www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam > In memoriam > UMRLA JE VELIKA PJESNIKINJA VESNA PARUN
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
UMRLA JE VELIKA PJESNIKINJA VESNA PARUN
Utorak, 26 Listopad 2010

Vesna Parun, naša najznaajnija i najpoznatija pjesnikinja iznimno bogatog i raznolikog opusa, umrla je u ponedjeljak 25.10.2010., ujutro u svojoj bolesnikoj sobi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubikim Toplicama, u kojima je proboravila zadnjih desetak godina. Stvarala je dulje od pedeset godina. Vesna Parun, do zadnjeg daha u svojoj 88-oj godini dugog i uglavnom teškog ivota, bila je samo svoja i radila u osami bolnike sobe, uvijek pomalo ljuta i ogorena na svijet koji ne mari za pjesnike, no i nesalomljiva do zadnjeg daha.

Vesna je u Stubikim toplicama proslavila mnoge roendane, kada su je prigodno obilazili politiari i ljudi iz javnog ivota. Jedan od zadnjih koji ju je posjetio bio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovi. Ostavila je iza sebe bezbroj pjesama tiskanih u više od 60 knjiga, pria te brojne drame, dosegnuvši vrh gotovo na samom poetku svog puta, još. 1947. godine prekrasnom zbirkom Zore i vihori

Njena pjesma, mnoge od nas je zauvijek obiljeila i s tim stihovima smo ivjeli...

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih

Ti koja imaš ruke nevinije od mojih
i koja si mudra kao bezbrinost.
Ti koja umiješ s njegova ela itati
bolje od mene njegovu samou,
i koja otklanjaš spore sjenke
kolebanja s njegova lica
kao što proljetni vjetar otklanja
sjene oblaka koje plove nad brijegom.
....
Otišla je na neko bolje mjesto baš u zoru, sama kao što je sama i ivjela gotovo itav svoj vijek, posvetivši ipak brojne ode ivotu samom, zaneseno, kako to samo najvei pjesnici znaju.

Jadranka Lui

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!