www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 30 Oujak 2020
 
 
17. GODINJICA RAZMJENE 294 HRVATSKA BRANITELJA IZ LOGORA "STADION"
etvrtak, 24 Oujak 2011

Izvor: http://www.zupa-bugojno.org/

 Sedamnaestu godinu se sjeamo trenutka slobode u kojemu promatramo sve strahote koje su kroz osam mjeseci proivjeli 294 hrvatska branitelja. Slavimo taj trenutak. S nama su pred oltarom fotografije 20 odvedenih iz logora i 16 civila pokupljenih s ulica za iju sudbinu i grobove ne znamo. Nada nas ne napušta, a ništa ne obeava.

U crkvi sv. Ante Padovanskog slavio se i ove godine sv. Josip slobodno moemo rei kao drugi patron. I bit e taj dan poseban uvijek, a posebno dok dostojanstveno i kršanski ne pokopamo 36 nestalih bugojanskih Hrvata. Misu je predvodio bugojanac fra Hrvoje Radi, upnik u Busovai. Koncelebrilali upni vikari fra Josip Filipovi i fra Ivica Baketari, upnik iz Uskoplja fra Vinko Markovi, definitor Bosne Srebrene fra Pero Vrebac, dekan i kandijski upnik don Ilija Miški i bugojanski upnik fra Vinko Siaja. Crkva je bila ispunjena oalošenim i ponosnim vjernicima koji poštuju ovaj dan.

Na koncu mise upnik fra Vinko je estitao svima današnju svetkovinu i imendane. „Tako bih se elio izgovoriti...., tako bih se elio izgovoriti zbog ovih ovdje pred oltarom za iju sudbinu još ne znamo..., tako bih se elio izgovoriti zbog njihovih najbliih: oeva i majki, supruga i djece koji ekaju da ih pokopaju...tako bih se elio izgovoriti zbog gotovo 300 razmijenjenih Hrvata na današnji dan...tako bih se elio izgovoriti zbog današnje politike situacije koja je Hrvate prekriila... Tko god kae da Hrvati nisu prekrieni, lae." upnik je prekinut gromoglasnim pljeskom. Nastavio je: „baš dobro da nas u ovo korizmeno vrijeme kriaju, poniavaju, i Isus je to doivljavao, ali slijedi Uskrs. Nismo drugaije ni navikli. Na zlo trebamo odgovarati kao naš Gospodin. Ono što su doivjeli i podnijeli naši uznici i svi vi, treba ovaj narod osnaiti, trebamo svoju patnju znati zagrliti i ne prestati se boriti za svoja ljudska, kršanska i nacionalna prava."

Prije mise poloeni su vijenci na središnjem Spomen obiljeju na Gradskom groblju, a nakon mise uprilien je domjenak u Hrvatskom domu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!