www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 20 Listopad 2020
 
 
NE NASJEDAJTE NA PROVOKACIJE "DOCUMENTE" - HRVOJE HITREC
Srijeda, 22 Prosinac 2010
 Petak, 17. prosinca 2010.

Ne nasjedajte na provokacije "Documente"

Projekt "Documente" s ciljem prikupljanja svjedoanstava o ratovima i drugim oblicima politikog nasilja od 1941. do danas na prvi je pogled plemenit pokušaj da se uz pomo osobnih svjedoanstava rekonstruira povijest. Namjera je da se "kazivai i kazivaice" ispovijedaju "popisivaima i popisivaima" Documente, a u tim e svjedoanstvima biti spominjana i imena, koja e Documenta marljivo biljeiti i – upotrijebiti u svoje svrhe.

Koje svrhe? Je li moda Documenti na srcu tragedija hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu i porau, prikupljanje podataka o ubijenima u svibnju i lipnju 1945., o ubijanima, zatvaranima i muenima u vrijeme komunistike Jugoslavije, o rtvama srpske agresije devedesetih? Nije. Poznavajui ljude i metode, ali i strane partnere Documente, namjera je posve drukija. Naime, jedino što njih zanima jest da pred sudove dovedu što vei broj hrvatskih branitelja. Documenta ve ima niz podataka koje joj dostavlja Veritas Save Štrpca iz Beograda, inae informatora Haaškog suda, a u vrijeme srpske agresije pljakaša hrvatske imovine. Ti podatci bit e zatim u ispovijedima "kazivaica i kazivaa" dopunjavani i oblikovani kao optunice.

Kako kae saetak teksta o reenom projektu, ve su sada u tijeku "snimanja kazivanja na podruju Like i zadarskoga zalea", što je zemljopisno vrlo simptomatino.

Pozivamo zato branitelje, braniteljske udruge i udruge majki i oeva, kao i sve hrvatske graane da ne nasjedaju provokacijama Documente i ne surauju.

Ukoliko nisu upoznati, dajemo podatke o partnerima Documente u ovom projektu – to su uglavnom instituti i softverske kompanije iz Nizozemske, kao što iz Nizozemske dolazi i financijska potpora. Iz iste one Nizozemske iji su predstavnici u sklopu plavih kaciga izruili deset tisua ljudi ratnom zloincu Mladiu, koji ih je potom poubijao. O ljudskim pravima ne mogu odjednom voditi brigu "instituti i kompanije" iz zemlje koja je dopustila masovna ubojstva. To više što ni njima ni Documenti nije stalo do ljudskih prava, nego do prikupljanja podataka u svrhu progona hrvatskih branitelja, a krajnji je cilj "smanjivanje štete", odnosno proizvodnja tolikoga broja novih sluajeva sudskih postupaka protiv hrvatskih branitelja koji bi u konanici "dokazali" ravnoteu krivnje, relativizirali srpsku agresiju i omoguili da se na tim temeljima stvori novi oblik Jugoslavije.

Hrvatska drava ima, ili bi trebala imati, tijela kojima je zadaa da se brinu o svojim graanima i da ih zaštite od putnika koji trguju otrovima. Takoer, Hrvatska ima svoje institute i svoje povjesniare, koji e rekonstruirati i protumaiti povijest u zadnjih sedamdesetak godina. A tu povijest ne e pisati ni Haaški sud ni Documenta. Niti nizozemski instituti i softverske kompanije, koje su prirepak britanskih. Niti nekakav regionalni centar za prouavanje zloina poinjenih u "ratovima na podruju bivše i budue Jugoslavije".

Za godinu dana (najviše) kada HRAST pobijedi na parlamentarnim izborima, bit e otvoren proces preispitivanja naina financiranja protuhrvatskih "udruga civilnoga društva", koje i nisu drugo do novi oblik politikoga nasilja nad Hrvatima. Ne sumnjam da e, ako krenemo od 1993. godine do danas, biti materijala i za sudske postupke. Neki su se od tih lanih boraca za ljudska prava u meuvremenu dobro potkoili.

Hrvoje Hitrec
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!