www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
ZLOINI IZ 2. SVJETSKOG RATA - U SLOVENIJI OTKRIVENA NOVA MASOVNA GROBNICA
Srijeda, 08 Rujan 2010
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/85298/U-Sloveniji-otkrivena-nova-masovna-grobnica.html

Datum objave: 07.09.2010 20:58

Autor: tportal.hr/Hina

U Sloveniji je sredinom prošlog tjedna otkrivena nova masovna grobnica s oko 700 rtava stradalih netom nakon što je završio Drugi svjetski rat, objavili su slovenski mediji.

Po mišljenju austrijskih povjesniara, koje u utorak prenosi austrijska agencija APA, u masovnoj grobnici u šumi nedaleko od sela Leše kod gradia Prevalje, nekoliko kilometara od granice s Austrijom, vjerojatno su meu tih 700 rtava i ostatci stotinjak austrijskih dravljana. Rije je, kako se pretpostavlja, o Austrijancima koje su potkraj rata uhitile postrojbe Titovih partizana u austrijskoj pokrajini Koruškoj i prebacile ih u Jugoslaviju gdje su, kako se sumnja, ubijeni.

Marko Štrovs, koji u ime slovenske vlade vodi povjerenstvo za otkrivanje i obiljeavanje masovnih grobnica iz vremena rata i poraa, kojih je na slovenskom teritoriju do sada otkriveno više od 600, izjavio je za slovenske medije da je sredinom prošlog tjedna sondirana i istraena lokacija nedaleko od sela Leše, za koju se i prije na osnovi izjava svjedoka sumnjalo da sadri posmrtne ostatke rtava poratnih pogubljenja.

Štrovs je izjavio da se u jami duine 21 i širine tri metra nalazi vjerojatno oko 700 rtava, što je iznenadilo istraitelje koji su s obzirom na prijašnja spoznaje oekivali oko stotinu trupala.

rtve su, kako je dodao, muškog i enskog spola, civili, a ubijene su potkraj svibnja 1945, nakon što su do sela dovezene kamionima, a onda otjerane da pješice hodaju do gubilišta.

rtve su ubijane u kleeem poloaju, s rukama vezanima na leima, a na nekim tijelima naeni su tragovi ozljeda od vatrenog oruja, izjavio je Štrovs. Slovenski mediji navode da su u masovnoj grobnici vjerojatno i bogatiji Slovenci iz okolice koje su komunistike vlasti nakon rata smatrale klasnim neprijateljima.

Po Štrovsovim rijeima, iz izjava svjedoka i navoda mjesnog stanovništva dade se zakljuiti da su ubojstva u šumi kod Leše, nedaleko od kapele Svete Ane, poinjena potkraj svibnja 1945. Sondiranjem terena i oznaivanjem sada je ta masovna grobnica i slubeno potvrena te uvrštena na popis do sada prikrivenih ratnih i poratnih grobišta kojih je otkriveno više od 600 na teritoriju cijele drave.

Sondiranju masovne grobnice nazoili su predstavnici sudstva i policije te povjesniari, a mjesto je zaštieno dok se ne odlui hoe li biti pokrenut postupak za zloin protiv zasad nepoznatih poinitelja. Štrovs je ocijenio da dodatne istrage vjerojatno nee biti jer se vjeruje da su poinitelji ve mrtvi.

Mogue je da e rtve ostati na mjestu gdje su ubijene, a mogua je i njihova ekshumacija i premještanje na neko drugo groblje ili u kosturnicu, objasnio je Štrovs novinarima. Jedna od mogunosti moebitne identifikacije rtava je i analiza DNA preko njihovih još ivih srodnika, navode slovenski mediji.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!