www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
POTPISAO SAM "PRESUDU" PURDI
Utorak, 22 Veljaa 2011

PREPORUUJEMO - OBAVEZNO POGLEDATI

Izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=105923&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=f22d068190 

Razgovor s Mladenom Novakom-Mrakanom pogledajte u videoprilogu. 

Potpisao sam "presudu" Purdi - video

Ekskluzivno za Hrvatsku uivo govorio je vukovarski branitelj Mladen Novak- Mrakan koji je u srpskim logorima, slomljen svakodnevnim muenjem, morao potpisati izjavu kojom tereti svojega suborca Tihomira Purdu.

Novak je bio i jedan od svjedoka koji su u ovom sluaju dali iskaz i hrvatskim istraiteljima.

Mladen Novak-Mrakan s 23 godine ukljuio se u obranu Vukovara. 20. studenog '91. zarobila ga je JNA u kombinatu Borovo. Odveden je u logor u Srbiji u Stajievo kod Zrenjanina. Poslije mjesec dana prebaen je u drugi logor, onaj u Srijemskoj Mitrovici. Petnaest dana prije zarobljavanja i odvoenja u logore, 5. studenog '91., Novak je sudjelovao u akciji u Vinogradskoj ulici u Vukovaru zbog koje je Srbija zatraila izruenje branitelja Tihomira Purde pod optubom za ratni zloin protiv ranjenika.

U logoru su svi, tvrdi Mrakan, bili prisiljeni potpisivati izjave kojima su meusobno jedni druge teretili. Batine od deset i više sati u kojima mu je polomljeno šest rebara, pa zatim bacanje u samicu u kojoj je proveo etiri mjeseca, slomljen nos, bezbrojne modrice bile su, kako nam govori naš sugovornik, metode uvjeravanja zašto bi trebao potpisati izjavu istraiteljima.

Medicinska je dokumentacija o muenjima iz logora poput enciklopedije. Tako je Mladen Novak-Mrakan na kraju morao potpisati izjavu kojom tereti Tihomira Purdu. Tada je Tihomira Purdu, kojemu eli da se što prije vrati u Hrvatsku, tvrdi, jedva poznavao.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!