www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 09 Travanj 2020
 
 
POTRES U JAPANU SKRATIO DAN I POMAKNUO ZEMLJINU OS
Ponedjeljak, 14 Oujak 2011
RTVE japanske katastrofe zbrajat e se još danima. Prema novim podacima Japanske meteorološke agencija, kako javlja CNN, magnituda potresa bila je ak 9 stupnjeva, a ne 8,9 kako je dosad objavljeno. UN danas je izvijestio kako je u posljednja tri dana u Japanu evakuirano oko 690.000 ljudi. Njih oko 380.000 evakuirano je iz najtee pogoenih podruja te su smješteni u 2.050 prihvatnih centara. U krugu 20 kilometara oko nuklearke Fukushima evakuirano je 210.000 ljudi.

Milijuni ljudi su bez struje i vode, i trebat e dani se elektrina energija vrati u domove Japanaca. U akcijama spašavanja sudjeluju ekipe iz cijelog svijeta, a operacije ugroavaju brojni potresi, uzbune za tsunami i poari. Spasioci su do sada uspjeli spasiti tri tisue ljudi, a tisue se vode kao nestali. Strahuje se da je poginulo više od deset tisua ljudi.

Policija pretpostavlja da bi broj rtava mogao biti i vei od deset tisua, Samo u pokrajini Miyagi broj rtava mogao biti oko deset tisua.

U pokrajini Fukushima nestalo je 1167 osoba. U spašavanju sudjeluje više od sto tisua vojnika, a do sada je spašeno oko tri tisue ljudi. Pristiu i spasilake ekipe iz cijelog svijeta. Neki dijelovi grada Sendai potpuno su sravnjeni sa zemljom, a isto je i s gradom Minamisome.

Agencija Kyodo reaktor jedan koji je juer ujutro zbog visokog tlaka ispustio u atmosferu radioaktivne pare je pod kontrolom. Operacija ušpricavanja morske vode je uspjela te je on ohlaenje I smanjen je pritisak unutar njega, izjavio je vladin glasnogovornik Edano.

Pretpostavljam da bi povodom zbivanja u Japanu moglo i neke itatelje viktimologije zanimati: poruuje nam i preporuuje da proitamo - dr. Branimir Molak 

1. Zagreb na udaru nuklearki (Novi list 2002.) u prilogu 
http://www.mirah.hr/wp-content/uploads/2010/11/Branimir_Molak_Nesrece-u-NE-sigurnost1999.pdf  

2. Kakva sjajna tema za skretanje pozornosti: Skladištenje RAO usred Zagreba
http://portal.connect.znanost.org/content/view/3405//

"Potencijalno odlagalište radioaktivnog otpada u hrvatskoj opasnije je za potrošae elektrine energije nego za podzemne vode"
http://hakave.org/index.php?option=com_content&task=view&id=826&Itemid=136
 

3. http://www.mirah.hr/wp-content/uploads/2010/11/Branimir_Molak_Radioaktivnost-sigurnost-1998.pdf 

4. Što je upravljanje u krizama (IV hrvatski rtvoslovni kongres) – U Hrvatskoj uope nema sustava
http://www.croatia.ch/zanimljivosti/070729a.php

Administrator portala HD-a
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!