www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
PREDSTAVLJENA KNJIGA ENJA ZA OTOKOM
Srijeda, 13 Kolovoz 2008

 SMOKVICA – U okviru ljetnih priredbi pod nazivom Na izvoru Smokvice – Kao što je nekad bilo, a iji je pokrovitelj Opina Smokvica, uprilieno je na Maloj pijaci ispred upne crkve Gospe Kandelore prigodno predstavljanje knjige enja za otokom, autorice Mare Margaritoni. Knjiga govori o prvim iseljenicima Smokvice, a istu je prigodno predstavio prof. dr. Zvonimir Šeparovi, dok je dugogodišnji iseljenik Smokvice i bivši konzul RH u Australiji gosp. Toni Tomaši Kunica govorio o iseljenikim iskustvima i doivljajima u „prokletoj tujini“.

Autorica knjige mr. sc. Mara Margaritoni

 Prof. Šeparovi je naglasio da su iseljenici bili rtve tadašnjih teških gospodarskih i socijalnih prilika. U knjizi se po prvi puta iznose podaci da su u vrijeme Prvog svjetskog rata Hrvati u Australiji bili zatvoreni u koncentracijske logore u Rotnest, Zapadna Australija i Liverpool, Novi Juni Wales, Australija jer su dolazili iz neprijateljske zemlje Austrougarske. Velike su rtve podnosili naši iseljenici radei na najteim poslovima kao što su bili sjea šeerne trske u Quinslandu u Australiji i kauri guma u New Zealandu. 

U prigodnom kulturnom programu sudjelovali su Augustin Šimat na glasoviru, dramski amateri Smokvice koji su izveli scenu rastanka i odlaska u svit, Pjevaice po starinsku, Rua Tomaši sa recitalom, i mladi lanovi KUD-a Ivo Lozica iz Lumbarde koji su izveli ples Lino. Po završetku predstavljanja Mara Margaritoni se zahvalila svima na pomoi i doprinosu u realizaciji knjige i u izvedbi programa, a u ime domaina i promotora rijei zahvale i estitke iskazao je opinski naelnik Lenko Salei.
Tekst i snimke: Dinko OREB 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!