www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 04 Travanj 2020
 
 
IZJAVA HBK POVODOM HAAKE PRESUDE
etvrtak, 21 Travanj 2011
 Hrvatska biskupska konferencija uputila je Izjavu povodom presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markau na Meunarodnom sudu za ratne zloine u Haagu pod naslovom Istina i pravda su osnovni preduvjeti mira. Izjavu prenosimo u cijelosti:

Haaška presuda generalima Anti Gotovini, Ivanu ermaku i Mladenu Markau unijela je nemir u srca mnogih hrvatskih graana te je narušila njihovo povjerenje u institucije pravde i istine na meunarodnoj razini. I mi hrvatski biskupi, skupa s našim vjernicima, dijelimo nevjericu i tugu zbog te presude i njezinoga pravnog obrazloenja. Zabrinuti smo i zbog njezinoga negativnoga utjecaja na interpretacije i povijesne prosudbe osloboditeljskog rata Republike Hrvatske tj. obrane od srpske agresije. Bojimo se k tomu da e to utjecati i na meunarodni ugled Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini, te na izgradnju mira i pravde u meunarodnim odnosima.

Izraavamo svoju kršansku i ljudsku solidarnost s osuenim generalima, Antom Gotovinom i Mladenom Markaem i s njihovim obiteljima. Isto tako izraavamo solidarnost i sa svim nevinim rtvama i ljudima, bez obzira kojem narodu pripadali, a stradali su tijekom domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika. Njihova patnja i stradanje zasluuje našu suut i osudu. Zbog toga pozivamo sve odgovorne u našoj Domovini da poinjene zloine istrauju i pravedno kanjavaju, kako bi pravda postala slubenicom mira na našim prostorima. Istodobno oekujemo da svi odgovorni u svijetu postojano brane naela meunarodnoga prava koje e biti jednako za sve, velike i male narode. Jer, samo tako pravda i istina mogle bi biti jamac i temelj mira i uzajamnog razumijevanja.

Formulacija o „udruenom zloinakom pothvatu“ je neutemeljena i teška uvreda hrvatskom narodu, kao i pravdi uope. Takvom doivljavamo i presudu tadašnjem dravnom hrvatskom vodstvu i generalima koji su vodili oslobodilake akcije u Domovinskom ratu. Smatramo da ta presuda moe postati opasna i indirektna potpora novom nasilju, kao i izvorom daljnjih nepravdi u svijetu. Zbog toga nastavak suenja u tom procesu zasluuje maksimalnu osjetljivost pravnih strunjaka za istinu i za pravdu, kao i pozornost itave meunarodne zajednice za konani pravedni pravorijek u tom procesu.

Ponovno pozivamo graane Republike Hrvatske da unato doivljenoj nepravdi uvaju svoje dostojanstvo, mir srca i bistrinu uma. Sve pozivamo na slogu, zajedništvo i ustrajnost u traenju i prihvaanju cjelovite istine i pravde. A vjernike pozivamo na molitvu te neka se nadahnjuju snagom i dostojanstvom ponienog, osuenog i uskrsnuloga Krista. Neka budu postojani u njegovoj školi ljubavi koja ne pita za cijenu i za rtvu. Neka mole i za prosvjetljenje srca svih odgovornih za ostvarenje vladavine pravde i istine. Istina i pravda su, naime, preduvjet mira i solidarnosti meu ljudima i narodima, kae se u izjavi biskupa HBK.

IKA
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!