www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
ZAVJETNA CRKVA SVETA MATI SLOBODE - KENOTAF
Ponedjeljak, 25 Kolovoz 2008

Rije Kenotaf  grkog je podrijetla (kenos – prazan, i tafos – grob) - simbolian grob podignut na uspomenu pokojnika ije se tijelo nalazi drugdje. U Zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode ureen je zajedniki kenotaf za 15.840 poginulih branitelja u Domovinskom ratu. I to tako da su u kamene ploe, kojima su obloeni unutarnji zidovi - abecednim redom uklesana njihova imena.

Što znai, na nivou simbola, taj sabir uklesanih imena svih onih koji su za Domovinu nesebino dali ono najvrednije – svoj vlastiti ivot!? Što znai prazan grob s tolikim brojnim imenima poginulih?!

Ponajprije za njihove najblie – on znai sve! On postaje mjesto molitve, mjesto meditacije, mjesto susreta, ako moda ne s dušama, tada sigurno sa uspomenama koje su ostale iza njih On je mjesto individualnog, pijeteta njihovih najbliih, njihovih prijatelja, njihovih poznanika, ali i kolektivnog pijeteta cijele domovine, one, upravo one u ije su temelje oni ugradili svoje kosti, svoje mlaahne ivote. 

 Kad uete u ovaj Kenotaf – osjetit ete da u njemu umire i tišina! Da li ste ikada doivjeli umiranje tišine? Tišina ne umire tako da se pretvara u zvuk, ona se pretvara u duboki, duboki muk, u - silentium! Silentium! I tada znajte, kad to doivite,  da ete najprije susresti duh umrlog pjesnika, i to onoga koji je pjevao - o pobratimstvu duša u svemiru!

Da, svi ti naši branitelji onostrano predstavljaju pobratimstvo duša. Oni su domovinski duhovni kolektivitet. Oni postaju naša svetost, svetost koja dri stijeg slobode. O draga, o mila, o slatka slobodo - opet je tako pjevao pjesnik. Sva srebra, sva zlata, svi ljudski ivoti..!

Svi njihovi ivoti, abecednim redom poredaše se uklesani u kamene ploe, kao da su se igrali sa ivotom. Da, oni su se igrali sa ivotom, da bi se naša djeca mogla igrati – slobodom. Kad uete u Kenotaf, postajete tuni, ali zbog te tuge diljem Lijepe naše – uje se smijeh i radost djeice.

Zato, ti putnie namjernie, koji eš ui u Kenotaf, ne misli da su oni umrli. Ne, oni nisu umrli! Oni su postali korijen ivota! Oni su poput onog Kristova zrna, sjemenke, ako ne umre – nee ivjeti! Ako umre – ivjet e novim ivotom!

 

Ovdje su pobratimstvom sabrane duše; braniteljske, domobranske, ovjekoljubive, bogoljubive – one s dubosadnim kršanskim korijenima. One koje se lako ne predaju, one koje se lako ne lome, ako ih se i slomi – postaju novi ivot i prkose novom slobodom. I tad ete uti pjesmu – Rodili me da prkosim vjetru svakom, lahoru, tramontani, buri orkanu. Kako onom slabom, jednako i jakom, i u noi mrkloj i u svijetlu danu…!

I zato, neka nitko ne dira Lijepu našu! Zauvijek i za sva vremena – od nje prste dalje! Jer - Boj se onog ko je viko bez golema mrijeti jada…! I ne zaboravite - imamo i pjesnike, koji e ako zatreba, i njihove mrtve kosti pjesmom pretvoriti – u nove bojovnike!

 

U Zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode svake posljednje nedjelje u lipnju odrava se Sv. Misa Hrvatskog rtvoslovnog društva za sve Hrvatske rtve.
Autor ovog lijepog teksta je lan Hrvatskog rtvoslovnog društva, gospodin Mile Prpa.
 
Mile Prpa, dipl. prav., prof.  Zvonimir Šeparovi, Ivan Debeljak, dipl. prav., prof. Ante Vukasovi sa suprugom na praizvedbi kantate KRALJA VJEKOVA gospodina Mile Prpe - u Crkvi Sveta mati slobode - 2007. godine.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!