www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
PISMO RADNICA KAMENSKOG
Utorak, 12 Listopad 2010

Objavljujemo pismo radnica KAMENSKOG koje je jedna od njih proitala na tribini prošlog petka na Trgu Francuske Republike: "Nakon neisplaenih pet plaa, vapaja institucijama i hrvatskoj javnosti da bi privukle panju, nas dvadeset djelatnica je kao posljednju nadu i utoište za nagradu dobilo zabaeni dio Trga Franje Tumana da se bori za svoja prava.

Kraj svoje firme ve etvrtu no dijelimo pod zvijezdama, spavajui na stiroporima i u vreama daleko od svojih mueva, djece, obitelji, borei se za svoja najosnovnija prava.

Jedina podrška su nam kolegice, šetai u parku, tehniari kupca za kojeg radimo i dva policajca.

Uprava kue oekuje da radimo, ostvarujemo dnevni plan, poštujemo rokove kupcima proglašavajui nas neradnicima, saboterima: osobama koje ne ele novu firmu, a ne pitaju kako dolazimo na posao.

Ne daju nam ni tu nadu, da znamo kada emo dobiti isplatu naših odraenih plaa. Uredno slušamo kako nema novaca, iako kupci uredno plaaju isporuke.

Ulazimo u šesti mjesec kako dva puta dnevno bjeimo iz tramvaja u tramvaj, iz kupea u kupe vlaka kako bismo izbjegle kontrolu i odradile svoj radni dan.

Šesti mjesec bez poštenog doruka, ruka, veere.

Još malo pa je prošlo pola godine bez zaraene plae; bez isplaene lipe dolazimo kuama, obiteljima praznih ruku, praznih vreica.

Moje rukovodstvo se ne pita kako smo djeci osigurali knjige za školu, fakultete. Ne pitaju se da li im moe obua i odjea od lani, da li im imamo dati za gablec. Slubenicu u banci nije briga što moj poslodavac nije uplatio pet plaa, kako smo došle do minusa u crvenom, opomena i ovrha.

Slušamo protupitanja, kao uostalom i od svog rukovodstva: zašto niste uštedjele kad ste znale kakva je situacija?

Recite mi kako da ostanem jaka i da se ne urušim iznutra kraj ovakve nepravde? Kako da se osjeamo ispunjeno, kako da budem enom kad smo spale na ovo nakon tolikih godina rada?

KAKO SMO, kraj svih institucija, uprava, udruga, MI POSTALE PROBLEMOM?

Kako moja dosadašnja etiri dana gladovanja, spavanja u parku i svakog odraenog radnog dana ne diraju javnost?

Ponekad imam osjeaj da biljke, ivotinje i pojedini dijelovi ovog našeg glavnog grada u ovoj dravi imaju bolju zaštitu nego ja, mi kao ene?

Što još trebamo dati, rtvovati?

Zdravlje, ivot.

Gdje sam pogriješila?

Da li sam moda trebala postati javnom linošu, biti jedna od starleta da bi se pisalo o meni, nama? Zar sve spomenuto nije dovoljno za naslovnicu svakog dnevnog tiska. Omalovaavanje ena, rada - da li je danas u našem društvu stvarno bolje biti neradnikom?

Moda mi je to upuena poruka koju ne znam proitati!

Da li se poštuje rad ene? Što i kome danas znai majinstvo? Premijerka pria o natalitetu, svaki dan se smije u kameru i govori kako pravne institucije rade svoj posao?

Gdje su svi?

Zar nitko ništa ne vidi ili stvarno ne eli vidjeti? Zar naši graani stvarno smatraju da je ovo normalno u 21. stoljeu?

Molimo podršku javnosti i dravnih institucija da nam pomognu u ostvarenju naših prava.

Razlozi štrajka su:

-           neisplaene plae za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2010. godine,

-         
 neisplaene naknade za prijevoz za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz 2010. godine i

-         
 nepodmirene zakonske obveze plaanja poreza, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje od 2008. godine.

Psihološki obezvrijeene, zdravstveno ugroene, financijski uništene, poniene djelatnice/ene Kamenskog d.d., mole Vas za potporu i pomo u našoj borbi za radnika, ljudska i moralna prava.

Hvala Vam!
Izvor: Monitor.hr

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!