www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 09 Travanj 2020
 
 
18. GODINJICA STRADANJA HRVATA U BUGOJNU
etvrtak, 28 Srpanj 2011
Govor upnika fra Vinka Siaje povodom 18. godišnjice stradanja Hrvata u Bugojnu

Srijeda, 27 Srpanj 2011 23:43

 Što kazati i treba li išta govoriti nakon proitanih imena poginulih i nestalih u Domovinskom ratu? Ona tišina u kojoj su odzvanjala njihova imena snano je govorila! U ovim imenima sadrane su sve strahote koje je ovaj narod doivio, a koje ga i danas ne prestaju pritiskati zbog ala za poginulim te ucviljenim obiteljima, zbog ala za prognanim koji se nisu vratili, zbog ala za nestalim, zbog ala za pravdom, a al za porušenim i neobnovljenim više nije ni vaan. Neka se svi naši alovi sliju u ovu molitvu koju prikazujemo za sve poginule branitelje i civilne rtve rata. Snaga ove rtve koju prikazujemo neka pridigne i ohrabri lanove obitelji poginulih, nestalih branitelja i civilnih rtava: oeve i majke, suprunike i djecu, brau i sestre, kako bi gorke osjeaje koji ih dugo proimaju uspjeli pomiješati s osjeajima nebeske radosti kojima su ve ispunjeni oni koji braniše svoj i naš ivot i dostojanstvo svoga naroda.

Brao i sestre, okupili smo se oko centralnog spomen-obiljeja kria, koji je smjernica našega postojanja i simbol susreta ovjeka s Bogom, simbol susreta ogranienog i vjenog, te simbol susreta smrti i uskrsnua. Sva ta iskustva susreta u punini su doivjeli naši pokojni. Stojimo na svetom tlu gdje poivaju tijela onih koji su ve proslavljeni u Nebu.

Naalost i ove godine moram kazati: ne stojimo na mjestu poinka onih koji su nestali. Klupko se poelo odmotavati, i išlo bi da ga ponovno ne mrse i ne zapetljavaju, a tako se lagano moe odmotati. Ono malo „istine" što smo doznali, toliko je strašna i potresa, a Tuiteljstvo nam produava to stanje da skapamo. Svake godine ovih dana Bugojnom odjekuje vatromet, slavi se pobjeda! Tko to i što to slavi? Tko je to koga pobijedio? Tko to moe slaviti pogibiju preko 300 svojih sugraana, protjerivanje 15.000 stanovnika Bugojna, toliko paljenja i uništavanja neije muke i truda? Ja bih se zgrozio kad bi netko palio vatromet u dane teroristikog napada na policijsku postaju u Bugojnu, zgrozio bih se kad bi netko u dane stradanja Vukovara, Bratunca, Srebrenice, Ahmia ili Krianeva sela slavio neku pobjedu vatrometom! Zar nisu sve rtve jednake i zar prema svima ne treba iskazati pijetitet? Mi sve što slavimo je sv. misa! A misu moemo slaviti, ako imamo snage oprostiti, i ne samo to, evo sada molimo za rtve svih ratova i svih stradanja. U ludosti kria i svoje vjere mi moramo ii ispred drugih, jer ipak imamo Evanelje! Evanelje podie, Isusova rije ljudsku skuenost i uskogrudnost oslobaa za udesno raspoloenje i udesna djela. Zato nemojmo posustati svoju ljudskost osvjetljavati Radosnom viješu onoga koji je pobijedio i zadnji traak tame, zla i nepravde. Neka i ovo naše sjeanje i naša molitva budu osvijetljeni zrakama Isusova svjetla. Neka te zrake spre u nama svaku pomisao na zlo, na grijeh i u nama sve ono ljudsko što nas eli zalijepiti za tamu!


