www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 01 Travanj 2020
 
 
OBRANA SE POBUNILA, DOSTA JE USPOREIVANJA HRVATA I NACISTA!
etvrtak, 03 Oujak 2011
Srijeda, 02 Oujak 2011 13:25

DEN HAAG - Haaški tuitelji Douglas Stringer i Kenneth Scott u sluaju “Prli i ostali” juer su tijekom replike na završne rijei odvjetnika na noge dignuli obranu šestorice optuenih bh. Hrvata, koja ih je optuila da su dodatno vrijeme od tri sata iskoristili kako bi ponovno iznijeli ve reene teze o udruenom zloinakom pothvatu. U opoj pobuni u odvjetnikim timovima, Vesna Alaburi, odvjetnica Milovoja Petkovia, zamolila je sudsko vijee da sprijei zloporabu i ponovno prepriavanje teza optunice, dok je njezin kolega, branitelj Brune Stojia, Karim Khan, podsjetio kako je Tuiteljstvo sve reeno ve jednom obradilo.

Na kraju je ak i sudsko vijee upitalo tuitelje što to ima novo na što se oni moraju osvrnuti, što je bilo dovoljno za prekid daljnjeg nabrajanja teza iz optunice. A te su teze juer dovele do velike uznemirenosti u sudnici, jer je Tuiteljstvo ponovno poelo usporeivati Herceg Bosnu sa zloinakom tvorevinom, procese protiv šestorke s procesima protiv nacista, te iznijelo primjere iz procesa protiv nekih srpskih optuenika u Haagu, u kojima se toboe moe povui paralela.


Neprimjerene usporedbe


Juer se ak otišlo tako daleko da je Tuiteljstvo optuilo HVO kako je provodio vlast nad dijelom BiH koji je prethodno okupirao te kako je tijekom rata postojao meunarodni oruani sukob, a u svemu tomu Herceg Bosna imala je kao sponzora Hrvatsku, odnosno Zagreb, iz kojeg se provodio plan stvaranje velike Hrvatske. Tuitelj Scott je upozorio kako je svaki dio teritorija pripadao meunarodno priznatoj BiH, odnosno niti jedan etvorni centimetar nije pripadao HZ HB.

- Nije se radilo o izdvojenim incidentima nego o raširenoj pojavi protjerivanja stanovništva dirigiranoj iz Zagreba i Mostara, ustvrdio je na kraju Scoot.

Teina optubi kao i njihov karakter uzbunili su obranu koja je nakon silnih prigovora uspjela zaustaviti daljnje navode Tuiteljstva te zapoela svoje replike. Prvi je zapoeo Michael Karnavas, odvjetnik prvooptuenog Jadranka Prlia, koji je upozorio da je zaista neprimjereno usporeivati naciste i Hrvate, te kako je tuitelj svoje posljednje opaske iskoristio za nove završne rijei. Pritom se zadrao i na ideji udruenog zloinakog pothvata, kazavši kako je on osporen na ovom procesu te kako usporedbe koje Tuiteljstvo radi slue samo za pritisak na sudsko vijee. Pitanje uloge Vlade u Sarajevu tijekom ratnih dogaanja takoer je došlo na dnevni red, pri emu je Karnavas jasno dao do znanja kako je dokazano da je ta vlada u jednom trenutku zaista poela predstavljati samo Bošnjake, što je potvrdio i lord Owen. U svemu je bitna i injenica da je Sarajevo bilo odsjeeno, komunikacije su pale, što je izravno utjecalo i na potrebu daljnjeg funkcioniranja Herceg Bosne.

Nije Armija jedina


S druge strane, obrana nikada nije tvrdila da Armija nije bila legitimna, ali je zato bitno kazati, smatra Karnavas, kako ona nije bila jedina. Stoga je bilo i predloeno da u veinskim bošnjakim podrujima HVO bude podreen Armiji, i obratno, podsjetio je Karnavas. Njegovo juerašnje izlaganje najava je današnjih završnih rijei koje e osobno iznijeti Jadranko Prli, Bruno Stoji i ostali optueni, ime e se najdue suenje u povijesti Haaškog tribunala konano završiti.

Svakom po 15 minuta


Nakon što su obrane etvorice optuenih najavile da se optueni ele obratiti sudskom vijeu, suci su odobrili svakom po 15 minuta. Obrana bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina oria izvijestila je suce kako se njihov branjenik nee obratiti, kao i obrana naelnika Ureda za razmjenu zatoenika Berislava Pušia, koja je podsjetila da je njihov branjenik i dalje zbog bolesti odsutan te nee biti u sudnici do kraja postupka.

Piše: D. Puši

http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=17089:obrana-se-pobunila-dosta-je-usporeivanja-hrvata-i-nacista-&catid=1:dogaaji&Itemid=2 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!