www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Naslovnica
etvrtak, 09 Srpanj 2020
 
 
Naslovnica
POZIV NA SKUP O PODUZIMANJU MJERA NA REVITALIZACIJI GOSPODARSTVA
Srijeda, 22 Svibanj 2013
pozivamo vas na skup koji ce se odrati sutra, 23.05.2013. u 11 sati, Europski dom, Jurisiceva 1/I, Zagreb

Skup je organiziran u suradnji Hrvatskog svjetskog sabora dijaspore i Udruge Veronika Vere, a na njemu ce sudjelovati  vise od stotinu  predsjednika udruga, organizacija, predstavnika politikih stranaka, poduzetnika i brojnih strunjaka koji su predbiljeili svoj dolazak. Skup se odrava sa svrhom da svi zajedno uputimo Zakljuak Vladi RH i predsjedniku RH Ivi Josipoviu sa konkretnim zahtjevima, a zbog nune hitnosti u poduzimanju mjera na revitalizaciji gospodarstva i promjeni socijalne politike te na koncu i nunost primjene hrvatskih zakona i Europskih konvencija u pravosuu.

Svi sudionici skupa dobrovoljno se ve due vrijeme zalau na primjeni i realizaciji brojnih gospodarskih projekata kao i na otvaranju novih radnih mjesta i realizaciji investicija i ulaganja, a ovaj Skup okupio je predstavnike koji predstavljaju vei broj graana ija su osnovna Ustavom zajamena prava ugroena, dok im je socijalni status na minimumu.

Molimo i medije, da  se odazovete i medijskim praenjem pomognete kako bismo svi zajedno uspjeli.

Zahvaljujemo se

Landeka Nada, predsjednica udruge Veronika Vere za zaštitu rtava pravosua
Kontakt 091 1121544
 
IZVANREDNE VIJESTI
Srijeda, 22 Svibanj 2013

22. svibnja 2013. g.  

10:39 Ustavni sud ukinuo je Kurikulum zdravstvenog odgoja

U 13:00 h pressica na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Bravo svima i hvala na svjedocenju i trudu od Karoline do svih koji su se javljali ovdje, molili i organizirali ovu i slicne grupe, zajednice i udruge!

https://www.facebook.com/groups/401815653238143/permalink/471336562952718/

 
DONACIJA VRIJEDNIH KOLSKIH POMAGALA O "IVO KOZARANIN" U HRVATSKOJ DUBICI
Srijeda, 22 Svibanj 2013
Dragi i poštovani gospodine profesore Šeparovi,

S radošu Vas izvješujem da smo danas, 20. svibnja 2013., bili u Hrvatskoj Dubici, u OŠ „Ivo Kozaranin“ i da je naš dragi prijatelj, gospodin Slavko iek, u nazonosti gospodina Damira Loboreca, predsjednika UO Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba i lanova UO KBUGZ-a, darovao vrijednu didaktiku opremu uenicima Škole povodom nadolazeeg VI Kongresa HD-a koji e se odrati od 14. do 16. lipnja 2013., u Zagrebu i Sisku.

Ozrajem srdanog doeka kojeg su nam priredili uenici i svi djelatnici Škole, rijei zahvalnosti koje su nam bile upuene, posebno dobroti gospodina ieka, pisanim Zahvalnicama koje nam je uruila ravnateljica Škole, gospoa Suzana Vogrinc, sve popraeno uz zvuke „Lijepa naša Domovino“ i „Boe uvaj Hrvatsku“, u izvedbi školskog zbora, zaista smo bili neopisivo dirnuti i zasigurno e svima nazonima današnja Sveanost ostati draga i nezaboravna uspomena. Spontani pljesak kojim su nas doekali u predvorju Škole uenici svih razreda, od prvog do osmog, sve nas je ispunilo neopisivom radošu.

Na kraju Sveanosti, domaini su nas u znak zahvalnosti pozvali da ostanemo na druenju uz objed pripremljen u školskoj kuhinji, bilo je zaista lijepo.

Dragi Profesore, uenicima i svim djelatnicima Škole prenio sam Vaše pozdrave i zamolio ih za razumijevanje, da zbog unaprijed dogovorenih obveza niste bili u mogunosti prisustvovati današnjoj Sveanosti.

I na kraju, jer više u Vam ispriati na prvoj sjednici Predsjedništva HD-a, jedna fotografija govori više od tisuu rijei, a naš Oskar Šaruni, predano i marno, snimio ih je bezbroj i sve ete ih imati prigodu vidjeti tijekom slijedeih dana, kada posloi foto priu o donaciji vrijednih školskih pomagala koje je gospodin Slavko iek, direktor tvrtke SCAN d.o.o. iz Kranja, ekskluzivni predstavnik japanske tvrtke JEOL, svjetski poznatog proizvoaa elektronskih mikroskopa, darovao uenicima OŠ “Ivo Kozaranin“, u Hrvatskoj Dubici, putem Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba i Hrvatskog rtvoslovnog društva. 

