www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 30 Oujak 2020
 
 
OTVORENO PISMO ZLOSTAVLJANIM ENAMA U DOMOVINSKOM RATU
Ponedjeljak, 18 Travanj 2011
Cvjetnica, 17. travnja 2011. 
Damir Borovak  

Poštovane gospoe, stradalnice Domovinskog rata,

Poetkom agresije na Hrvatsku 1991. godine silom prilika postajem izvjestitelj za hrvatsko iseljeništvo iz kojeg sam kao domoljub došao u obranu Domovine. Danas kao katoliki publicist pokušavam promicati i širiti istinu u raznim glasilima. Stoga pratim aktivnosti i tribine koje pokree ga Marija Sliškovi u sklopu projekta ene u Domovinskom ratu – Snagom ljubavi initi dobro. Na Dan ena 8. oujka prisustvovao sam u Novinarskom domu tribini, koju su mediji ignorirali, a na kojoj je svjedoila
zlostavljana anonimna stradalnica, gospoa iz Vukovara. Njezin glas je podrhtavao, treperio, titrao, dok su se njezina usta jedva otvarala, esto i bez glasa. Suze i jecaji su joj navirali zbog prisjeanja na vrijeme zla i patnje, zbog dogaaja u kojima se zatekla i sama propatila u jesen 1991. Iako je prošlo 20 godina, gospoa je teško govorila o tragediji i stradanju ena poslije okupacije Vukovara. Zatim još tee svjedoila svoju osobnu tragediju. Imala je tada 23 godine, mua branitelja, sina 5 godina starosti, obitelj, brata, susjede Srbe i Hrvate... Svjedoila je što je sve vidjela i doivjela. Silovali su je poevši od njezinog susjeda Srbina, do raznih pridošlih bradatih spodoba te je naalost danima bila svojina mnogih. Grozno je što su sve srboetnici inili toj eni, majci, supruzi hrvatskog branitelja iz Vukovara. A nije ona jedina, ve samo jedna meu mnogima... Emocije pri svjedoenju bile su snane i potresne, prenijele su se i na slušateljstvo... Publika u muku, gr i suze na licima, stezanje u grlima, glave pognute na prsima... Meni osobno bila je to najtea tribina o ratnim stradanjima od kada pamtim. Šokiralo me njezino svjedoanstvo o zlostavljanju ena u okupiranom Vukovaru. Ostao sam bez glasa, bez hrabrosti pristupiti nesretnoj gospoi s iskazom osobnog poštovanja i podrške njezinoj traginoj rtvi. Toliko bolno da se jednostavno ostaje bez teksta i racionalne rijei utjehe. Strašno, a ipak vrlo potrebno! Nuno je to uti i upoznati svijet s tom istinom. Ako se ne posvjedoe te i takve istine onda kao da se ti zloini nisu nikada ni dogodili. Do sada se za nijedan takav zloin nije sudilo!

Svjedoanstva tih najgnjusnijih a prešuenih zloina nad enama za vrijeme velikosrpske agresije postaju nunost i velika potreba. Upravo sada u vremenu kada se bezonije nego ikada zloini nad hrvatskim narodom nastavljaju kroz podvale i sudske presude hrvatskim braniteljima u domovini i Haagu; zbog crnog petka 15. travnja 2011. kad su hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markau izreene strašne, povijesno nepravedne, bezono lane presude. Lonii su posve pobrkani, preskoena je istina kako je sve zapoelo, tko je koga napao i razarao, unereen je redoslijed i estina stradanja, uzroci i posljedice; preskoena je istina o teškom stradavanju i etverogodišnjem teroru nad hrvatskim narodom, kako bi se sada nakon 20 godina hrvatska samoobrana i osloboenje, podvaljivaki proglasilo „zloinakim pothvatom i organizacijom“. 

Poštovane gospoe, vi koje ste divljaki nehumano zlostavljane ratne rtve, stradalnice kojima je mueno tijelo, a još više srce i duša, kojima su eljeli zvjerski išupati duh estitosti, majinstva i supruništva, molim vas nemojte posustati u hrabrosti svjedoenja istine... Isus je govorio: „Istina e vas osloboditi...“ (Iv 8; 32). Molim vas prihvatite tu Kristovu rije, zbog vašeg osobnog osloboenja, zbog more koja pritiše vaše ranjene duše, ali i zbog istine o obešašenju mnogih ena stradalnica u srboetnikoj agresiji koje nisu uspjele preivjeti, koje su umirale od tuge, bola i stresa. Vi supruge, sestre i majke, koje ste u vremenu Domovinskog rata molile i sluile hrvatske branitelje, koje ste i same iskusile Isusovu kalvariju ponienja, vapim vama na današnji dan muke Isusove: Smognite onu snagu koju ste imale prije 20 godina, uzdignite ponosno svoje suzne oi prema nebu i posvjedoite strašnu istinu... U ime raspetog Gospodina, protiv svih sotonskih lai i podvala, za svoju dušu i hrvatsku opstojnost, dignite svoj glas zlostavljanih ena protiv novog ponienja kojim nam isti oni stranci koji su nam zabranili pravo na obranu, sada nepravedno i podvaljivaki sude, zbog izmišljene „zloinake organizacije i pothvata“. Što je bio vei zloinaki pothvat i organizacija, nego bespomone i nemone hrvatske ene premlaivati, poniavati, smišljeno silovati i obešašivati... Nema veeg zloinakog pothvata koji su inili nad vama drage gospoe, nema vee podlosti, mrskije odvratnosti s kojom su se srboetniki zloinci genocidno osilili na hrvatske ene i majke, s bolesnom pakošu i sotonski smišljenim provoenjem zloina obešašenja. Danas ti isti zloinci i u Srbiji i u svijetu, a najalosnije i u Hrvatskoj, likuju, dok se hrvatski narod i hrvatska drava iz Haaga proglašava „zloinakim pothvatom i organizacijom“!

U ime istine i pravde, poštovane gospoe, treba kriknuti do neba, treba ponovno stati uz ive i mrtve branitelje, uz naše optuene i osramoene generale. Potrebno je podii glas optube protiv politiki nemoralno montiranih presuda. Ima li itko vee pravo to uiniti, do li vas zlostavljanih ena i majki? Potrebno je svjedoiti istinu o najbrutalnijim zvjerstvima nad enama u zatoeništvu i u logorima, o zloinima silovanja, o ratnim zloinima srboetnikih hordi u mnogim hrvatskim naseljima. Samo ene stradalnice, nevine patnice, mogu srušiti sotonske podvale koje su ovih dana dosegnule svoj vrhunac.

Duboko se klanjajui svakoj vašoj osobnoj patnji, tjelesnim i duševnim neizbrisivim mukama, molim i vapim – dok ivite svjedoite istinu o onome što su vam bez milosti inili! Novom snagom svoje ljubavi, moete initi dobro – svjedoenjem i podsjeanjem na istinu. Neka vam na tom putu uskrsnuli Krist iscijeli ranjene duše i udijeli tu novu snagu.

Damir Borovak
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!