www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
U AKOVAKOJ PRVOSTOLNICI BLAGOSLOVLJEN JE SPOMEN-KAMEN ZA CRKVU HRVATSKIH MUENIKA NA UDBINI
Ponedjeljak, 06 Rujan 2010
 Spomen-kamen koji obiljeava masovna stratišta i grobišta u selu Ruševu u Poeštini, gdje su otjerani i ubijeni mnogi akovani (prema izjavama svjedoka njih nekoliko stotina) nakon pada akova u ruke partizana 17. travnja 1945. blagoslovio je 5. rujna u akovakoj katedrali na sv. misi upnik i dekan upe Svih svetih u akovu, vl. Tomislav orluka.

Nakon blagoslova svoje sjeanje na tragini dogaaj kada su odveli njegovog oca i ubili u Ruševu iznio je Stjepan Jakab iz akovakih Selaca, koji je tada bio 7-godišnjak:

"Jedne kasne veeri u travnju 1945. nije se u našoj kui spavalo. Otac je sjedio na niskom kunom stoliu, a ja sam mu bio u krilu. Vladao je strah i tješio me je, te mi je priao prie. U to se zaulo kucanje na prozor. Majka se javila. Bila su to dva odbornika iz sela i pitala su: 'Snašo, gdje ti je ovjek?' Majka je rekla da nije kod kue, a drugi je povikao: 'Šta laeš!' Kua je istovremeno opkoljena s nekoliko partizana. Dvojica, naoruana na brzinu, upala su u sobu i uz grubo ponašanje vezali su mom ocu ruke. Ja sam plakao i drao se za njegove noge. Odbacili su me u kut sobe. Moj otac je otišao bez pozdrava i to nam je bila uasna no. Odveden je u kuu jednog odbornika iz sela, a tamo je ve bilo ljudi. Pomoi nije bilo, samo bespomoni pla. Idueg, proljetnog travanjskog, sunanog i prohladnog dana po kaldrmi se dobro ulo koraanje i topot. Narod je izašao van, a izašli smo i majka i ja. Prolazila je kolona zarobljenika vezanih po etiri i tjerani su prema brdima, prema Ruševu. Bilo ih je oko 40 razliite starosne dobi. Moj otac je bio trei u prvom redu.

Nakon 3 tjedna stigla je poruka da su pobijeni i zakopani. ovjek koji ih je zakapao našao je sliku, prema kojoj je ustanovio da su to ljudi iz Selaca. Odmah se traio nain kako ih dovesti i ponovno je trebala dozvola seoskog odbora. Uz pomo komesara Zupia krenuli su zaprenim kolima prema Ruševu i dobro se sjeam da je on sjeo u prva kola i vjerojatno, da nije bilo njega, ne bi ih bilo mogue dovesti. Majka je priala da su Selani bili zakopani u gornjem redu i kada su ih vadili nije bilo puno zemlje. Svatko je po nekoj oznaci prepoznao svoje, tako da je sedam Selana dovezeno u selo.
Zaprena kola s mojim ocem bila su postavljena nekoliko sati u našem dvorištu. Otvorili su škrinju i tko je htio, mogao ga je vidjeti. Plakao sam, jer mi ga nisu dali vidjeti. Ipak, skoio sam na kola i vidio sam ga, a bolje da nisam. Dugo sam poslije toga trpio strah. Nije imao nos, uši i oi, a stric mi je kasnije rekao da je zaklan i pretpostavljam da su bili ivi mueni. Sahranjeni su 16. svibnja 1945. na groblju u akovakim Selcima." - završio je vidljivo potresen svoje svjedoenje Stjepan Jakab, danas 73-godišnjak.

Po završetku mise spomen-kamen su djeca rtava iz Ruševa, Blaenka Rac r. Verhas i Stjepan Jakab predali spomen-kamen lanovima Motokluba akovo, koji e ga predvoeni predsjednikom kluba Miroslavom Lasiem isom odvesti u Udbinu. Ruševski spomen-kamen bit e, izmeu ostalih, prikazan u ulaznoj procesiji na sv. misi u subotu, 11. rujna prigodom blagoslova novoizgraene Crkve hrvatskih muenika na Udbini na Dan hrvatskih muenika. Materijal od kojega je kamen izraen je s podruja Ruševa, a svoj rad  i obradu je donirala tvrtka "Kamen-Štimac" iz Kuševca.

Na Dan hrvatskih muenika iz akova e biti organizirano spomen-hodoaše u Udbinu. Prijave se zaprimaju u upnom uredu Svih svetih u akovu gdje se mogu dobiti dodatne informacije. Organizatori ovog spomen-pohoda su Hrvatski obredni zdrug "Jazovka" - Krilo akovo, Hrvatsko društvo politikih zatvorenika - Ogranak akovo i upni ured Svih svetih u akovu.

Predsjednik HOZ-a Jazovka, Krila akovo: Pero Šola
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!