Srdaan pozdrav,

Vaš
Dragutin Bauman


Damir Loborec, Koordinacija braniteljskih udruga grada Zagreba

Slavko iek, direktor tvrtke SCAN i Damir Loborec

Ravnateljica Suzana Vogrinc, donator velikog srca gosp. Slavko iek, Damir Loborec
i Dragutin BaumanSuzana Vogrinc, Slavko iek i Dragutin Bauman

Slavko iek, direktor tvrtke SCAN d.o.o. iz Kranja, ekskluzivni predstavnik
japanske tvrtke JEOL

Vladimir Šiki, um. pukovnik u društvu uenica OŠ Ivo Kozaranin - Hrvatska DubicaDragutin Bauman

Miljenko Baun, Damir Loborec, Vladimir Šiki

Dragutin Bauman, Damir Loborec, Slavko iek

Bravo za Dragu Baumana!

Zahvala i gospodinu ieku!

Koristite sve što moete u promociji ovog dogaaja. Ovo predstavlja nas Hrvate onakvima kakvi zapravo – jesmo!
A kakav je tek doek u Dubici bio!? Djeca napravila cijelu manifestaciju. Bio sam iskreno dirnut.
Zbog ovakvih dogaaja ovjek se raduje ivotu.

Srdaan pozdrav,

Miljenko Baun
Koordinacija braniteljskih udruga grada Zagreba
Voditelj radne skupine za provedbu projekata
MOB: 095 145 6109
E-mail: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

 
NAPADI NA VOLONTERE "U IME OBITELJI"
Srijeda, 22 Svibanj 2013
Hvaljen Isus i Marija!

Dragi prijatelji, dobio sam poziv da svi, a posebno mi redovnici i redovnice,
molimo za naše hrabre graane, meu kojima su mnogi vjernici laici, da ostanu hrabri i ustrajni u prikupljanju potpisa za raspisivanje Referenduma!
Napadnuti su i vrijeani od strane LGBT udruga, i zato mole za našu duhovnu pomo!
Prikljuimo se s našom usrdnom molitvom i prikazivanjem!

Vaš Nikola Leopold Noso


Evo pisma koje o tome govori:


Poštovani pater Mami,

dostavljamo vam kratki osvrt na dogaaje kojih ovih dana prate graansku inicijativu “U ime obitelji“, a koja prikuplja potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustavu Republike Hrvatske brak definirao kao zajednica ene i muškarca.

Molili bi vas da redovnikim zajednicama uputite pismo i pozovete ih na molitvu.

Donosimo dio problematike s kojima se susreu volonteri koji prikupljaju potpise:  

Rije je o verbalnim i fizikim napadima na volontere ove inicijative i njihove štandove.  Na Cvjetnom trgu su u Zagrebu u utorak, pojedinci opetovano vrijeali volontere, a oko 17 sati, mlaa je enska osoba urlala u nekoliko navrata na stariju gospou, vrijeajui je te je na stol, na kojem su se prikupljali potpisi, bio baen zapaljeni materijal i tom prilikom jedna je volonterka lakše ozlijeena.  Na više mjesta u Zagrebu i drugim sredinama nepoznate osobe napadaju volontere, vrijeaju ih, pljuju po njima i trgaju sakupljene potpise. Na Fakultetu elektrotehnike i raunarstva u Zagrebu jedan je muškarac napao studentice volonterke, nazivajui ih "fašistikim smeem". U srijedu su u Rijeci nepoznate osobe kidale promotivne materijale kojima su organizatori pozivali na potpisivanje referenduma, kao i potpisane liste te fiziki napadale volontere, kao i u Osijeku.

I društvene mree prepune su zastrašujuega govora mrnje u kojima se poziva na fiziko nasilje prema volonterima.

Takoer, pokušava nas se organizirano ometati i diskreditirati :  U više hrvatskih gradova – Rijeci, Zagrebu, akovu, Virovitici – uz mjesto gdje volonteri inicijative prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma pristupaju nepoznate osobe i agresivno vrijeaju graane  koji nisu eljele podrati zahtjev za raspisivanjem referenduma nazivajui ih pogrdnim nazivima za homoseksualnu osobu. Sustav pokušaja ometanja rada inicijative u svim je gradovima isti i ukazuje na njegovu jedinstvenu organizaciju. Takve osobe nisu volonteri graanske inicijative.

Uz mjesta prikupljanja potpisa na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na zagrebakom Trgu bana Jelaia te na rijekom Korzu, LGBT udruge postavile su svoje stolove te na nekim mjestima pjevanjem i vikanjem nastoje ometati izjašnjavanje graana o referendumu. Ovakvi i slini postupci oekuju se do kraja akcije prikupljanja potpisa. Graane smo molili da na ovakve i sve druge eventualne provokacije ne reagiraju, a Graanska inicijativa „U ime obitelji“ od dravnih e institucija zatraiti  poduzimanje mjera kojima e se graanima, koji to odlue, omoguiti nesmetano izvršavanje njihovih zakonom zaštienih prava.

