www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
PETAR JANJI TROMBLON
Petak, 25 Veljaa 2011

Što e Janji rei srbijanskim istraiteljima:

Tromblon: Stavili su pilu preda me i rekli - Potpiši te papire!

Nakon razmjene ne bih ga prepoznala da se nije nasmijao. Bio je kost i koa, mogla sam ga nositi u naruju, kae Janjieva majka

Piše: bbr/VLM

Pred sutkinjom suda u Vukovaru, a uz nazonost i srbijanskih istraitelja, sutra e svoj iskaz dati i Petar Janji Tromblon o dogaajima 5. studenoga 1991., zbog kojih je Tihomir Purda ve mjesec i pol dana u pritvoru u Zenici.

- Idem im rei sve što znam. Bila je to ista borbena akcija, ali rei u im i o svemu što sam proivljavao – rekao je Jani. Prisjeajui se ratnih dana u Vukovaru, Janji je rekao da je bio angairan u obrani po cijelome gradu. Ranjavan je etiri puta, a i danas u tijelu ima gelere koji se ne smiju dirati. Najgore je bilo pošto je uhien i dospio u logore u Srbiji.

- Rat je bio pravi pakao, ali batinanje i ispitivanja po logorima su nešto najgore što postoji. Tukli su me na sve mogue naine, a kako sam prolazio tamo govori i to da sam razmijenjen sa samo 39 kilograma i sav polomljen – kae Janji. Slomljena mu je kraljenica i nos, porazbijani zubi, ošteen vid i sluh... Uza sve to dvaput je i silovan. I sam je zbog svega proivljenog potpisao desetak najrazliitijih priznanja, odnosno, kako sam kae, sve ono što su mu bili donijeli.

- ovjek bi tada potpisao sve samo da ga se prestane tui. Sjeam se dana kada su mi u samicu ušla trojica s pilom za eljezo i traili da potpišem neki papir ili da e mi odrezati nogu. Potpisao sam jer znam da bi mi nogu doista odrezali. Svrdlima su mi bušili nogu. Nekoliko mi je puta dolazilo da se ubijem – prisjea se.

Poslije svega morao je proivjeti 21 operaciju, nosi protezu, jedan mu bubreg ne radi...

Njegova majka Slobodanka Kneevi kae:  - Nakon razmjene ostao je u osjekoj bolnici jer su lijenici mislili da nee preivjeti put do Zagreba. Danas ne znam tko mi je više kriv. Srbija, jer mu je sve to napravila, ili Hrvatska koja ništa za njih nije napravila i tjera ih da sve to ponovno proivljavaju. 

http://www.vecernji.hr/vijesti/tromblon-stavili-su-pilu-preda-me-rekli-potpisi-te-papire-clanak-256581

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!