www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
4. STUDENOG 2010. - NA ROENDAN SINIE GLAVAEVIA
Petak, 05 Studeni 2010
Danas 4. studenog 2010. g. na roendan Siniše Glavaševia
primit emo politiku poruku predsjednika zemlje koja je razorila Vukovar i ubila Sinišu Glavaševia. Uskraeni  roendan:  4. studeni 1960.g.

«Vrijeme u kojem ivimo toliko je nezahvalno da ovjek poeli da se nije ni rodio, ili bolje da se rodi u neko drugo vrijeme i drugi put, i to samo zato što u ovom vremenu nema dovoljno ljubavi za sve.» ( S.G. Prie iz Vukovara, Pria o ljubavi)

11. studeni 1991. g. - U Hrvatskoj je rat, piše Mladen Kušec u svom ratnom dnevniku. Radili smo na djejim iskazima o ratu koje sam prikupila radei s prognanom djecom šibenskog zalea. Svjedoim tim danima i meni tada udnim Mladenovim rijeima « zvao me Siniša i traio neki broj faxa da mi  pošalje nešto napisano za svoju dušu i za dušu Vukovara».

Siniša je osjetio nedostatak ljubavi na mnogim stranama, u Mladenovu ljubav imao je povjerenja. Sinišina ljubav pretoena je pristiglim faxovima u knjigu «Prie iz Vukovara»  objavljena u ratnim danima 1992.
Što bi danas Siniša Glavaševi napisao o ljubavi?  O ljubavi  prema svom Vukovaru koju je tako mono iskazao u strašnim danima stradanja. Što bi napisao o ljubavi svih nas prema njegovom i našem Vukovaru? Njegova beskrajna ljubav iskazala je strahove.

Pria o gradu
Odustajem od svih traenja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom ivotu, odustajem od svega što sam još juer smatrao nunim za nekakav dobar poetak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko e ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko e mi ga uvati dok mene ne bude, dok se budem traio po smetištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjav i umoran, u vruici, dok moje oi budu rasle pred osobnim porazom?
Tko e uvati moj grad, moje prijatelje, tko e Vukovar iznijeti iz mraka?
Nema lea jaih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenakog šaputanja, pridruite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtuniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, traiti svoje korijene, zatim svoju sadašnjost, a onda,, ako vam ostane snage, uloite je u budunost. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nae. Grad – to ste vi. ( S.G. Pria o gradu).

Što nam to poruuje Siniša ? Siniša pita « tko e?», on poziva « pridruite se»,poruuje
« morate iznova graditi», « svoju snagu uloite u budunost».Govori «mi» , ne «ja».
Siniša kae « Grad – to ste vi», dodajmo, Hrvatska to smo mi.
Siniša se ne bavi neprijateljem, njegova poruka je ljubav.
Samo ljubavlju gradimo, « nema lea jaih od mojih i vaših «.

Danas u Vukovar dolazi predsjednik zemlje koja je razorila Vukovar i ubila Sinišu Glavaševia. Danas Siniša ne slavi svoj pedeseti roendan zbog mrnje.
Danas 4. studenog 2010. g. na roendan Siniše Glavaševia primit emo politiku poruku predsjednika zemlje koja je razorila Vukovar i ubila Sinišu Glavaševia. Bit e to poruka u kojoj nema ljubavi. Da nisu ubili Sinišu nauili bi od njega što je to ljubav.
Nisu ni za vrijeme uskraenih Sinišinih roendana uili  kako je to Siniša iskazivao ljubav, zašto je volio, a ne mrzio.
Sinišine poruke ljubavi natkriljuju Grad, ni danas mu niija mrnja ne moe uskratiti tu ljubav dolazila ona vojnikim izmama  ili  ulaštenim politikim cipelama. on je on.
Poruka je za nas, a ne njih.

Marija Sliškovi
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!