Kako bi poticali graane na preuzimanje što aktivnije uloge u demokratskim procesima, odnosno poticali na vei izlazak biraa na glasovanje, još prije više od 15 godina ustanovljena   je organizacija civilnog društva graana GONG. Danas, ta ista organizacija, kao lanica Platforme 112, objavljuje lane optube na raun graanske inicijative „U ime obitelji“ i umjesto da potie graane na preuzimanje svoje demokratske uloge u ovoj akciji, zapravo GONG govori i piše kako je rije  o stranakoj, a ne o graanskoj inicijativi.  Još 2. svibnja ove godine, uputili smo molbu GONG-u, kao organizaciji koja je osnovana radi „poticanja graana na aktivnije sudjelovanje u politikim procesima te promicanje i unaprjeenje ljudskih i graanskih prava, ohrabrivanje i osnaivanje graana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja politikih odluka“, da ohrabri i osnai graane Republike Hrvatske te ih preko sredstava javnog priopavanja pozove da potpisivanjem zahtjeva za raspisivanje referenduma podre referendumsko izjašnjavanje o braku – iznimno vanom pitanju za hrvatsko društvo u cjelini.

Naime, dosad 215 tisua potpisa graana prikupljenih u etiri dana koji smatraju da je potrebno raspisivanje referenduma o definiranju braka kao zajednice muškarca i ene pokazuju da je zaista takvo pitanje kljuno za formiranje hrvatskog društva.

I na kraju, mediji u Hrvatskoj uglavnom ignoriraju veliku podršku graana za potrebu raspisivanja referenduma.  

I stoga Vas molimo za prijeko potrebnu duhovnu pomo u zaštiti onih koji su se na bilo koji dobar nain angairali u graanskoj inicijativi U ime obitelji,  molimo za molitvu da graani ostanu mirni na provokacije LGBT udruga, da što više ljudi  da svoj potpis za potrebu raspisivanja referenduma u cilju ouvanja braka i obitelji te da sredstva javnog priopavanja prenose istinite informacije o inicijativi.

Hvala Vam na molitveno-duhovnoj potpori i ohrabrenju!
Bog Vas blagoslovio! 

Za graansku inicijativu
U ime obitelji
Ksenija Abramovi
 
BRANITELJI BRANE OBITELJ
Srijeda, 22 Svibanj 2013
PRIOPENJE ZUV HGP i SP POLICIJE

From: Robert aranDate: May 20, 2013 4:16:11 PM PDTSubject: PRIOPENJE ZUV HGP i SP POLICIJE
Predmet:  Priopenje Zbora udruga gardijskih brigada i Udruge specijalne policije

Podupiremo inicijativu da se u Ustav RH unese odredba o braku kao zajednici muškarca i ene

U Domovinskom ratu borili smo se ne samo za ouvanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske nego i za zaštitu ljudskih vrijednosti na naelima demokracije. Borili smo se za zaštitu hrvatskih i katolikih vrijednosti naših obitelji. Kao i tada, tako i danas zajedniki ispred braniteljskih i stradalnikih udruga proisteklih iz Domovinskog rata dajemo potpunu podršku zaštiti neposredne demokracije, politikim pravima i slobodama graana. Dajemo podršku graanskoj inicijativi „U ime obitelji“ jer je legitimno pruiti priliku graanima da se neposredno izjasne o bitnim pitanjima za hrvatsko društvo.

Podravamo inicijativu da se u Ustav RH unese odredba o braku kao zajednici muškarca i ene i tako dodatno osnae tradicionalne vrijednosti braka kao osnova hrvatskog društva. Isto tako dajemo podršku svim legitimnim i legalnim oblicima izraavanja stavova i svjetonazora hrvatskih graana koji se ne moraju nuno preklapati s našima, tako oekujemo i od drugih da poštuju politike slobode i prava svih pojedinaca i grupa u našem društvu.

Oštro osuujemo svaki napad od strane zlonamjernika na volontere graanske inicijative „U ime obitelji“. Osuujemo pokušaje sabotiranja akcije paljenjem štandova, kraom i uništavanjem knjiga s prikupljenim potpisima, te vrijeanje i vulgarno ponašanje sa svrhom provokacije volontera. Ti volonteri su naša djeca, naše ene, majke, oevi, prijatelji i sugraana te napad na njih smatramo napadom na nas same. Pozivamo na suzdravanje od nasilja i provokacija kao što dajemo potporu volonterima da sve to izdre s dostojanstvom, a redarstvene vlasti pozivamo da pojaaju zaštitu lokacija prikupljanja potpisao kao i da procesuiraju sve kršitelje javnog reda i mira. 

Vandalizam i nasrtaji na volontere akcije najbolje govore o onima koji se preesto medijski predstavljaju kao glavni zagovornici i promicatelji ljudskih prava i sloboda. Ujedno osuujemo svaki pokušaj medijske manipulacije da se iza inicijative kriju politike stranke i uski politiki interesi jer se akcija provodi bez stranakog predznaka, a sve politike opcije u Hrvatskoj pozvane su izjasniti se o pitanju ustavne zaštite braka kao zajednice muškarca i ene ukoliko to ele, jer samo takvom zajednicom osiguravamo budunost novim naraštajima.

Posebno upozoravamo demokratski izabrane predstavnike Hrvatskih vlasti kao i nadlene dravne institucije da osiguraju provoenje i poštivanje ustava i zakona RH koje je donio Hrvatski Sabor i podsjeamo da: l.62. ustava RH drava štiti materinstvo, l.63. ustava RH roditelji su duni odgajati, uzdravati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu samostalno odluiti o odgoju djece.

