www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
POPIS RTAVA DRUGOG SVETSKOG RATA, PORAA I DOMOVISNKOG RATA
Nedjelja, 20 Veljaa 2011

Izvor: http://www.monitor.hr/clanci/prvi-popis-svih-zrtava-za-mjesec-dana-na-internetu/46859/

etvrtak, 17.02.2011.

Prvi popis svih rtava za mjesec dana na Internetu

Ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest Jasna Turkalj izjavila je danas kako e za mjesec dana na mrenim stranicama tog instituta bit postavljen prvi poimenini i najvei popis rtava Drugoga svjetskog rata, poraa i Domovinskog rata.

Svrha je projekta "rtve Drugoga svjetskog rata, poraa i Domovinskog rata", koji je odobrila hrvatska Vlada 2001. i na kojem se prije radilo u Hrvatskome dravnom arhivu te Institutu "Ivo Pilar", što cjelovitije poimenino popisati rtve i uiniti ih dostupnim najširoj publici, istaknula je.

"Zasad je u raunalnu bazu upisano ukupno oko 470.000 rtava, najveim dijelom fašistikog terora - iz popisa Zemaljske komisije 1944.-1947. te iz popisa 1950. i 1964. Meu njima je i oko 100.000 novoupisanih i revidiranih rtava izvan navedenih popisa, iz Drugog svjetskog rata, s Bleiburga, poraa i Domovinskog rata", rekla je Turkalj.
Popis je neproišen i do kraja neauriran, naglasila je ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest Jasna Turkalj, te dodala kako je namjera u sljedeem razdoblju pojaati upis komunistikih rtava na osnovi objavljenih rtvoslova. Rije je praktino o višemjesenome danononom poslu, rekla je.

Svaka rtva unesena u popisu, kako je objasnila, imat e više od dvadest odrednica - od imena i prezimena, mjesta roenja do naina i mjesta smrti.

Bazi podataka pristupat e se dvostruko - slobodni pristup omuguit e graanima da pretrauju podatke i putem posebne tiskanice dadu nadopunu i prijedlog popisu, a ogranieni pristup omoguit e ovlaštenima da unose i objavljuju podatke.

Ravnateljica Jasna Turkalj svjesna je da e popis kojim nisu obuhvaeni poginuli ili ubijeni pripadnici stranih vojska, trajati dugo i teško da e ikada biti potpun, ali, istaknula je, naša je civilizacijska i moralna obveza objaviti sve dostupne podatke o poimeninim rtvama kako bi se prestalo njima manipulirati.

Hrvatskom institutu za povijest, kao nositelju projekta, bilo bi interesantno dobiti i dokumentaciju negdašnjega saborskog povjerenstva za istraivanje rtava rata i poraa, dometnula je.

Najavila je u travnju etvrtu knjigu dokumenata o partizanskoj i komunistikoj represiji i zloinima u Hrvatskoj od 1944. do 1946., koja e obuhvatiti Dalmaciju, te do kraja 2014. petu knjigu dokumenata za zapadnu Hrvatsku - Liku, Gorski kotar, Primorje i Istru. (H)
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!