www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
PRONAENE MNOGOBROJNE SKUPNE GROBNICE TE MASOVNE GROBNICE U AUSTRIJSKOJ KORUKOJ
Ponedjeljak, 04 Travanj 2011
Pronaene mnogobrojne skupne grobnice te masovne grobnice u austrijskoj Koruškoj /Austrijski povjesniar Dr. F. T. RULITZ snima dokumentarni film i piše knjigu o Bleiburgu i Viktringu

Još neosvojenog naslova „Hrvatski Bleiburg“ i „Slovenski Viktring“ – partizansko nasilje u Kärntenu na primjeru antikomunistikih izbjeglica u svibnju 1945. Izdava je Austrijsko-Slovensko kršansko izdavako poduzee iz Klagenfurta : Hermagoras Verlag / Mohorjeva Druba, Klagenfurt/Celje (konzervativna-katolika austrijsko-slovenska izdavaka grupa). Dozvolom autora dokumentarne publikacije objavljujemo odabrane segmente iz knjige. Za nas je osim sabirnog logora izbjeglica na Viktrinskom polju i izdaje Engleza, zanimljivo poglavlje Bleiburga i novih otkria do kojih je došao austrijski povjesniar.

„Pronaene mnogobrojne skupne grobnice te masovne grobnice u austrijskoj Koruškoj“

Austrijski povjesniar Dr. Rulitz otkrio je, u tijeku svojih istraivanja, itav niz zloina koje su poinili partizani i na austrijskom dijelu Koruške. Tako je za vrijeme od oko tri tjedna, tj. od dana kapitulacije Hitlerove Njemake pa sve do povlaenja Jugoslavenske armije, vladala osveta i revolucionarna pravda koja obraunavala s unutarnjim jugoslavenskim problemima. Povjesniar je uspio pored svega odrediti itav niz mjesta gdje su vršena ubojstva, pa skupne grobnice i masovne grobnice na austrijskom dravnom podruju.

Srpski partizani: „Ubijalo se ve na samom blajburškom polju.“

Austrijanac Willi Kärntner koji je tri dana pred kapitulacijom dezertirao k partizanima bio je izvjebani topnik na etvero cijevnom topu, Flaku, pria. Nareeno nam je da topove postavimo na uzvisinama oko blajburškog polja i da pucamo preko glava izbjeglica koje nisu izvjesile bijelu zastavu ni predali oruje. Ponekad smo pucali i u masu ljudi. Kad je moja jedinica trebala biti premještena u Jugoslaviju, dezertirao sam po drugi put i napustio partizane. Na blajburškom polju na austrijskoj strani ostalo je oko 100 ubijenih vojnika a isto toliko na današnjoj slovenskoj strani u pravcu Holmeca. Neki hrvatski asnici izvršili su samoubojstvo. Ali vee zloine partizani su uinili na drugim mjestima austrijskog teritorija.

U ono vrijeme 15-godišnji Johann Neubersch koji je radio na roditeljskom imanju u Loibachu na graninim Gman-travnjacima, sjea se da su partizani ustaške zarobljenike kod primopredaje muili i masakrirali. On je opisao smrtne krikove, molitve i pjesme rtava te strašno mrcvarenje vatrenim orujem. Svjedok je na poljima vidio rasipane, krvlju oblivene leševe koji su nou natovarivani na kamione i odvezeni u Mießtal (Leše). Neubersch je potvrdio da su zloine poinili srpski partizani. Vidio je kako su jednom Ustaši ogulili kou s tijela. Slovenski i austrijski partizani nisu sudjelovali u zloinima na ovom polju. Po prianju svjedoka na podruju Bleiburga i austrijskog Kärntena došlo je do osvetnikih umorstava na stotinama rtava. Masovna ubojstva po nalogu komunistike partizanske elite izvršena su od strane srpskih partizana tek na teritoriju sjeverne Slovenije. Zato je svjedok, austrijski partizan Johann Neubersch po drugi put dezertirao i napustio partizane.

Daljnji svjedoci su Helena Kralj koja je vidjela masu ubijenih ljudi u šumi Grablach, na austrijsko-jugoslavenskoj granici. Bivši njemaki vojnik s sjevera Njemake, prema pisanju Kleine Zeitung iz Klagenfurta,doivio je i kao jedini preivio masakr u Unterdrauburgu gdje su partizani na smrt pretukli 200 zarobljenih Hrvata a njemake vojne zarobljenike su pod izgovorom da e ih pustiti na slobodu dotjerali izmeu dva gospodarstva i tamo strojnicama sve pobili. Ovu masovnu grobnicu lokalizirao je autor knjige. Austrijski povjesniar otkrio je poinjene masakre, masovna i grupna grobišta takoer u Kärntenu. Pretpostavlja se i sumnja da ima još više grobova sa hrvatskim i slovenskim rtvama u Kärntenu koje još nisu ekshumirane. Povjesniar se nada skorom iskopu bleiburških rtava i na drugim dijelovima Kärntena.

Tako na primjer, da su jugoslavenski partizani koji su prodrli na Korušku, 13. svibnja 1945 u Ferlachu, po slovenskom Otroevzda [sic!] (ispravno je slovenski ime sela Otrovca kod grada Ferlach (slovenski Borovlje; njemaki Otrovca – primjedba povjesniara Rulitza) te objesili 16 slovenskih domobranskih vojnika i tri ene, a 28. svibnja ubili su 28 hrvatskih vojnika, pripadnika ustaških jedinica [sic!] (izmeu 9. i 12. svibnja 1945. – primjedba povjesniara Rulitza).

Austrijski povjesniar F. T. Rulitz snima dokumentarni film i piše knjigu o Bleiburgu i Viktringu NASTAVAK 6:
http://www.swr.de/international/hr/-/id=233326/nid=233326/did=7776688/1ibuyy3/index.html

http://www.swr.de/-/id=116/cf=42/nid=116/did=364/eur3lk/index.html?rawQuery=Bleiburg&query=Bleiburg

Viktring u Austriji snimanje filma, povjesni svjedoci:
http://www.swr.de/international/hr/-/id=233326/nid=233326/did=6557740/kfhjo8/index.html

Austrijski povjesniar F. T. Rulitz snima dokumentarni film i piše knjigu o Bleiburgu i Viktringu NASTAVAK I:
http://www.swr.de/international/hr/-/id=233326/nid=233326/did=7677982/pfig7c/index.html
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!