Brak i pravni odnosi u braku ureuju se zakonom, a po zakonu brak sklapaju nevjesta i enik (l. 16. obiteljskog zakona)

USP iz DR predsjednik Josip Klemm
ZUV HGP predsjednik Ilija Vuemilovi
 
BRANITELJI STAJU NA BRANIK DEMOKRACIJE
Utorak, 21 Svibanj 2013
Zvonimir Trusi, elnik udruge "Stop progonu hrvatskih branitelja" potaknut posljednjim napadima na volontere inicijative „U ime obitelji“ ponudio je lanovima inicijative da branitelji dragovoljci domovinskog rata budu uz štandove inicijative, te da prue fiziku zaštitu volonterima koji skupljaju potpise.

- Ovih dana svjedoci smo uestalih fizikih napada na volontere inicijative "U ime obitelji" koji prikupljaju potpise za referendum. Svjedoci smo isto tako da institucije, ponajprije policija, ne ine ništa kako bi zaštitili ljude i imovinu, te da se napadi medijski prikazuju kao herojski inovi. Time se šalje jasan poticaj da se oni nastave. Bojimo se da e u takvoj atmosferi napadi postati eši i da su i ljudi i njihova imovina na štandovima ugroeni. Stoga smo elnicima inicijative "U ime obitelji" ponudili da hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata budu uz štandove i da im osiguraju zaštitu i nesmetan rad" - istaknuo je

Zvonimir Trusi, utemeljitelj UHDDR-a (Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata).
 
POZIV NA JAVNU TRIBINU "GRADIMO PELJEKI MOST"
Utorak, 21 Svibanj 2013
 
JE LI MILAN BANDI HRVATSKI OBRAENIK?
Utorak, 21 Svibanj 2013
Je li Milan Bandi hrvatski obraenik?

Milan Bandi je dugogodišnji gradonaelnik glavnoga grada svih Hrvata. I kako mu je to uspjelo biti. Postavlja se pitanje je li Milan Bandi hrvatski obraenik u nacionalnom i vjerskom katolikom pogledu i je li bio zalutao u jugokomunistiki SKJ koji su u Republici Hrvatskoj preimenovali u Socijaldemokratsku partiju (SDP). Milan Bandi je jedan od prvih suradnika Ivice Raana s kojim je SDP preivio. On tvrdi kako je sve ove današnje elnike SDP-a primao u tu partiju, i Milanovia i Ostojia... Dolaskom za gradonaelnika Zagreba Milan se odmah u poetku poeo javno iskazivati pripadnikom Katolike vjere. Te kako je u djetinjstvu kao pukoškolac bio ministrant u mjesnoj crkvi te kako ga je spasila Gospa iz Remeta kraj Zagreba kada je bio zdravstveno ugroen. On je javno puno pomagao Katolikoj Crkvi u Zagrebu posebice prilozima za obnovu Stepineve katedrale... Nosio je sliku Zaštitnice Zagreba s Kamenitih vrata u procesijama ili pak sa svijeama još dok je pripadao jugo ateistikom SDP-u, gdje su uglavnom sami ateisti koji praktino ne pripadaju Crkvi u kojoj su veinom kršteni. Nema nikakve dvojbe da se kod Milana Bandia radi o vrlo upornom i ilavom ovjeku koji se i pored svih pogrešaka uspješno odrava na poloaju. Primjerice ono alkoholizirano stanje pri vonji. Izlaskom iz SDP-a zbog kandidiranja za predsjednika RH kao da su u toj stranci jedva doekali da se oslobode toga vjernikog lana u svome društvu. I oslobodili su ga se.

No Milan Bandi nastavlja sa svojom upornošu gradonaelnikovanja u Zagrebu. Pored jutarnjih trkaa on je neumoran na svim podrujima gdje ga se neprestano teško optuivalo za ove ili one kriminale, emu on odolijeva uvijek sa rijeima da svatko odgovara za svoja djela i neka institucije rade svoj posao. Inae Milan nije mogao odrati sva svoja predizborna obeanja zbog Gradske skupštine gdje nije imao veinu. Prije svega obeanje o podizanju spomenika Franji Tumanu kao i Papi Ivanu Pavlu II. Nakon njegova napuštanja SDP-a partijci se sve više okreu protiv njega i bio je prisiljen zanemariti i vjeni plamen na Oltaru Domovine kao i sve drugo. ak nije postavio niti spomenik Eugenu Kvaterniku na njegovom Trgu što je bilo skupštinski izglasano. Pored svih nedostataka Milan Bandi je ugradio sebe u Zagreb za sva vremena. I jedan hrvatski slavni general Ante Gotovina nakon oslobaanja poslije višegodišnjeg izbivanja kae da ne moe prepoznati Zagreb koliko se obnovio. A tome svemu je kumovao upravo gradonaelnik Milan Bandi. To je ono što nadmašuje svekolike klevete protiv njega, od Snjene Kraljice do Bundeka i svekolikih drugih velikih objekata po Zagrebu.

Nakon najnovijih izbora Milan Bandi samo za tri posto nije uspio pobijediti u prvom krugu. I on najavljuje nove pobjede ne samo za Zagreb nego i za Hrvatsku.

