www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
KOMENTAR FRA PETRA JELEA
Petak, 12 Kolovoz 2011

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/142945/Josipovic-Tadicu-sekundira-u-destabiliziranju-BiH.html
'Josipovi Tadiu sekundira u destabiliziranju BiH'

Datum objave:
11.08.2011 15:52   
Autor: tportal.hr

'Boris Tadi javno govori kako podrava integritet BiH, a srpska politika i intelektualna elita preko Milorada Dodika, zapravo, ini sve da destabilizira ovu zemlju i dri je u stanju konstantne napetosti', ocijenio je u svom komentaru u sarajevskim Danima fra Petar Jele, ugledni povjesniar i teolog

U svojem se komentaru
fra Petar Jele 'ne išuava previše destruktivnoj politici Borisa Tadia u provoenju velikosrpskog i memorandumskog projekta u regiji', navodei kako 'Tadieva Srbija nije doivjela nikakvu katarzu, niti je prihvatila odgovornost za ratove u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu', nego ga brine uloga predsjednika Ive Josipovia u svemu tome.

Ustvrdio je kako je '
aktivnost predsjednika Josipovia u sekundiranju politici Borisa Tadia u regiji u najmanju ruku zabrinjavajua'. 'Umjesto lobiranja po svijetu i posjeta meunarodnim institucijama u svrhu promoviranja interesa zemlje na ijem je elu, skoro sva se 'meunarodna' politika Ive Josipovia svela na nebrojene susrete s Borisom Tadiem
', tvrdi fra Petar.

Povod za
komentar lanu Franjevake provincije Bosne Srebrene i profesoru povijesti na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu bila je najnovija kolumna Andreja Nikolaidisa koji je za Tadia napisao: 'Znam da fini, liberalni i tolerantni regionalni intelektualci o politici Borisa Tadia trebaju govoriti u komplimentima. To je u duhu pomirenja, u duhu nove suradnje, u duhu europskih integracija. Promovirati, odnosno slijediti politiku samoproglašenog regionalnog lidera u duhu je vremena. Problem je u tome što je
Boris Tadi regionalni lider samo u jednoj stvari – u destabilizaciji regije'.

Na tom se tragu fra Petar Jele dotaknuo i lidera bosanskih Srba
Milorada Dodika, za kojeg tvrdi kako ga s Josipoviem povezuje zajedniko prijateljstvo s Tadiem. Podsjetio je kako je Dodik nedavno 'donio zakon u kojem se u miru dovršava proces etnikog išenja nad Hrvatima (i Bošnjacima) u tzv. Republici Srpskoj.

!Radi se o zakonu o katastru koji
je nedavno, uz opu šutnju domaih i meunarodnih instanci pa i same Katolike crkve u Bosni i Hercegovini, usvojila skupština tog entiteta. Prema tom e zakonu, ionako ponieni, pobijeni i istjerani Hrvati (i Bošnjaci) iz Posavine i tzv. RS-a, koji se nisu uspjeli vratiti i obnoviti svoje domove, morati plaati porez na svoja zgarišta, zarasle njive i po nekoliko puta ve posjeene šume. Ukoliko to ne uine, bit e im oduzeta imovina i to sve po zakonu', upozorio je fra Petar.

Uputio je nadalje kritiku predsjedniku Josipoviu kako
nije prosvjedovao protiv takvog zakona
i postavio upit 'ovjeku koji je ispunio sve što je obeao', kako je nedavno okarakterizirao Dodika u jednom intervjuu, 'da li je mogue donijeti jedan takav zakon koji krši sve mogue principe moralnosti i pravednosti'.

Upozorio je i kako 'iza tog zakona stoji
dijabolian plan dovršetka etnikog išenja
nesrpskog stanovništva u RS-u, jer Dodiku i njegovim sljedbenicima itekako smeta injenica što veina zemlje u Posavini i dalje katastarski pripada Hrvatima'.

Zamjerio je i hrvatskim medijima s obje strane granice što prešuuju traginu sudbinu posavskih, krajiških i kotorvaroških Hrvata, dok se na drugoj strani 'vrti uvijek ista pria o navodno neizdrivoj potlaenosti Hrvata u Federaciji BiH, iako su Hrvati u tzv. RS i fiziki i gospodarski i institucionalno potpuno eliminirani'.

'Nema iz hrvatske politike spomena o tomu da je
iz Bosanske Posavine i RS-a istjerano i pobijeno kudikamo više ljudi nego iz itave bivše tzv. RSK. Sudbina izbjeglih Srba iz Hrvatske je dignuta na najvišu meunarodnu razinu, o njoj se govori i u relevantnim svjetskim institucijama, a sudbina postradalih Posavljaka i Hrvata u RS-u se gura pod tepih i nju nije uputno spominjati', zakljuuje u svom komentaru fra Petar Jele.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!