www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 11 Kolovoz 2020
 
 
PRLI, STOJI I PETKOVI: NISMO KRIVI
etvrtak, 03 Oujak 2011
Bivši elnici Herceg-Bosne premijer Jadranko Prli, ministar obrane Bruno Stoji i zapovjednik Glavnog stoera HVO-a general Milivoj Petkovi sucima su u govoru na kraju maratonskog suenja u Haagu za zloine poinjene nad Bošnjacima na podruju Herceg-Bosne tijekom rata u BiH izrazili aljenje zbog rtava i uvjerenost da nisu krivi za zloine koji su poinjeni.

Predsjedatelj sudac Jean-Claude Antonetti nakon toga zakljuio je suenje šestorici civilnih i vojnih dunosnika bosanskih Hrvata, koje je poelo u travnju 2006. godine, najavljujui da e se raspravno vijee povui na odluivanje.

Optueni e biti proglašeni krivima jedino ako vijee misli da je njihova krivnja dokazana izvan razumne sumnje, rekao je Antonetti.

Prli je u svojem govoru poruio kako se gotovo 20 godina borio za modernu i europsku Bosnu i Hercegovinu s jednakim narodima i graanima, a uspostavu HVO-a i vlade Herceg-Bosne objasnio je potrebom uspostave privremene izvršne vlasti kako bi se organizirao ivot i obrana na podrujima na kojima je vlast u BiH prestala funkcionirati.

Poruio je da se ti dogaaji ne mogu povezati s Banovinom Hrvatskom iz 1939. kao teritorijalnim ciljem udruenoga zloinakog pothvata, kako to tvrdi tuiteljstvo.

Nismo se nikad zalagali za etniko išenje, rekao je Prli i dodao da je politika Alije Izetbegovia vodila oduzimanju konstitutivnosti Hrvata u BiH, emu su se Hrvati protivili.

Nikad nisam poinio nijedno kazneno djelo niti sam na njih poticao, kazao je Prli. Prli je rekao kako je kao predsjednik vlade Herceg-Bosne uinio sve i za zarobljenike i za rtve, koliko mu je to dopuštala njegova uloga i funkcija. Uinili smo sve da se olakšaju posljedice rata i poduzeli sve korake da se poinitelji zloina kazne, rekao je dodajui da se nijedna odluka HVO-a ne moe povezati sa zloinima.

Stoji je u kratkom govoru rekao sucima kako nije pridonio zloinima niti je poticao na njihovo injenje ili ih nareivao. Iskreno iz duše suosjeam s rtvama, a posebno prema muslimanskim, rekao je Stoji.

General Petkovi rekao je u sucima da je sudjelovao u zajednikoj obrani Hrvatske i BiH od zajednikog neprijatelja - JNA, a kad su poeli hrvatsko-muslimanski sukobi u travnju 1993., sa zapovjednikom Armije BiH Seferom Haliloviem obilazio je teren kako bi se smirilo stanje. Zloini nikad nisu bili dio mojih htijenja i nikad ni s kim nikakve zloine dogovarao nisam, niti sklapao, istaknuo je.

Ostala trojica optuenika, Slobodan Praljak, Valenti ori i Berislav Puši, odluili su da se danas nee obratiti sudu.

Bivši elnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - Prli, Stoji, zapovjednici HVO-a generali Petkovi i Praljak, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin ori te naelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Puši, optueni su za zloine poinjene u sklopu udruenoga zloinakog pothvata, predvoenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tumanom, iji je cilj bilo etniko išenje podruja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

Tuitelji su u svojim završnim rijeima zatraili da ih se proglasi krivima te su za Prlia, Stojia, Praljka i Petkovia zatraili 40 godina zatvora, za oria 35 i za Pušia 25 godina zatvora, a obrane su traile njihovo oslobaanje.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=106893&tx_ttnews[backPid]=23&cHash=d9447ace5e 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!