Savjet Slobodne Hrvatske – Mate avar
 
Dozvolite prikupljanje potpisa ispred CITY ONE i GARDEN MALL
Nedjelja, 19 Svibanj 2013
Gospodo veletrgovci, trgovci i ini s Vama u svezi,

Ogoreni smo viješu o zabrani prikupljanj
a
potpisa graanske inicijative „U ime obitelji“ ispred ulaza u vaše prodajne prostore.

Dobro koje se prikupljanjem potpisa eli zaštititi je obitelj, a s njom prije svega djeca, koja su u duhovno zdrav
im i uljuenim društvima najzaštienije i najvee dobro!
Upravo su hrvatske obitelji najvei potrošai robe iz vaših prodajnih prostora! Ispred vaših prodajnih središtva smo svakodnevno svjedoci ponuda svih vrsta i sadraja, od anketnih prikupljanja potpisa do zadravanja posjetitelja ponudama svih vrsta. Svi su takvi nesmetano dobijali vaša odobrenja za svoje promibe pred ulazima u vaše prodajne prostore. 

Ovom prigodom, kada se zatrailo Vaše razumijevanje u podruju zaštite obitelji, koja je jedino sigurno jamstvo budunosti svakoga pa i hrvatskoga društva, a u sklopu njega i vašega trišnoga obstanka, vi ste obitelj odbili podrati!? Koje su to vrjednote kojima vi mislite ouvati i razvijati barem svoj daljnji poslovni uspjeh i boljitak, ako vama osobno, obitelj moda ništa i ne znai?

Ovih dana itamo da su razno razni „lobisti“ zasluili i preko pola milijuna eura, samo za lobiranje da bi vi, u našoj Domovini Hrvatskoj, mogli ostvarivati pretpostavljeno prilino veliku dobit?

Još nam moda nije poznato, koliko su milijuna eura dobili oni, koji su Vam izravno izdali suglasnost i sve potrebne dozvole da na tolikim hektarima hrvatske zemlje izgradite svoja neprimjereno velika skladišta i prostore, u kojima nudite uglavnom robu osjetno lošije kakvoe i viših cijena nego što to moete u matinim dravama! Ali i to e se skorom doznati!

K tomu, u vašim matinim dravama vam uglavnom nije dozvoljeno raditi na dan Gospodnji ili u nedjelju, ako Vam je to razumljiviji naziv dana Gospodnjega, dok u Hrvatskoj bezosjeajno iskorištavate radnike, otimajui ih danom Gospodnjim od djece i obitelji za tek bijedni novani danak!

Zato budite sigurni, neovisno jeste li nesvjesni svoga duboko nemoralnog i neodgovornog ina ili ste se svjesno i vjerno predali u slubu neastivoga, da emo ne samo osobno prestati kupovati bilo što u Vašim prodajnim prostorima, nego da emo znati uiniti sve potrebno, ime emo postii da najvei broj hrvatskih vjernika, a njih je zasigurno preko 90% stanovništva, zajedno s onima koji se vjernicima javno ne izjašnjavaju, ali jednako znaju vrjednovati, uvati i skrbiti o obstanku i boljitku obitelji, prestane sa svakom daljnjom kupnjom u Vašim prodajnim prostorima!

I nemojte se zavaravati da je najava takvoga našega djela tek puka i smiješna tlapnja! Bolje Vam je povjerovati, jer e te se u suprotnom brzo u to uvjeriti!

Ako pak mislite da vam je za trišni obstanak dovoljna zarada od kupaca koji u Hrvatskoj zagovaraju anticivilizacijske, protuovjene i u svakom smislu protunaravne oblike društvenih odnosa, ponašanja i sadraja, a takvi ni u jednom povijesnom vremenu nisu ni mogli stvorili baštinu u ijem okrilju i vaša djelatnost ubire plodove, a kojih je moda tek oko 2/% stanovništva –na najveu alost i nesreu baš tih 2%, izvolite, pokušajte ustrajati u Vašoj poganskoj bezobzirnosti! I vee su sile ovuda prolazile, ali su bile tek „za vremena“!

eljko Tomaševi
 
RTVE BLEIBURGA I JASENOVCA
Subota, 18 Svibanj 2013
Osuditi ideologije zla i smrti

Pitanje zla i njegova podrijetla, vjeno je u svijetu, u svim društvima i kulturama, te na taj vjeni upit svaki ovjek i sve generacije trae zadovoljavajui odgovor. Jedan od njih je i taj da zlo ustvari i ne postoji, nego je ono nedostatak dobra. Onaj tko je pratio komemoraciju u Bleiburgu 11. svibnja 2013. i u Jasenovcu dan poslije 12. svibnja, nije mogao a da se ne upita: Mogu li se jedne ideologije sa svojim zlom, zloinima i rtvama osuivati, dok se istodobno druge ideologije sa svojim zlom, zloinima i rtvama opravdavaju, slave i podravaju?

Sa sigurnošu moemo rei da je tragedija Bleiburga iz 1945. godine s Krinim putom, najvea tragedija hrvatskoga naroda što potvruju povijesna istraivanja i statistike. Rauna se da je u toj tragediji nakon kukavikog izruenja hrvatske vojske od strane Engleza u osvetnikom pohodu Titovih partizana i na Krinom putu, stradalo oko 200.000 razoruanih hrvatskih vojnika domobrana i drugih branitelja, kao i oko 300.000 civila.

