www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
DAN KAD JE TOVARNIK PLAKAO
etvrtak, 10 Oujak 2011
Sjeanje na dan prije trinaest godina kada su ekshumirane 53 muki ubijene rtve Tovarniana, branitelja i civila

dan-kad-je-plakao-tovarnikU Tovarniku je 31. sijenja obiljeen „Dan kada je Tovarnik plakao". Sjeanje na dan prije trinaest godina kada su ekshumirane 53 muki ubijene rtve Tovarniana, branitelja i civila. Toga traginoga dana kada su se u dugom nizu kovega nalazili nevini stradalnici , ubijeni u egzekucijama etnika i JNA, pojedine obitelji oplakivale su mnogobrojne lanove, meu kojima je najmlai muenik imao samo sedamnaest godina.

Komemoracija je obuhvatila procesiju koja je krenula iz školskoga dvorišta kao i prije trinaest godina, i du puta do groblja uz pjevanje svetih pjesama, stigla najprije pred zajedniku masovnu grobnicu. Nakon molitve sveenika tovarnikoga upnika Stjepana Vukovca, izaslanstva upanije , Opine i raznih udruga poloile su vijence i zapalile svijee. Kratkim obraanjem upana Boe Galia i naelnika Jakoba Asia podsjetili smo se na dane plaa i tuge, a potom se uputili na grob muenika vl. Ivana Burika. Ubijen je u Domovinskom ratu u naletu podivljalih etnikih hordi, iako je bio zagovornik ekumenizma i zajedništva meu narodima.

Dan ranije u Tovarniku je predstavljena dokumentarna knjiga „Svjedoci ivota i smrti Ivana Burika", u nakladi Udruge dr. Ante Starevi, koju je uredila Nevenka Neki, a predstavili su je dr. Draen ivi, ravnatelj Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, fra Gordan Propadalo, gvardijan vukovarskoga franjevakoga samostana, vl. Petar Šokevi, upnik u miru te urednica Nevenka Neki. Predsjednik Udruge Antun Ivankovi obavijestio je nazone o radu Udruge koja je do sada objavila dvije knjige i dva dokumentarna filma, priredila znanstveni simpozij pod nazivom „Ivan Burik svjedok vjere-muenik Crkve", te organizirala niz drugih manifestacija.

Istu dokumentarnu knjigu predstavili su 26. sijenja u sklopu Sveenikoga tjedna u Zagrebu u Nadbiskupskoj klasinoj Gimnaziji biskup gospiko-senjski msgr. Mile Bogovi, akademik Stjepan Damjanovi, dr. Ante Nazor i urednica.

Time su se dostojno obiljeili povijesni dogaaji vezani uz Domovinski rat i stradanja na prostoru ne samo Tovarnika, nego cijeloga Srijema. (kta/a.i.)

Izvor: http://ante-starcevic-tovarnik.hr/

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!