www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 11 Prosinac 2019
 
 
Damir Borovak: OTKRIVANJE SPOMENIKA U VRATIINCU
etvrtak, 09 Listopad 2008

Vratišinec, (IKA) - Na Dan neovisnosti, 8. listopada, u Vratišincu u gornjem Meimurju
varadinski biskup Josip Mrzljak blagoslovio je spomen-obiljeje poginulim hrvatskim
braniteljima i rtvama poratnog komunistikog terora na podruju upe Vratišinec. Na
spomen-obiljeju nalaze se imena dvadesetero upljana, kao i upnika Hinka Krodera
kojeg su partizani muili i ubili 1945. godine. Nakon blagoslova i odavanja poasti i zahvale hrvatskim braniteljima i muenicima, biskup Mrzljak predvodio je u upnoj crkvi Uzvišenja sv. Kria misu zadušnicu za sve stradalnike, te za domovinu Hrvatsku u povodu praznika njezine neovisnosti.
Spomen-obiljeje u obliku dvaju slomljenih krila, simbola prekinutih ivota, iz kojih izranja veliki bijeli kri spasenja, rtvovanja i ljubavi podignut je kao trajni spomen i zahvala svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, te rtvama jugokomunistikog terora s podruja upe Vratišinec, te u spomen na sve neznane muenike za domovinu Hrvatsku. Podigli su ga upljani upe Vratišinec, Društvo za obiljeavanje grobišta ratnih i poratnih rtava komunizma te Matica hrvatska akovec. 

 

 

 

 

Uoi sveanog obreda blagoslova okupljene je pozdravio domai upnik Pavao Mesari,
podsjetivši da su se okupili kako bi potvrdili stajalište bl. Alojzija Stepinca, koji je kao rtva jednog reima osudio sve totalitarizme i bio ustrajan u ljubavi prema svom narodu i domovini. Nazonima su se obratili predsjednik akoveke Matice hrvatske dr. Zvonimir Bartoli i
predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva prof. dr. Zvonimir Šeparovi. 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Program komemoracije vodio je Franjo Talan, predsjednik varadinskog Društva, koji je zajedno s
Josipom Kolariem, predsjednikom akovekog Društva, istaknuo kako je proteklih godina obiljeeno više masovnih grobnica i stratišta u Hrvatskoj. Podsjetili su kako su proteklih desetljea mnogi izgubili ivot samo zbog spomena hrvatske samostalnosti. Spomen-obiljeje u Vratišincu prvo je u Meimurju s imenima nevinih rtava komunistike diktature i prvo obiljeje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s kriem kao simbolom patnje i rtve. Izrazili su suut obiteljima stradalih, od kojih se mnogima još ne zna mjesto stradavanja niti pokopa. O rtvama, intelektualcima, domoljubima i mnogim još mladiima iz Vratišinca, Gornjeg Kraljevca, Peklenice i Kriovca, govorila je upljanka Barbara Turk, koja se desetljeima bavi stradavanjima nevinih. Podsjetila je na uzorno djelovanje upnika Krodera, roenog Bavarca, koji je etvrt stoljea vodio upu Vratišinec, zavolio Hrvatsku i osjeao se Hrvatom, te se borio protiv maarizacije Meimurja. Nakon II. svjetskog rata komunisti su ga odveli i strijeljali kod Drave. Zahvalila je hrvatskom branitelju Miji Matoši što je darovao zemljište za podizanje spomen-obiljeja nasuprot mjesnog groblja, dodavši kako su dugogodišnja nastojanja oko podizanja spomenika bila praena i brojnim teškoama i protivljenjima. Zahvalila je upi, Varadinskoj biskupiji, Meimurskoj upaniji, donatorima i upljanima na podršci i pomoi. 

 

Blagoslivljajui spomen-obiljeje, biskup Mrzljak ujedno je estitao Dan neovisnosti te pozvao na molitvu i spomen na sve stradalnike. Kazavši kako ovih dana graane potresa smrt nevinih ljudi, a istrana tijela ulau velike napore u njihovo rješavanje, biskup je istaknuo kako je obveza istraiti i smrt brojnih nevinih ljudi iz ne tako davne hrvatske prošlosti za koje nije nitko odgovarao. Dekan Gornjomeimurskog dekanata i upnik u Štrigovi mons. Leonard Logoar proitao je svjedoanstva o pokojnom upniku iz knjige "Hrvatski martirologij". Nakon blagoslova vijence su poloili predstavnici više braniteljskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, društava "Hrvatski domobran", Matice hrvatske, Društva "Braa hrvatskog zmaja", udruge "Macelj", Hrvatskog društva politikih zatvorenika i drugih, uz nazonost brojnih uzvanika i gostiju, lanova obitelji stradalnika i gardista Zrinske garde akovec.

 Sudionici komemoracije zatim su se okupili u upnoj crkvi na misi zadušnici za sve poginule muenike i branitelje te na molitvi za domovinu. S biskupom su slavili upnik Mesari, prijašnji upnik i kanonik pre. Josip Horvat i ostali sveenici.

Dekan Logoar na misi je iz "Hrvatskog martirologija" proitao svjedoanstvo o smrti još jednog muenika, vl. Ivana Maaria, upnika upe Kriovljan, rodom iz upe Vratišinec, kojeg su nacisti ubili 10. travnja 1941. godine - bio je prva sveenika rtva u II. svjetskom ratu na tim prostorima.

Misi su nazoili i predstavnici Meimurske upanije, predsjednik upanijske skupštine Vladimir Ivkovi i zamjenik upana Mladen Kriai.
 

 

 

 

Tekst i fotografije: Damir Borovak

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!