Na obiljeavanju rtava u logoru Jasenovac, spominju se oko 83.000 stradalih rtava. U Bleiburgu nije bilo dravnih predstavnika, dok je u Jasenovcu prisutan hrvatski predsjednik Ivo Josipovi s predsjednikom Hrvatskoga Sabora Josipom Lekom. U svojim govorima su naglašavali temelje hrvatske drave na antifašizmu. Pitamo se: Zar antifašizam znai opravdavanje i zagovaranje komunizma? Zar sve nevine rtve poinjene bez obrane i suda, nisu jednake? Velika pitanja, bez potrebnih primjerenih odgovora!

„Crna knjiga komunizma“

Hrvatska vlast kao da je zaslijepljena kad ne uvia, jednaku opasnost svih neljudskih i neovjenih ideologija zla i smrti 20. stoljea. Blaeni papa Ivan Pavao II. na jednak nain osudio je sve ideologije 20. stoljea: boljševizam, fašizam, nacizam i komunizam. A vidimo kako se u javnosti jedni osuuju, dok se istodobno drugi opravdavaju. Tako je najljepši zagrebaki trg  prozvan imenom Josipa Broza Tita, koji je prema istraivanju povjesniara uvršten meu deset najveih zloinaca u svijetu.

Zar smo slijepi pa ne priznajemo rezultate istraivanja skupine neovisnih europskih povjesniara, koji su sakupljeni u knjizi pod naslovom „Crna knjiga komunizma“?! Knjiga je prevedena na hrvatski jezik i objavljena 1999. godine, te nam je svima dostupna. Prema ovim istraivanjima, nevine rtve ideologija fašizma i nacizma u svijetu za vrijeme Drugoga svjetskoga rata su oko 24 milijuna. Istodobno rtve boljševizma i komunizma tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata kreu se u svijetu preko 100 milijuna. Prema svim raunima i logici etiri i pol puta su vee! Ali puno je lakše zatvoriti oi, te se pretvarati kao da ništa od toga ne vidimo.

Isto tako ideologije fašizma i nacizma sa dostupnim zloincima ovih pokreta, osueni su još 1945. i 1946. na Nünberškom procesu. S druge strane ideologije boljševizma i komunizma sa svojim zloinima i zloincima nikada nisu procesuirani niti osueni. Naprotiv, ekalo se punih šezdeset godina, kada je Vijee europskoga parlamenta donijelo 2006. a potom i 2009. rezolucije osude njihovih zloina. To se moe objasniti i eljom saveznika u Zapadnoj Europi da se na taj nain dri ravnotea izmeu tada Istonoga bloka s Rusijom na elu i NATO paktom.

Cilj opravdava sredstvo?

Ni u ludilu mi nije namjera opravdavati bilo koje ideologije, nego je pitanje prava i pravednosti da se sve rtve na isti nain promatraju i vrednuju, a akteri zloina osude. Naalost, komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu pokazuju da se to u javnosti tako i ne ini. Opravdava se boljševizam koji je nastao u Rusiji sa svojom revolucijom 1917. godine koji je poslije prerastao u komunizam, dok se istodobno osuuju fašizam i nacizam, koji su nastali poetkom 1930-tih godina u Italiji i Njemakoj.  

Time se opravdavaju Karl Marx, Vladimir Ili Lenjin, Josif Visarionovi Staljin i Josip Broz Tito sa Niccolom Machiavelliem da se revolucijom i nasiljem sve postojee ruši, bez obzira na rtve te da cilj opravdava sredstvo. Istodobno se osuuje Adolf Hitler s njegovim programom borbe „Mein kampf“ u kojem zagovara istu arijevsku rasu i istrjebljenje drugih naroda koji nisu „plave krvi“.

Posjetio sam kako Bleiburg, a tako i Jasenovac i svim rtvama treba odati na jednak nain poast s poštovanjem. Zanimljivo je zapaziti kako se posvuda naglašava i osuuje ustaški logor u Jasenovcu, dok komunisti nigdje ne spominju kako je nakon pada NDH sve do sredine 1950-tih godina Jasenovac bio partizanski sabirni i radni logor. A isto tako Stara Gradiška po zlu poznata kaznionica u kojoj su mnogi hrvatski domoljubi, bili osueni na velike zatvorske kazne i torture. Za rtve Bleiburga i Krinoga puta moli se i slavi Sveta misa, dok se istodobno u Jasenovcu samo redaju govornici. Poruuju: Nakon fašizma i nacizma došla je pravednost komunizma. A znamo kakva je bila ta pravednost! Pravednost podobnih vlasti i sustavu u kojoj su podobni reimu i ideologiji, imali privilegije i mogunost napredovanja, a nepodobni preodgajani pendrekom u kazamatima.

Europa na dva temelja

alosno je ovakvo stanje i raspoloenje u hrvatskom društvu s nepravednim odnosom prema nevinim rtvama koje se i dandanas dijele i ne priznaju. Dok Titovi partizani u ekraniziranim filmovima neke ranjenike nose spašavajui, istodobno u svojoj velikoj „humanosti“ druge tamanei. Premijer Zoran Milanovi je izjavio kako ne eli ii ni na jednu komemoraciju niti biti sudionik neprestanih svaa i predbacivanja jednih drugima, ali istodobno u Jasenovac šalje izaslanika ministra Miranda Mrsia. Predsjednik Ivo Josipovi govori kao sin oca partizana o pravednosti jedne osuujui, druge istodobno opravdavajui.

