www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 21 Rujan 2020
 
 
MISNO SLAVLJE U CRKVI SVETOG BARTOLA U HRASTOVICI
Srijeda, 20 Travanj 2011

Nedjelja, 17 Travanj 2011 23:59
http://biskupija-sisak.hr/~biskupij/index.php/arhiv/500-vilim-hrastoviki-upnik-hrvatska-caritas.html

 Mons. dr. Vlado Koši, sisaki biskup na Cvjetnicu 17. travnja predvodio je misno slavlje u crkvi Svetog Bartola u Hrastovici. Prije misnog slavlja blagoslovio je spomenik Vilimu Cecelji, negdašnjem hrastovikom upniku.

U propovijedi je kazao kako biskupi inae trebaju biti na Cvjetnicu u svojim katedralama, a ja sam ipak elio danas, ove Cvjetnice biti ovdje, s vama, u crkvi Svetog Bartola u Hrastovici. Povod je postavljanje spomenika vl. Vilimu Cecelji, koga je izradio naš umjetnik gosp. Tomislav Kršnjavi. Vilim Cecelja je bio upnik Hrastovice od 1935.-1939., prije II. svjetskog rata, a onda je odavde otišao u Zagreb i na Kustošiji postao upnik i graditelj crkve Svetog Nikole Tavelia. Nakon toga je od kardinala Stepinca imenovan vojnim kapelanom tako da se brinuo za hrvatsku vojsku. Godinu dana prije završetka rata otputovao je u Be gdje je doekao završetak rata Bio je zatvoren neko vrijeme u jednom logoru kod Salzburga. Nakon puštanja, pomagao je svima onima koji su preivjeli Bleiburg, tu najveu tragediju našega naroda, te posto simbol štovanja Bleiburga. Dolino je da svom upniku Hrastovani podignu spomenik i gaje pri tom spomeniku uspomenu na njegovu veliinu istaknu je biskup Vlado, te pojasnio. Jedan od razloga je i taj što je Vilim Cecelja 1942. godine, spasio selo Taborište, ije stanovnike su ve htjeli Kozaci, kao sastavna komponenta njemake vojske, pobiti. Nakon što su ve poeli paliti kue, postrojili su sve civile mještane po cesti i namjeravali ih kao osvetu pobiti, jer je prije toga stradalo nešto njihovih pripadnika. Mislili su da su to neki partizani. Tada je Vilim dojurio na motoru iz Zagreba i rekao: „To su moji katolici, to je moj hrvatski narod“, i spasio ih od sigurne smrti. Upravo je i to dobar razlog da se u ovoj upi podigne njemu spomenik, pojasnio je biskup Vlado.

Vilim Cecelja je olienje Hrvatske koja pati, ali i koja štuje svoje rtve i Hrvatske koja iskazuje svoju ljubav. Jedan ga je isusovac nazvao „Hrvatska Caritas“ zato što se u progonstvu u Austriji brinuo za prognanike. Mnogo je uinio poslije II. svjetskog rata skrbei se za sve koji su bili bez doma, bez Domovine. Bio je veoma poboan, te je uvijek inio dobro svima, ne samo Hrvatima, nego je pomagao svima tko god je došao zamoliti za pomo, i Srbima i Romima, svima koji su mu se utjecali. Zanimljivo, uvijek je govorio: „Vjerujte, hrvatska drava e opet biti obnovljena. Ja moda neu to doekati, ali morate vjerovati da pravda mora pobijediti“. Umro je 1989. godine, a Hrvatska je obnovljena godinu dana kasnije, nije to doekao, ali je njegovo tijelo kasnije preneseno iz Salzburga na groblje u Svetom Iliji kod Varadina, odakle je rodom. Za njega je blaeni Alojzije Stepinaca posvjedoio na sudu: „Da su svi bili kao što je bio moj Vilim“, baš ga je tako nazvao, moj Vilim, „nikome ne bi pala ni vlas s glave“, jer su dovodili Vilima u vezu s vojskom NDH-a. Zato sam elio danas biti s vama, istaknuo je biskup, zbog postavljanja spomenika, da s vama podijelim uspomenu, ali i nadu koju Boji ljudi donose u ovaj svijet, slijedei upravo Isusa Krista koji se za nas rtvovao, koji je za nas umro, trpio, bio muen, pokopan, ali i trei dan uskrsnuo. To je ono što moe dati nadu i snagu našemu narodu i svima nama koji proivljavamo ovih dana teške trenutke zbog nepravde koja se ini nad našim generalima i nad prosudbom o tomu je li tu bio obrambeni rat, jesmo li mi nekoga progonili, ili je netko progonio nas.

 Tu smo danas u Hrastovici gdje ove crkve nije bilo, jer su ju srušili i napravili put preko oltara. Tko je tu koga prognao, tko je tu komu zlo inio? Tko je zapoeo to nasilje? Zar to nama treba netko govoriti? Zar smo mi slijepci? Ili nas doista prave ludima? Upitao se biskup Koši, te dodao: „od Poncija Pilata pa do ovih Orija i takvih slinih sudaca, nikada nije bilo da se nije politika bavila sudstvom. Pilat je bio civilni zapovjednik Palestine, dakle upravitelj i namjesnik rimskog cara u tom dijelu Rimskog Carstva, ali je bio i vrhovni sudac. Dakle, to je isto. Govorilo se za Turaka: „Kadija te tui, kadija te sudi“. To je tako, od tada do dana današnjega, pa pogledajte i moderne procese, zar se upravo politika ne miješa, koga treba progoniti, a koga ne treba? Koliko smo puta i mi biskupi ve dizali glas, kako je to mogue da se progone naši branitelji iz Domovinskog rata, a od onih koji su napravili najvei pokolj nad hrvatskim narodom, još uvijek nitko nije progonjen!? Vidite kako se politika miješa, jednostavno montira procese, tu nema pravde i pravosue nikada nije bilo neovisno - od Poncija Pilata pa do dana današnjega“ kazao je biskup Vlado.

Ali mi ne trebamo gledati na to tako da se sada trebamo nemilosrdno boriti protiv tih nepravdi, trebamo ih mijenjati gdje to moemo. Ne smijemo se miriti s nepravdom. Sjetimo se rijei blaenog Alojzija Stepinca: „Ljubiti pravdu, a mrziti nepravdu, to je moje naelo i u ljubavi hrvatskoga naroda ne dam se ni od koga natkriliti“. Tako i mi trebamo ljubiti pravdu, mrziti nepravdu, ali kada je nepravda takva da nas tlai i da je ne moemo promijeniti, kao što se to dogodilo našem Spasitelju Isusu, tada je trebamo prihvatiti i vjerovati da i po tom kriu Bog ini nešto dobra, i da po toj prihvaenoj nepravdi i trpljenju moemo ii ususret Uskrsu, jer svaki je kri teak, svaki je kri bolan, ali je time vea onda i radost uskrsnua.

Ja u to duboko vjerujem, i kao što je Vilim govorio uvijek: „Vjerujte, uskrsnut e hrvatska drava“, i ja u rei: Vjerujte, pobijedit e hrvatski narod te sve nepravde kojima je danas izloen, politike pritiske od kojih trpi strašne nepravde, strašno ponienje, izvrtanje istine, pobijediti e, ali treba biti jedinstven, treba vjerovati, treba se Bogu moliti, zakljuio je sisaki biskup Koši.
AS

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!