www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 27 Listopad 2020
 
 
GENERALA MARKAA SE BEZ DOKAZA DODATNO TERETI
Srijeda, 01 Rujan 2010

Obrana generala Mladena Markaa u završnim je rijeima pred Haškim sudom poruila da su tuitelji u završnom podnesku bez navoenja ikakvih dokaza po prvi puta sugerirali da je Marka naredio progon, a u Gruborima ubojstvo, da je znao da njegove snage ine zloine nad srpskim stanovništvom, kao i da je bio prisutan dok su zloini poinjeni. Tuitelji tvrde da je Marka propustio poduzeti potrebne mjere za progon poinitelja u Gruborima iako su dokazi pokazali da su takvi koraci bili u nadlenosti kriminalistike a ne specijalne policije, kazao je branitelj Tomislav Kuzmanovi. Tuitelj nije uspio dokazati vezu izmeu poinjenih djela i propusta zapovjednika, rekao je. Tuitelji tvrde da je sudjelovao u prikrivanju zloina u Gruborima, a dokazi pokazuju da su do Markaa samo dolazila izvješa o voenju oruanih borbi u Gruborima, rekao je Kuzmanovi.


Završne rijei obrane dovršio je drugi Markaev branitelj Goran Mikulii koji je pozvao suce da utvrde da je oruani sukob u Hrvatskoj prestao 8. kolovoza ime bi otpale gotovo sve optube protiv Markaa. On je pozvao vijee i da ne primijeni doktrinu udruenog zloinakog pothvata koja podsjea, kako je rekao, na koncept optubi za rušenje socijalistikog poretka u bivšoj Jugoslaviji i na srednjevjekovnu pravnu praksu.


Na kraju je Mikulii poruio vijeu da je moralno i pravno upitno uvrštavanje mrtvih osoba, koje se nemaju mogunosti braniti a iju je kaznenu odgovornost tuitelj na taj nain prejudicirao, u lanove udruenog zloinakog pothvata, podsjeajui da je to uinjeno bivšem predsjedniku Franji Tumanu i njegovim najbliim suradnicima Gojku Šušku, Zvonimiru ervenku i Janku Bobetku. Slino vrijedi i za ive osobe meu kojima su Ivan Jarnjak, Mirko Norac, Miljenko Crnjac, Rahim Ademi, kao i Jure Radi, Mato Lauši, Joško Mori koji su pozvani kao svjedoci u Haag a kojima je takoer uskraeno pravo na odgovor, a etiketirani su kao supoinitelji u zloinakom pothvatu.


Obrane: Generali nepravedno u zatvoru

 

Nakon juerašnjeg oštrog starta obrana generala Ante Gotovine jutros je nastavila istom oštrinom. Odvjetnik Luka Mišeti svoju je tvrdnju kako je tuiteljstvo preuzelo ulogu "avoljeg odvjetnika" i zapravo nasuprot razumnim objašnjenjima obrane, ponudilo samo teorije zavjere, jutros dodatno pojaao detaljnim rušenjem argumenata tuiteljstva, koje tvrdi da je Gotovina sudjelovao u zloinakom pothvatu jer je propustio sprijeiti zloine.


Mišeti takoer smatra da je sud napravio opasan presedan iznosei nove dokaze u završnoj rijei, iako to nije sudska praksa. Dokazi se iznose tijekom suenja, podsjea, kako bi ih vijee moglo provjeriti i ispitati njihovu vjerodostojnost, ali i kako bi obrana mogla na te dokaze odgovoriti. Pritom podsjea kako tuiteljstvo nije svoje dokaze suprotstavilo primjerice ve spomenutom svjedoenju generala Anthonyja Raya Jonesa, koji je posvjedoio da je po njegovoj procjeni Gotovina uinio sve što je trebao u sprjeavanju i kanjavanju zloina, te da ni on osobno ne bi na njegovu mjestu uinio više.

 

Nadalje, unato injenici da je pokojni Gojko Šušak zatraio da zapovjednici tijekom akcije Oluja, moraju sprijeiti bilo kakvo nekontrolirano ponašanje, pljake i pale, tuiteljstvo smatra kako se Šušak pretvarao. Mišeti se pita, pred kim i zašto, i postoje li svjedoanstva za takvo što? Istu izriitu zapovijed izdao je i general Gotovina, kae Mišeti te pritom za to iznosi niz dokaza, meu njima i pismenu naredbu da svi koji su prekršili enevske konvencije i vojnu stegu budu najstroe kanjeni.


Nakon što je Mišeti zatraio oslobaajuu presudu, Gotovinin drugi odvjetnik, Gregory Kehoe dodatnim je argumentima nastavio dokazivati kako tuiteljstvo zapravo za svoje teze nema dokaza, te da je potrebno provjeriti tonost svega što je tuiteljstvo reklo. Jedan od primjera je i injenica da tuiteljstvo u šest sati završne rijei nije spomenulo svjedoenje upanijskog dravnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovia koji je svjedoio da je nakon Oluje procesuirao gotovo 300 predmeta.


Payam Akhavan, Gotovinin odvjetnik, završavajui završnu rije obrane, upozorava kako tuiteljstvo pokušava izbrisati granice izmeu ratnih zloina i alosnih posljedica rata. Odluke da se ovaj sluaj proglasi ratnim zloinom, mogao bi imati nesagledive posljedice, tvrdi Payam.


Stephen Kay: ermak u krivo vrijeme na krivom mjestu


Po završetku završne rijei Gotovinine obrane, onu generala Ivana ermaka zapoeo je njegov odvjetnik Stephen Kay. Kay smatra kako je ermakova jedina krvinja to što se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu, te da je danas u Haagu samo iz razloga jer je trebalo procesuirati tri hrvatska generala, pa se kao jedno od njih pojavilo i ermakovo ime. Kay je istaknuo kako postoje više nego jasni dokazi da je general ermak ne samo sudjelovao u prevenciji i trudio se da se zloini sprijee, ve i da je prenosio informacije vojnoj policiji. Optube da je filtrirao izvješa,  nemaju dokaza, rekao je Kay.


Izvor: Hrvatska radio televizija
http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=85328&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=d0ca05518b
31. 08. 2010.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!