www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 31 Listopad 2020
 
 
IZUMIRANJE HRVATA PRVOTNO JE PASTORALNO-TEOLOKI PROBLEM - DON ANTO BAKOVI
Ponedjeljak, 08 Studeni 2010
http://www.jednodijetevise.com/

Hrvati, probudite se i vratite Bogu!!

Izumiranje Hrvata prvotno je pastoralno-teološki problem, ali ga Crkva u Hrvata takvim ne doivljava

Piše don Anto Bakovi, glavni i odgovorni urednik Naroda

Nedavno je jedna relativno manje istaknuta vijest šokirala i uzdrmala mnoge, poput one atomske bombe koja je pala na Hiroshimu. Naslovi u dnevnom tisku su bili kako e za 20 godina izumrijeti svi Paani, svi stanovnici otoka Paga. Dvadeset godina nije veliko razdoblje u ivotu jednoga naroda. Pag je otok bogat ovcama, ukusnom paškom janjetinom, bogat paškom ipkom i paškim sirom, ali je 'bogat' i brojnim starim momcima i djevojkama.  U svemu je bogat, samo djece i mladei nema. Nema onih koji stvaraju budunost, a to su obitelji s brojnom djecom.  Djece je malo. Zavladao je odvratni Zwei Kinder System! Da je istinito kako piše dnevni tisak, svjedoi i podatak koji je dao upnik iz Paga: U 2009. godini umrlo 30 ljudi, a roeno je 21 dijete. Godinu prije umrlo je 39 ljudi, a roeno je 27 djece. Kad se sve to zbroji, Pag je u dvije godine ostao bez 21 stanovnika.

ŠTO JE TO MEHANIKI PRIRAST?

Novinar koji je o ovome pisao, oito nije Hrvat pa kae da je katastrofu ublaio mehaniki prirast, tj. naseljavanje stranaca, a to je tek prava katastrofa. Time se mijenja jezik, narjeje, naglasak, povijest, kultura, mijenja se vjerska i nacionalna pripadnost. Posljedica mehanikog prirasta je i izumiranje paških obiaja, a time i izumiranje naroda. Dakle, novinar nije nacionalno odgojen pa ne vidi da je rije o dvjema katastrofama; prva je što Paani izumiru, a druga je što e taj otok naseliti neki drugi narod. Ovime bi povijesni katoliki kraj mogao biti pretvoren u kakvo islamsko središte, dou li u njega Muslimani.
Ako se uzme u obzir da je Pag u posljednjih deset godina izgubio stotinjak Paana, a broj stanovnika se nije smanjio – dolazi do bolne injenice da je doselilo sto novih stanovnika. Zato ne treba brinuti da e ovaj otok ostati bez stanovnika. Pag ima svoje prirodno bogatstvo. Ali, trebalo bi nas zabrinuti što na otoku više nee ivjeti domicilni Paani, nego neki doseljenici. Tko e biti ti doseljenici, koje vjere i kojega jezika, koju e kulturu donijeti i koje obiaje?!
Sluaj Paga nagovještaj je onoga što Narod stalno tvrdi, a to je da emo prvo izgubiti otoke i najljepše more na svijetu. To je poetak kraja Hrvata. Poet e na Jadranu, a završiti u Lici, Istru, Banovini, Posavini, Podravini i Zagorju.
U još neemu je Pag slika Hrvatske. Naime, u Pagu je velik broj samaca koji se stalno poveava. Danas Pag ima 150 neoenjenih muškaraca izmeu 35 i 50 godina i stotinjak neudanih ena od 30 do 45 godina. Veina je njih vrlo dobro situirana pa se razlog ne moe traiti u lošem materijalnom stanju.
Naši novinari, demografi i politiari govore o tome da se izvorno, domae stanovništvo (itaj: Hrvati) stalno smanjuje, ali se broj stanovnika ne smanjuje jer dolazi mehaniki priljev stranog stanovništva. U odnosu na popis stanovništva od 1991. u Pagu je oko 20% novih prezimena, prezimena koja nikada nisu postojala na ovome otoku.
Ako se ovakva praksa nastavi, za 20 godina u Pagu nee biti izvornog stanovništva, ali novinar nema petlje rei da nee uope biti Hrvata, nego e Pag naseliti nehrvati. Neki ak govore da bi se to moglo dogoditi ve za 15 godina. Za 15 godina bi Pag mogao biti ispranjen od Hrvata. Dakle, radi se o populacijskoj katastrofi u našoj bliskoj budunosti.
Zašto Pag izumire? Zašto izumiru drugi otoci? Jer nakon Paga, doi e na red, jedan po jedan, i svi ostali hrvatski otoci. Doi e na red i Istra. Svugdje je ista praksa – sve manje domicilnog stanovništva, a sve više nehrvata. Dok otoci izumiru – Hrvati spavaju. Naša je tvrdnja jednostavna. Hrvati izumiru zbog grijeha – grijeha neraanja djece ili raanja malog broja djece. A gdje su tek oni koji nisu ni sklopili katolike brakove, nego su ostali bez svojega branog sudruga, pa time i bez djece?! Sve ovo „Narod“ piše ve 15 godina, ali mi smo kao glas vapijuih u pustinji. Malo nas tko ita i malo nas tko pomae. Pa autor ovoga uvodnika je ve prije 20 godina pokrenuo jednu plemenitu akciju – apostolat obitelji „Jedna obitelj više“, a sastojao se od susreta mladia i djevojaka zrele dobi.

