www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
ZVONILA SU ZVONA U VJENOM GRADU - DRAGUTIN BAUMAN
Utorak, 19 Listopad 2010

 Rim, grad spomenik uspona i pada monog Rimskog carstva, grad kojeg svake godine pohode milijuni turista i hodoasnika s eljom da svjedoe ljepoti vjenog grada i da u Vatikanu vide i uju Petrovog nasljednika naših dana, Svetog Oca, Papu Benedikta XVI, pohodilo je od 3. do 8. listopada 2010. god. hodoašem zahvale za ponovnu uspostavu Sisake biskupije više od 300 hodoasnika  Sisake biskupije predvoeni biskupom mons. Vladom Koši, generalnim vikarom mons. Josipom ori, katedralnim upnikom vl. mr. Antunom Sente (ml.), upnim vikarom vl. Matom Malekinuši, te upnicima svih Dekanata Sisake biskupije. Zagrnuti sjenom zvonika prelijepe Sisake katedrale na zahvalno hodoaše krenuli smo u nedjeljno predveerje nadnevka 3. listopada 2010., nakon Svete Mise. Ispunjeni misnim slavljem, u amoru smo ulazili u autobus, uzbueni, jer odredište nam je bio Rim i Vatikan i susret sa Svetim Ocem. I krenuli smo, svatko od nas u svojim mislima i išekivanjima.

Nakon molitve Svete krunice, u nonoj tišini kilometri autocesta ostajali su iza nas, a u zoru stigli smo u Assisi, grad u kojem smo pohodili grob Svetog Franje Asiškog, u istoimenoj Bazilici, a nakon Svete Mise koju je predvodio biskup mos. Vlado Koši, uputili smo se prema Rimu. U autobusu je bilo obiteljsko ozraje meu hodoasnicima, zaslugom prije svega katedralnog upnika i upnog vikara i naravno svih hodoasnika, iako se mnogi meu njima prije puta nisu poznavali. Spomenutom obiteljskom ozraju osobit obol dao je ovjek koji e tijekom slijedeih dana hodoaša, predanim, nadahnutim, i nadasve strunim tumaenjima preuzeti vanu ulogu u stjecanju naših spoznaja o znamenitosti i ljepoti vjenog grada i svim znaajkama i vanosti Vatikana za Katoliki puk diljem Svijeta. Taj ovjek, naš vodi tijekom hodoaša, Slavo Manduri dipl. ing.,  zasigurno je zasluan što su naši dojmovi s tog nezaboravnog hodoaša tako impresivni. Naime, Slavo, jer zahtijevao je da ga tako zovemo tijekom putovanja, s nemjerljivom koliinom informacija, kontinuirano, ali s osjeajem za mjeru, tijekom cijelog putovanja - hodoaša, govorio nam je o dogaajima koji su se zbivali na mjestima koje smo posjetili u Rimu i Vatikanu. Dok je autobus prolazio pored povijesno vanih mjesta u gradu Rimu govorio je i objašnjavao povijesne okolnosti uspona i pada Rimskog carstva, i ulogu povijesnih linosti koje su u tome sudjelovale, bila je tišina, svi smo pozorno i s zanimanjem slušali, uo se pri tome samo tihi rad motora super modernog autobusa u kojem smo putovali. Doista, govorio je Slavo u maniri vrsnog pripovjedaa, a tako je bilo svih dana putovanja i posjeta mjestima po planiranom programu hodoaša. Poseban obol da smo se tijekom putovanja osjeali kao jedna obitelj dao je biskup, mons. Vlado Koši. Program hodoaša je bio vremenski terminiran s vrlo malo slobodnog vremena, no to nije omelo Oca biskupa da odvoji vrijeme za razgovor sa hodoasnicima Sisake biskupije, i da se strpljivo fotografira sa svima koji su eljeli, prije i nakon svake Svete Mise, a sluene su u tono planirano vrijeme, i to u Assisi-u, u  Bazilici Svetog Franje Asiškog, u Rimu u Santa Maria Maggiore i u hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima, te u Vatikanu u Bazilici Svetog Petra, središnjoj Svetoj Misi uoi audijencije kod Svetog Oca Pape Benedikta XVI, koju je predvodio tajnik Biskupske sinode, nadbiskup mons. Nikola Eterovi. A nakon toga uslijedio je dogaaj svih dogaaja tijekom našeg hodoaša, susret sa Svetim Ocem, Papom Benediktom XVI-tim. Neopisiva radost i veselje nastalo je nakon što je Sveti Otac na hrvatskom jeziku pozdravio hodoasnike Sisake biskupije, svi smo bili na nogama sa suzama radosnicama u oima, jer svjedoili smo povijesnom dogaaju kojeg su zabiljeile televizijske kamere u izravnom televizijskom prijenosu diljem Svijeta. Stoga se sa pravom moe rei, u tom asu nadnevka 6. listopada Godine Gospodnje 2010., u ast Sisake biskupije 

zvonila su zvona u vjenom gradu. 

Ta spoznaja obogauje bogatu povijest grada Siska, Grada hrvatskih pobjeda i ponovo uspostavljene Sisake biskupije, ime je na najljepši nain potvrena uspomena na Svetog Kvirina, muenika, zaštitnika grada Siska, na ijem smo se grobu u Santa Maria Trastevere poklonili i molili za sve hrvatske muenike kroz hrvatsku povijest, poglavito noviju, tijekom Domovinskog rata, poginule hrvatske vitezove koji su svoj ivot poloili na Oltar Domovine, sve nestale hrvatske branitelje i u haaškom kazamatu zatoene hrvatske generale. Pohodili smo i grob Bonifacija Pavletia, pripadnika Drube Sinova Bezgrješnog Zaea, roenog u Zbegovai, upa u Kutini, a u Padovi u franjevakom samostanu i grob Svetog Leopolda Mandia, gdje je biskup mons. Vlado Koši predvodio Svetu Misu. Hodoaše smo završili u Padovi molitvom na grobu Svetog Antuna Padovanskog u istoimenoj Bazilici. Mnoštvo hodoasnika prolazilo je u tišini i molitvi pored groba Svetoga Antuna, dodirujui rukama nadgrobnu plou. Predveerje je, ponovno su kilometri autocesta ostajali iza nas, molitvom Svete krunice u znak zahvalnosti za prekrasno hodoaše, s pjesmom Arrivederci Roma, prepuni dojmova, sretno smo putovali kui. 

U Zagrebu, 11. listopada 2010.
Dragutin Bauman
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!