www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Ratni zloini '91-'95 u RH > KABRNJA - SRBI SU MI UBILI 19 LANOVA OBITELJI
Subota, 06 Lipanj 2020
 
 
KABRNJA - SRBI SU MI UBILI 19 LANOVA OBITELJI
Nedjelja, 07 Kolovoz 2011
04.08.2011., etvrtak

http://shzzadar.blog.hr/2011/08/1629434929/tko-ce-odgovarati-uoci-obljetnice-oluje-roko-bilaver-iz-skabrnje-s-javnosti-je-podijelio-svoju.html 
TKO E ODGOVARATI? Uoi obljetnice Oluje Roko Bilaver iz Škabrnje s javnosti je podijelio svoju stravinu priu:

http://www.voxportal.hr/vijest/srbi-su-mi-ubili-19-clanova-obitelji/13607.html

Srbi su mi ubili 19 lanova obitelji

Roku Bilaveru iz Škabrnje za vrijeme Domovinskog rata stradalo je ak 19 lanova obitelji, rodbine, susjeda i prijatelja. Svoju je tragediju uoi obljetnice Oluje elio podijeliti s javnosti, jer ga, kako kae, boli što još uvijek nitko za stravine zloine poinjene u Škabrnji nije odgovarao.
Sam je, kako navodi, poeo istraivati tko je sudjelovao u pokolju kobnog 18. studenog 1991., na dan kada je Škabrnja pala i ve raspolae s nekim imenima koje e proslijediti Ivanu Galoviu, zadarskom upanijskom dravnom odvjetniku.

Masovna grobnica

- Moj brat Stanko Duje Bilaver bio je prva vojna rtva ovdje u Škabrnji. On je bio najmlai od nas 10-ero. Bio je zapovjednik prvog voda Škabrnjskog bataljuna, a poginuo je 6. listopada 1991. u Prkosu. Njegov vod, njih 50-ak, su istjerali prve etnike iz okolice Zemunika – zapoeo je svoju priu Bilaver.

Navodi kako mu je brat tada imao 34 godine, ivio je i radio u Njemakoj, odakle se u rodno mjesto vratio poetkom rujna, da bi samo mjesec dana poslije dao ivot za neovisnu dravu i iza sebe ostavio suprugu i troje malodobne djece.

- Tuna je to pria. Zadnjih njegovih rijei koje se sjeam bile su: „Još nije skovan metak koji e mene ubiti", toliko je hrabar bio. On je tog dana u Prkos u kamionu vozio protuavionski top i oruje. Tamo je stao i ušao u jednu kuu kako bi podijelio oruje, a kada se vratio i uhvatio kvaku na vratima, granata je pala pokraj kue, ispred murve, na mjestu gdje je bio parkiran kamion. Njegova ruka ostala je na kvaki, a kako je on uz sebe imao dvije bombe, koje su pritom eksplodirale, cijelog su ga raznijele – pria Bilaver, dodavši kako mu je najmlai brat bio poput vlastitog sina.

- Trenirao sam ga nogomet, kupovao dresove, kopake, davao eparac – kazao je.

Tragedija tu ne prestaje jer je i Dujina supruga iznenada umrla 2000. godine, a brigu od jeci preuzela su braa, najviše brat Ivan, koji im je bio staratelj.
Nakon brata, Roku Bilaveru na dan pokolja u ovom ravnokotarskom selu, u strica i strinu koja mu je bila poput druge majke, srpska vojska je pucala ispred obiteljske kue, a kasnije su ih pronašli u masovnoj grobnici.

- Kada smo ih identificirali, strina mi je bila vezena icom. Stric nije elio otii iz sela, a imam informaciju da ga je, kada su etnici došli, strina smirivala da ih ne napadne – rekao je Bilaver i nastavio:

- Roaka Luku Bilavera koji je tada imao 95 godina etnici su pregazili tenkom kada su ulazili u selo, to je bilo 18. studenog. Tog dana u Amabaru, zaseoku Škabrnje, poginuli su mi i roaci Rade Šegari i njegov sin, zatim iro Šegari. U kui su ubili naše susjede Josu Pericu, kasnije i njegovu enu, pa Matu Brkia i njegovu enu, pa roake Mariju i Šimu Bilaver. Ubijeni su mi i kumovi Marko i Marija Brki i Petar Pavii.

Roditelji su mu mjesec dana prije pada Škabrnje otišli u Zadar, a ostali stariji koji su ostali tamo i koji su se skrivali po podrumima ako nisu poginuli 18.-og, ubijeni su kasnije.

- Od strica sin, moj najblii roak, Rade Bilaver zvani Galeb poginuo je 1993. godine kod škole u Škabrnji, a bio mi je poput sina. Jako teško sam prebolio njegovu smrt. Nakon njega još dva roaka stradala su od mina – prisjeajui se tragedije koja ga je zadesila pria Bilaver.

- Majka i otac su nas, kada smo se vratili, sazvali i rekli nam kako je popisano sve što smo imali, do zadnje igle, a ako drava eli vratiti, vratit e, ako ne, da tue ne uzimamo. Tako je i bilo. U selo sam se vratio nakon Oluje, a kua nam je bila spaljena. Kada su roditelji otišli tu su ostavili sve, prasce, koze, konje, punu kuu pršuta, vina, a sve su uništili – pojašnjava i dodaje kako su za ova zlodjela odgovorni Srbi iz Biljana, Trljuga, Islama, Veljana, svi domai ljudi koji su stalno dolazili ovdje.

Obnovljene kue

Zajedno sa braom i sestrama trenutno o vlastitom trošku radi na obnovi obiteljske kue jer na isto nije imao pravo od strane drave.

- Iako sam u Škabrnji bio prijavljen do 1993. nisu mi htjeli obnoviti kuu, a kasnije sam saznao da sve obnove koje su napravljene, nisu provjeravane. Niti jednu sadnicu nismo dobili, sve smo sami kupili kako bi posadili ono što smo prije rata imali, vinograd, masline, maraške i breskve – naglasio je Bilaver, dodavši kako svoje rodno selo voli više od vile uz more u Sv. Filip i Jakovu gdje ivi.

- Meni je moja kua u Škabrnji najvridnija i nadam se da u uspjeti veinu toga srediti do fešte, do Velike Gospe – ponosno dodaje.

- Dok sam iv nastojat u pronai poinitelje pokolja u Škabrnji, a nadam se i da e mi u tome pomoi moji sumještani – poruio je Bilaver.
 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!