VELIKI HRVATSKI GRIJEH – NERAANJE DJECE!

Dakle radi se o grijehu neraanja djece. Crkva u Hrvata trebala bi pokrenuti jednogodišnju nacionalnu pastoralnu duhovnu obiteljsku obnovu kojom bi cijelu jednu godinu svi upski propovjednici drali iste propovijedi. Time bi cijela Hrvatska bila jedna propovjedaonica. A zatim bi se trebale pokrenuti i ispovjedaonice, i molitvene zajednice. Najlakše je moliti, nikoga ne prozivaš. Ali potaknuti nekoga na promjenu ivota, to je nešto drugo. Zato je i naslov ovoga uvodnika:  Hrvati, probudite se i vratite Bogu!  I to je isto moralni problem. Ali Crkva šuti, a narod spava. Duhovni pastiri spavaju, a narod srlja u smrt. Evo, zato izumiremo.
Što se tie naših hrvatskih biskupa, mi imamo zlatne biskupe, ali ni oni baš puno ne troše papir i olovku kad je u pitanju natalitet. Nije mi baš poznata neka poslanica biskupa, kao što mi nije poznata ni poslanica nekog teologa koja bi govorila da je nespojivo imati dvoje djece i biti dobar kršanin.
Sve se to zna, ali osim našeg „Naroda“ i knjiice „Jedno dijete više“, nije mi poznato da se ijedan biskup ili teolog pozabavio brojem djece u obitelji, a to je najvanija stvar kada se radi o odgovornom roditeljstvu. No, o svemu se govori ali se šuti o broju djece. Zato je naš Pokret kao minimum stavio etvero djece u obitelji. S jednim i dvoje djece izumiremo. S troje djece ostajemo na istom, a tek se s etvrtim djetetom napuuje zemlja i ostvaruje se ona biblijska: I napuite zemlju...(Post 1,27).
upnicima je dano na volju: ako je neki svjestan i ao mu je naroda te poput Isusa gleda na obitelj, progovorit e koju rije i u njegovoj e se upi roditi koje dijete više.
Tisue su domova slušale moju propovijed „Jedno dijete više“ i tisue su se djece rodile. Naš narod je dobar, ali nema voa, kako onih politikih tako i onih duhovnih. Treba probuditi i naše crkvene medije. Neki od njih su se oito zarekli da na njihovim stranicama nee biti rijei o populacijskoj politici. Pa ipak, meu crkvenim tiskom neete pronai list „Narod“, jedine novine koje se bave problemom izumiranja Hrvata. Nae se netko tko kae da ovakvim novinama nije mjesto meu crkvenom štampom.

TKO JE SAD NA REDU?

Prema saznanjima kojima raspolaemo, prvo su na redu naši otoci. Brojni su naši otoci koji e uskoro izumrijeti. Emisija koja svake subote govori o hrvatskim otocima nikada ne spominje prirodni prirast na tim otocima. Otoci su svime bogati, ali djece nemaju. A mi ne izumiremo zato što smo gladni, bolesni ili siromašni. Mi izumiremo samo zato što smo se udaljili o Boga. Udaljili smo se od principa kršanskog branog morala. Ne vidimo Boga Stvoritelja u onom siušnom zametku – buduem ovjeku!
Kad sve hrvatske ispovjedaonice i propovjedaonice budu oca i majku pitale zašto imaju jedno ili dvoje djece te kada ih potaknu i probude im savjest za jedno dijete više, Hrvatska e biti spašena. Ali tu sada nema nikakve inicijative. Zato predlaem biskupima da se pokrenu jednogodišnje puke misije obraenja i duhovne obnove, a sve u duhu Knjige postanka (Post 1, 27): Raajte se i mnoite... Jasno je da se zemlja ne moe napuiti s jednim ili dvoje djece.
Dolazi na red brzo i Istra. Istru 'spašavaju' Slovenci. Oni su veinski gruntovni vlasnici u Istri, ali to politiare u Zagrebu ne zanima.
Crkva jedina moe spasiti Hrvate. Politiari ih nikada nee spasiti. Izumiranje Hrvata je isto vjerski problem. Hrvati više ne prihvaaju brak i djecu kao nešto od Boga. Kada hrvatska obitelj bude shvatila da je Bog onaj koji trai raanje djece jer se time širi volja Njegova, i kad budu iz ljubavi prema Bogu Stvoritelju raali djecu, onda e Hrvatska biti zdrava, snana i mlada, onda nee biti finis Croatiae, nego e se dogoditi obnova Hrvatske i demografski preporod Hrvata.
Kakva je to utjeha doznati da je u Pagu do nedavno bilo samo 30% domicilnog stanovništva, a prije 20 godina 50%?! Dakle, Pag godinama prelazi u ruke strancima.  Domae pak stanovništvo 'seli' na groblja.  To e ostati kao najtrajniji spomen Hrvatima. Naša groblja! Davno je ve pjevao Silvije Strahimir Kranjevi, a mi po tko zna koji put s ovim završavamo, pozdravljajui paške vlastodršce, monike i upnike:

Pruimo si bratske ruke,
rastrgane iz daljine,
iskopajmo grob si velik,
s kraja na kraj domovine
i lezimo u njeg' mirno,
kao braa zagrljeni,
kad ivjeti nismo htjeli...
--
C.S.S.M.L. N.D.S.M.D.
--
Rije je mona,
ali šutnja je monija.

Bog rjeju stvara.
a šutnjom nadograuje.

             C    
             S
       N D S M D
             M
             L    

(Duga)
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!