www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
POSJET DR. EPAROVIA PURDI I GLAVAU U ZENICI
Ponedjeljak, 07 Oujak 2011
Prof. Zvonimir Šeparovi, predsjednik Hrvatslkog rtvoslovnog društva posjetio je 3. oujka 2011. g., Tihomira Purdu u Kaznionici u Zenici, u znak podrške hrvatskom branitelju Vukovara, rtvi terora u srpskim logorima u Stajievu i Sremskoj Mitrovici, koji se u  Zenici nalazio u ekstradicijskom pritvoru na zahtjev Srbije, koja je za njim bila izdala neunarodnu tjeralicu za navodni ratni zloin poinjen u Vukovaru 1991. godine. Posjet su odobrile pravosudne vlasti BiH.

Do posjeta je došlo nakon što je prof. Šeparovi internacionalizirao sluaj našeg branitelja, upozorivši središnjicu Amnesty International  u Londonu da  zaštite njegova ljudska prava i njegov ivot zbog komplikacija njegova zdravstvenog stanja. Odgovor Meunarodne amnestije kojim se potvruje da e se zauzeti za ljudska prava Tihomira Purde stigao je 2. oujka, što je objavljeno na ovom našem portalu.

Susret s Tihomirom Purda bio je dirljiv i izmamio je suze obojici, kae dr. Šeparovi. Tihomir je ispriao o teroru kojeg je doivio u srpskim logorima kao zarobljenik. Još sada ima ošteene glasnice i grlo od pripravaka od papra i soli koje su mu prisilno davali i ostavljali ga bez vode po deset sati. On kae da nije dao nikakvo priznanje, da su ga prisilili da nešto potpiše, a to što su dostavili sudu u Sarajevu su samo dva lista gotovo neitka s rukopisom i jezikom koji nije njegov. U tijeku posjeta stigla je vijest da e Purda biti pušten na slobodu, nakon što se ispune formalnosti, a to da ne moe biti prije slijedeeg dana. Dr. Šeparovi nazvao je Medidu Kreso, predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine i Sulejmana Tihia, dopredsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, s molbom da puste Tiuhomira Purdu odmah, što se, nakon 57 dana provedenih u pritvoru i dogodilo. Gospodin Tihi je  nedavno i sam posjetio našeg Tihomira Purduu u ekstradicijskom zatvoru u Zenici, jer je i on prošao srpskle logore u Stajievu i Sremskoj Mitrovici.

Istoga dana sav sretan stigao je Tihomir Purda u Vukovar svojoj obitelji, jer, govorio je, najviše su mu nedostajala djeca.

Razumijevanjem gospodina Josipa Pojavnika, zamjenika direktora Kaznenog doma Zenica, dr. Šeparovi je posjetio i generala Branimira Glavaša, koju u tom zatvoru izdraava kaznu koju mu je izreklo hrvatsko pravosue. U jednosatnom razgovoru Branimir Glavaš, koji je bio student prof. Šeparovia na Pravnom fakultetu u Osijeku, rekao je da se zdravstveno osjea dobro, izloio je svoj sluaj koji se, na njegovu tubu, nalazi na Ustavnom sudu Hrvatske, zbog teških povreda njegovih ljudskih i procesnih prava. Nepravda mu teško pada, ali intenzivno radi i piše o svom sluaju. Dao je pozdraviti sve svoje prijatelje i one koji su sa razumijevanjem pratili njegov sluaj pred sudovima u Hrvatskoj.

Tihomir Purtda i Branimir Glavaš su izjavli da su zatvorska uprava i vlasti u Bosni i Hercegovini postupali prema njima zakonito i korektno i nemaju nikakve pritube na njihove postupke.

Prema rijeima Zvonimira Šeparovia bio je to teak dan, jer sam posjetio dvojicu Hrvata u teškoj kaznionici u drugoj zemlji, sa razliitim ishodom: sretnim za Tihomira Purdu, koji je pušten na slobodu lišen apsurdnih optubi i tuan, u susretu sa Branimirom Glavašem, koji teško pati zbog nepravedne presude.


(S desna na lijevo) Josip Pojavnik, zamjenik direktora Kaznionice u Zenici, ZŠ,
don Anto Lenti, koji je toga dana ispovjedio i priestio Tihomira Purdu


Pred ulazom u kaznionicu Zenice


Intervju za HTV pred ulazom u Kaznionicu u Zenici


Tekst: Administrator portala - http://www.viktimologija.hr/
Fotografije: Arhiva HD-a

 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!