod. Narod koji se Bogu moli i Majku Boju štuje i voli kao roenu mamu. Taj Narod iz Bogu i Petrovu nasljedniku uvijek vjerne Hrvatske, toliko psuje i proklinje naše najvee svetinje. Prema nekim podatcima koji se skrivaju od oiju usnule javnosti, samo u ovih prvih deset godina na poetku Treega milenija broj usmrenih, onih nevinih, neroenih na našim „rodilištima“ ispisuje stravinu brojku veliine dva moja grada Varadina. I to se dogaa tu meu nama, i u našim obiteljima „uvijek vjerne Hrvatske“. Najradije bih poput starozavjetnoga proroka Jeremije kriknuo Bogu:

„ Vrati nas k sebi, Gospodine, obratit emo se,
obnovi dane naše kao što neko bijahu.                  
Il' nas hoeš sasvim zabaciti i na nas se beskrajno srditi? “
 

Prije samo 31 godinu kao Crkva u Hrvata slavili smo Branimirovu godinu. Tisuu i stotu obljetnicu prvoga meunarodnoga priznanja Hrvatske koje nam je kao Narodu dinoga kneza Branimira poslao u vidu pisma i blagoslova dobri papa Ivan VIII.

1979. godina. Naš prvi susret s "Papom iz daleke zemlje" poetkom svibnja u Rimu. Branimirova godina. 15.000 Hrvata hodoasnika iz cijeloga svijeta, od Australije do Skandinavije, od Amerike do Afrike i Azije. I ona prva Misa na hrvatskom jeziku u Crkvi svih crkava u Rimu. I Papina rije nama: "Dragi moji Hrvati, Papa vas voli, Papa vas grli i prima, Papa vas blagosliva". Pralik Gospe Velikog hrvatskog zavjeta bio je s nama u Rimu, i Papa ga je blagoslovio. Bio je s nama i na domovinskom slavlju u Ninu, na polju Grgur, ujesen iste godine u nazonosti sada ve 300.000 hodoasnika. Nin je bio vrhunac, jer sva slavlja nakon njega bila su tek normalan hod osviještenog vjernikog puka. Nin nam je zacrtao program: "Hrvatska katolika obitelj dnevno moli, a nedjeljom slavi svetu Misu." Kao znak naše vanjske prepoznatljivosti dobili smo Zavjetni kri, taj simbol pripadanja Crkvi u Hrvata. I dobili smo novu molitvu, Ispovijest vjere Hrvata katolika. Sveti Otac nam je odobrio da ovu molitvu u posebnim prigodnim slavljima smijemo moliti u Misi kao Vjerovanje! U Ninu smo obeali zajedno s našim biskupima da emo ovu molitvu moliti svaku veer u 21 sat, a da e biskupi u to vrijeme blagoslivati svoj vjerniki puk. I našu Domovinu.

Danas naalost ova je molitva nepoznanica ogromnom broju vjernih Hrvata. Zavjetni kri kojeg je pred samo 31 godinu u rukama dralo 300.000 Hrvata, danas se više nigdje ne moe pronai niti kupiti, a kamo li astiti kao znamen naše 14-stoljetne pripadnosti Kristovoj Crkvi. Onih prvih godina nakon Branimirove godine, u mojoj upi je postalo pravilo da smo svakom mladom paru prilikom vjenanja darivali Zavjetni kri, na kojeg su polagali svoju branu zakletvu, da ga ponesu u poetak njihova branoga ivota. A, onda je tih dragih krieva nestalo. Nije mi jasno zašto. Izvorni su se krievi izraivali u Italiji. Izgleda da ih nitko od nas ne zna izraditi. Nevjerojatno.
Kad mi se nedavno enio sin Višeslav, elio sam mu darovati Zavjetni kri, koji nisam nigdje pronašao, osim onog koji resi naš dom i uz kojeg molimo Ispovijest vjere. Ponio je iz svojeg roditeljskog doma repliku kria svojeg imenjaka, kneza Višeslava.

Zašto pišem o tomu?

11. rujna ove 2010. godine opet emo se kao Crkva u Hrvata okupiti na našoj hrvatskoj Udbini. Ispred prelijepe Crkve hrvatskih muenika, tom znamenu naših stoljetnih stradanja. Na kostima pradjedova naših, muenika naših. Crkvi koja poput bijele, nedune golubice tamo na jarbolu nikad potopljene Hrvatske lae klike: JOŠ SAM TU!

Replika Crkvice Svetoga Kria u Ninu, Višeslavova krstionica, Hrvatska glagoljica, Spomen zid stradanja Puka našega kroz stoljea, posebno kroz zadnjih 70 godina, i u središtu svega Euharistijski Isus koji je vladar svih vjekova. Pa tako i jedina uzdanica toliko bolnih posrtanja Naroda našega kroz svu našu tunu povijest.

DOIMO NA UDBINU.

Zahvalimo Bogu za Domovinu našu, za obitelji naše. Molimo za budunost Roda našega.

Moda je za poetak dovoljna Ispovijest vjera Hrvata katolika koju svima Hrvatima dobre volje u privitku dajem na današnjem pismu, ali i na našoj uglatoj glagoljici.

 A, Zavjetni kri?

ISPOVIJEST VJERE
HRVATA KATOLIKA

vrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.
ivotom elim potvrditi svoj krsni savez s Bogom
i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u
Isusa Krista i vjernost Katolikoj Crkvi.
Svoju oduku polaem u bezgrešno Srce
Presvete Bogorodice Marije.
Amen

Ivan JAKLIN, Varadin
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!