www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Ratni zloini '91-'95 u RH > SRBI SU LAGALI O UZROCIMA SMRTI UBIJENIH TOVARNIANA 1991. G.
Nedjelja, 17 Sijeanj 2021
 
 
SRBI SU LAGALI O UZROCIMA SMRTI UBIJENIH TOVARNIANA 1991. G.
Subota, 09 Travanj 2011
 Tovarnik – Udruga dr. Ante Starevi iz Tovarnika godinama pokušava doznati istinu o sudbini 68 mještana ubijenih krajem 1991. nakon okupacije mjesta za koje do sada nitko nije odgovarao. Uvidom u dokumentaciju sa srpske strane otkrili smo kako je za sve ubijene Tovarniane kao uzrok smrti navedena eksplozija, ali nakon ekshumacije 1998. hrvatski strunjaci su utvrdili da su svi imali prostrele rane.

Prije nekoliko dana zajedno s gospodinom Zoranom Šangutom predsjednikom Udruge pravnika Vukovar 1991. posjetio sam Matini ured Tovarnik, te zamolio slubenika da nam da na uvid knjige Matice umrlih iz 1991. godine kao i potvrde o stradavanju i uzroku smrti. U navedenim dokumentima o stradavanju i uzroku smrti vidljivo je, po nalazu Doma zdravlja Šid i ambulante Tovarnik, da su svi Tovarniani stradali od eksplozije te su temeljem istih dokumenata upisani u Maticu umrlih. Isto tako je vidljivo da su svi dokumenti potpisani od strane voditeljice ambulante Tovarnik iz 1991. godine dr. Ljeposave Stanimirovi i dr. Dragana Martinovia, koje je na tu dunost imenovao „šef saniteta za podruje zapadnog Srema“ dr. Vojislav Stanimirovi.

Moramo istaknuti kako navedeni dokumenti ne odgovaraju istini, jer su svi mještani koji su stradali u Tovarniku u periodu od kraja rujna pa sve do studenog 1991 njih 68, mueni, ubijani, strijeljani, što potvruju brojni svjedoci kao i ekshumacija 53 posmrtna ostatka iz masovne grobnice 1998. godine, gdje je Vladina komisija za zatoene i nestale, na elu s pukovnikom Ivanom Grujiem, uz patologe i strunjake sudske medicine iz Vinkovaca i Osijeka, kao i prisutne europske promatrae, utvrdila da je uzrok njihove smrti prostrijele rane.

O svemu otkrivenom obavijestili smo Dravno odvjetništvo u Osijeku i Vukovaru te od istih zatraili zaštitu i nadzor nad pronaenim dokumentima.


Za Udrugu dr. Ante Starevi – Tovarnik
Antun Ivankovi, predsjednik
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!