Brao i sestre,

na kraju vas pozivam da još jednom zastanemo nad današnjim danom, nad ovim rtvama i svim drugim rtvama koje smo podnijeli. Kako rekoh na poetku stradali su borei se, i razne rtve smo podnijeli borei se za svoje vlastito i dostojanstvo svoga naroda. Sve se to dogaalo kad su Hrvati disali jednom dušom. Nitko nema pravo dirati dostojanstvo i jedinstvo ovoga naroda, posebno ne njegovi pripadnici. S tim vrijednostima se ne trguje! Ako to pogaziš, što ti onda ostaje? Ako to pogaziš, gubiš ast i poštovanje! A ast i poštovanje ne moe se ni s im nadoknaditi.

Hvala Bogu za ovaj susret, za susret nas meusobno i susret s onima koji ovdje poivaju, a voljeli su i ljubili narod svoj i ovu zemlju. Svaki grob je prepun ljubavi. Posebno mislimo na sve lanove obitelji poginulih i nestalih branitelja koji za svoju bol pronalaze lijek u snazi Kristove rijei i u njegovom obeanju. Takvim svojim dranjem otvaraju nove prostore za svjetlo našega Gospodina. Širimo prostor Kristova svjetla kako bi ono do kraja pobijedilo mrak koji još ne dopušta da saznamo za istinu nestalih.

Hvala sveenicima i svima vama, posebno gostima iz Hrvatske, koji svojim dolascima potvrujete osjeaje i zahvalnost poginulima i svim našim dragim pokojnima. Pokoj vjeni daruj im Gospodine, i svjetlost vjena svjetlila njima, poivali u miru Bojemu. Amen.


18. godišnjica stradanja Hrvata u Bugojnu

Srijeda, 27 Srpanj 2011 22:08

U srijedu, 27. srpnja 2011. obiljeena je 18. godišnjica stradanja Hrvata Bugojna. Na gradskom groblju u Bugojnu uprilieno je sveano polaganje vijenaca ispred centralnog spomen obiljeja poginulim i nestalim braniteljima i civilnim rtvama domovinskog rata. Uz nazonost lanova obitelji, prijatelja i rodbine poginulih i nestalih, te predstavnika Meunarodnog komiteta crvenog kria i Meunarodne komisije

za nestale osobe, vijence su poloili predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata opinskog, upanijskog i dravnog nivoa, predstavnici Saveza udruga zatoenih i nestalih branitelja Republike Hrvatske, predstavnici opinskog i upanijskog odbora HDZ BiH i HDZ 1990, predstavnici HKD Napredak Bugojno, te predstavnici Ministarstva obrane i oruanih snaga Bosne i Hercegovine.

U tišini groblja proitana su imena 311 pripadnika HVO Bugojno i civilnih rtava, te imena 21 nestalog i nasilno odvedenog branitelja za iju sudbinu se još uvijek ništa pouzdano ne zna, unato sudskim procesima i iskapanjima koji su u tijeku.

,,Svaki grob prepun je ljubavi. Posebno mislimo na sve lanove obitelji poginulih i nestalih branitelja koji za svoju bol pronalaze lijek u snazi Kristove rijei i u njegovom obeanju. Takvim svojim dranjem oni zapravo otvaraju nove prostore za svjetlo našega Gospodina. Širimo prostor Kristova svijetla kako bi ono do kraja pobijedilo mrak koji još ne dopušta da saznamo za istinu nestalih", poruka je bugojanskog upnika svim katolicima, svjesno istiui ljubav, a ne mrnju, koju nikad tee nije zatomiti u sebi nego u trenucima najbolnijega gubitka – sina, oca, brata, majke, sestre, keri, supruge, mua. Nošenjem ovog teškog kria 18 godina bolom pogoeni ljudi ive svoju vjeru, a upravo ta vjera im daje nadu da e se rije ,,nestali" izbrisati jednom zauvijek.

Svetu misu predvodio je bugojanski upnik fra Vinko Siaja, uz koncelebraciju don Ilije Miškia, dekana bugojanskog dekanata, fra Vinka Markovia, upnika u Uskoplju, te fra Ivicu Baketaria, bugojanskog upnog vikara.

Anita Viskovi

Popis poginulih i nestalih Hrvata u Bugojnu

Govor upnika fra Vinka Siaje

Kliknite ovdje za slike http://www.zupa-bugojno.org/

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!