Ove dvije komemoracije zrcale stvarno stanje u hrvatskom društvu, te pokazuju tko ustvari danas obnaša vlast u hrvatskom društvu, a da o bosanskohercegovakom i ne govorimo. I slijepac vidi da su to dojuerašnji komunisti ili njihovi potomci! Hrvatska u srpnju 2013. ulazi u Europsku uniju, prema emu ide i Bosna i Hercegovina. Ali bez provedbe lustracije, potrebne osude zloina i aktera ideologije komunizma uz one fašizma i nacizma. ak štoviše Hrvatski Sabor je dvaput donio odredbu, prvi put za vrijeme HDZ-ove Vlade, a drugi put za vrijeme SDP-ove Vlade, da se nee donijeti niti provoditi zakon o lustraciji. Time je dat vjetar u lea obnašateljima vlasti prošloga sustava da to isto bez ikakvih posljedica mogu i dalje nastaviti. 

Tako je 9. svibnja obiljeen Dan Europe u sjeanje na pobjedu nad fašizmom i nacizmom, a pitamo se kad e konano biti ustanovljen Dan Europe u sjeanje na pobjedu nad boljševizmom i komunizmom. Jer znamo kako je Europa utemeljena na oba ova temelja, te ne smije se negirati ili osporavati niti jedan od njih. 

Mate Tadi
 
POZIVNICE ZA TRIBINU HRVATSKOGA SLOVA U OEKIVANJU HAAKE PRESUDE
etvrtak, 16 Svibanj 2013
HKZ-HRVATSKO SLOVO d.o.o.
Hrvatske bratske zajednice 4
10000 Zagreb
Tel.: 01/ 4814 965, 01/ 619 0112 Fax: 01/ 619 0111
E-mail:  Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


KULTURNA DOGAANJA U DVORANI HRVATSKE KULTURNE ZAKLADE I HRVATSKOGA SLOVA, prizemlje Nacionalne i sveuilišne knjinice, Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb

Poštovani, srdano Vas pozivamo na dvije iznimno zanimljive tribine:

u etvrtak, 16. svibnja 2013., u 19 sati
na tribinu
UDRUGE „ZAVJET“ I HRVATSKOGA SLOVA
SRCEM ZA HRVATSKU
o doprinosu stranih dragovoljaca Domovinskom ratu

Sudionici: Gaston Besson, Steve Ganth, prof. Tomislav Šulj, prof.dr.sc. Josip Jurevi.Ponedjeljak, 20. svibnja 2013., 19 sati
tribina

U OEKIVANJU HAAŠKE PRESUDE SKUPINI HRVATA

GENERALU SLOBODANU PRALJKU
GENERALU MILIVOJU PETKOVIU
VALENTINU ORIU
JADRANKU PRLIU
BERISLAVU PUŠIU
BRUNI STOJIU

Sudjeluju: biskup Vlado Koši, dr.sc. Miroslav Meimorec, teatrolog, prof.dr.sc. Miroslav Tuman, Zlatko Vitez, dramski umjetnik, Hrvoje Hitrec, knjievnik, prof. dr. Ivo Lui, povjesniar, Mate Kovaevi, publicist i novinar, Diana Glasnova, novinarka, Ivo Fari, odvjetnik i Stjepan Šešelj, knjievnik.

Utorak, 21. Svibnja 2013.,
 Srdano Vas pozdravljamo na otvorenje izlobe

JADRANSKA  PASTORALA
NENADA MARASOVIA, akademskoga slikara

Izlobu e otvoriti Branka Hlevnjak, povjesniarka umjetnosti
      


etvrtak, 23. Svibnja 2013., 19 sati
 

Djelovanje Saniteta Hrvatske vojske u Domovinskom ratu- Sjeanje na zapovjednika Glavnog stoera Saniteta HV, general bojnika prim. dr. IVU PRODANA

Tribinu i dokumentarne snimke pripremio:
Pavle Vranjican, neovisni redatelj

Utorak, 28.svibnja 2013., 19 sati

Glazbena tribina
GLAZBA U HRVATSKOM SLOVU
Tema: U SVIBNJU MAJKAMA I DOMOVINI  
Izvedba: studenti Muzike akademije
i na glasoviru: Eva Kirchmayer- Bili


 
POZIV NA PREDSTAVLJANJE FILMA "LOV NA GOTOVINU"
etvrtak, 16 Svibanj 2013
 
GENERALU PRALJKU STIGLA OVRHA OD POLA MILIJUNA KUNA
etvrtak, 16 Svibanj 2013

http://www.vecernji.hr/vijesti/praljku-stigla-ovrha-pola-milijuna-kuna-clanak-553250

