www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 27 Listopad 2020
 
 
KATASTROFA ENERGETSKE POLITIKE REPUBLIKE HRVATSKE
etvrtak, 27 Sijeanj 2011
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PRIOPENJE ZA JAVNOST

Graani se sve više obraaju Stranci hrvatskog zajedništva zbog nedavnog poskupljenja goriva u Republici Hrvatskoj koji je nastavak pljake hrvatskih graana, jer nema baš nikakve veze s cijenom nafte na svjetskim trištima.

Nafta je, naime, krajem 2007. i poetkom 2008. godine bila daleko skuplja, no gorivo je tada u Hrvatskoj bilo jeftinije nego danas, kada je dostiglo rekordno visoku cijenu. Cijene nafte u svijetu prije dvije godine bile su više od 130, a sada su tek 92 dolara po barelu.

Zbog sulude dugogodišnje energetske politike Hrvatska bi uskoro mogla bankrotirati, osim ako hitno ne nacionalizira hrvatske energetske izvore kao što je INA, nalazišta plina u Jadranu i dr., koja su na kriminalan nain prodana  u bescjenje i poklonjena strancima.

Hrvatski eminentni strunjaci iz energetike prosuuju da današnje energetsko stanje vodi Hrvatsku u katastrofu. Njihovu procjenu kolapsa energetskog sustava RH dostavljamo hrvatskoj javnosti.

Domaa proizvodnja energenata prije dvije godine je zadovoljavala tek 47,7 posto hrvatskih potreba za energijom, a za dvadeset godina, prema slubenim prognozama, zadovoljavat e svega 26-28 posto, jer e se domaa proizvodnja smanjiti, a potrošnja e znatno porasti. Zbog toga e 2030. godine Hrvatska ak tri etvrtine potrebnih energenata morati uvoziti.
No sudei prema trendu sve veeg zaduivanja i sve izrazitijeg platnog deficita, teško da e Hrvatska toliku koliinu uvozne nafte, plina, struje i dr., uope moi platiti. Uz ovakvo stanje u energetici nemamo nikakvih izgleda za zaustavljanje sloma ve posrnulog gospodarstva.

Uz cijenu nafte od 92 dolara po barelu, kakva je danas u svijetu, i vrijednost dolara od oko pet i pol kuna, trošak nafte u jednoj litri derivata iznosi oko tri kune.

Troškovi prerade, distribucije i prodaje derivata na hrvatskim benzinskim crpkama mogli bi iznositi oko jednu kunu po litri, što znai da preostalih pet kuna odlaze nekamo drugdje. Nain odreivanja cijene naftnih derivata po vrlo nejasnoj formuli koju koriste oni koji formiraju cijene upravo i slui za zamagljivanje razlike od 5 kuna koje nekome odlaze.

Stanovnici Hrvatske kupuju hrvatski plin od Maara (i ostalih u lancu prodaje) ak po jedanaest puta višoj cijeni nego je trošak njegova proizvoenja iz Jadrana (polje Ivana).

No zbog kriminalno sklopljenih ugovora i do 33 posto proizvedenog plina u RH izveze se u Italiju u bescjenje (trošak Talijana praktiki je cijena proizvoenja), pa se stoga izvezeno mora nadoknaditi uvozom skupog plina iz Ruske federacije po cijeni 6-8 puta višoj nego je ona po kojoj hrvatski plin dobivaju Talijani.

Nedavno su umjesto iz Rusije ugovorili skupi uvoz hrvatskog plina iz Jadrana od Talijana višestruko skuplje (5-6 puta ) nego što je za Talijane trošak njegova crpljenja iz hrvatskog dijela Jadrana. Moe se rei da Hrvatska nije sklopila ugovor o prodaji plina Talijanima, ista bi uz racionalizaciju potrošnje plina (u HEP-u i Petrokemiji) još neko vrijeme imala dovoljno plina i bez uvoza skupog plina.

Ako tome pridodamo i praktiki poklonjenu etvrtinu INE Maarima, 2003. godine i poklonjenu nuklearnu elektranu te elektrinu energiju Slovencima, cjelokupna šteta se mjeri u milijardama amerikih dolara.

Stoga predlaemo da hrvatska Vlada u cilju zaštite najviših nacionalnih interesa urno poduzme pravne mjere s ciljem vraanja na kriminalan nain poklonjenih hrvatskih energetskih izvora i da svi sudionici afere, pojedini bivši i sadašnji dunosnici koji su bili povezani s ovim kriminalnim radnjama budu predmet istrage nadlenih hrvatskih institucija.

Takoer smatramo da je rješenje energetskog problema u RH  u nacionalizaciji poklonjenog i otuenog hrvatskog energetskog blaga.

Poslano:

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u

Zagreb-Zadar, 26. sijenja 2011. godine

Miljenko Mari
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!