Ministar Lini postupio protivno nalogu premijera

Ministar Lini postupio protivno nalogu premijera - Ministarstvo financija generalove knjige o Domovinskom ratu proglasilo šundom i naplatilo PDV - Osamnaest knjiga iz pera generala Slobodana Praljka, u kojima je prošlih godina uglavnom ukoriio originalne dokumente iz Domovinskog rata, Ministarstvo financija proglasilo je šundom i 7. svibnja s njegova rauna ovršilo 435 tisua kuna. Više je razloga zbog kojih se ta odluka moe smatrati skandaloznom, smatraju pravni eksperti iz tima generala Praljka, neko visokog asnika HV-a i HVO-a te jednog od šestorice Hrvata kojeg za petnaestak dana pred Haaškim sudom eka izricanje presude za zloine nad bošnjakim stanovništvom.Pitanje u Saboru

Za potpuno razumijevanje ove prie potrebno je vratiti se u 2008. godinu kada je Nina Obuljen, ondašnja dravna tajnica iz Ministarstva kulture, Praljkove knjige svrstala u kategoriju šunda, ime su potpale pod obvezno plaanje PDV-a. Nakon što je generalu Praljku, u to doba ve financijski iscrpljenom zbog visokih troškova obrane, odbijena alba na rješenje, u kolovozu 2012. godine u rješavanje sluaja ukljuili su se Udruga pravnika Vukovar ‘91 i ministar branitelja Predrag Mati. – Nastojao sam ispraviti nepravdu pa sam kolegi Liniu poslao dopis u kojem navodim da Ministarstvo branitelja sustavno potie branitelje da pišu i snimaju filmove te tako pridonesu sjeanju na Domovinski rat – rekao je tada ministar Mati.

Ubrzo je reagiralo i Ministarstvo kulture koje je takoer uvidjelo spornu odluku pa donijelo novo mišljenje, temeljeno na klasifikaciji Nacionalne i sveuilišne knjinice prema kojoj su Praljkove knjige uvrštene u zbirku o Domovinskom ratu kao knjina izdanja. U pomo generalu priskoio je i zastupnik prof. Miroslav Tuman, koji je u Saboru postavio zastupniko pitanje: “Hoe li Vlada kontinuirano provoditi politiku naplaivanja PDV-a na knjige koje istinito i injenino govore o Domovinskom ratu?” Na to je pitanje, u pismenom obliku, odgovorio osobno premijer Zoran Milanovi, koji navodi da je rješenje Ministarstva financija u sluaju generala Praljka – krajnji dokaz politike neodgovornosti i oportunizma.

“Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske drave. Umjesto da financira njegovu obranu, drava ga financijski kanjava i onemoguuje da objavljuje istinu o dravnoj politici koju brani. Gramzivost Porezne uprave za punjenjem dravnog prorauna ne moe biti opravdano, ponajprije jer je zasnovano na netonim podacima”, piše premijer Milanovi, uz zakljuak da se na predmetno izdanje, a neosporno je rije o knjigama, PDV plaa po stopi od nula posto. Prije nekoliko dana, meutim, Linievo ministarstvo sjelo je na raun nakladnike tvrtke Oktavian d.o.o., u vlasništvu generalova sina i izvršilo ovrhu. Drugim rijeima, ministar se oglušio na rješenje i odluku svog premijera!

Nevjerodostojni Puhovski

– Da apsurd bude vei, dokumenti iz Praljkovih knjiga, koje su u Hrvatskoj proglašene bezvrijednim, na sudu u Haagu ušli su u dokazni materijal u postupku. Istodobno, knjiga HHO-a koja se bavi “Olujom” i zloinima nakon “Oluje” u Haagu nije prihvaena kao vjerodostojna, pa je Sudsko vijee tijekom prvostupanjske presude Gotovini, Markau i ermaku zakljuilo da je arko Puhovski nevjerodostojan svjedok, kao i podaci iz te knjige koja je, meutim, osloboena poreza na šund. Meni je to neshvatljivo i skandalozno – kae Pero Kovaevi, pravni ekspert iz tima generala Slobodana Praljka.

Piše: Renata Rašovi/VLM
 
PREMINUO JE GENERAL IVO PRODAN, OSNIVA ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKI RATNI VETERANI
Srijeda, 15 Svibanj 2013
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/86609-preminuo-je-general-ivo-prodan-osnivac-zajednice-udruga-hrvatski-ratni-veterani.html

Umro je general Prodan, osniva Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani koja je prva udruga hrvatskih ratnih veterana na podruju Republike Hrvatske.

Osnovana je u studenom mjesecu 1990. godine. Registrirana je 21.11.1990. kao udruga Hrvatski ratni veterani (HRV) po pozivu predsjednika dr Franje Tumana svim hrvatskim ratnim veteranima demokratskog opredjeljenja koji su se zalagali za ostvarenje najviših ideala slobodnog svijeta, javlja braniteljski portal.

Utemeljena je kao domoljubna, nestranaka i nevladina udruga. lanstvo je bilo dragovoljno, sastavljeno od sudionika Drugog svjetskog rata, a od 1992. g. i Domovinskog rata, koji su se borili za samostalnu Hrvatsku dravu, bez obzira na stranaku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Voljom 10 udruga Hrvatskih ratnih veterana Republike Hrvatske 1997. godine osniva se Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani. Za prvog predsjednika, tada je izabran dr. Ivan Prodan, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Na izbornoj skupštini 15. travnja 2004. godine general dr. Ivan Prodan je ponovno izabran za predsjednika Zajednice udruga.

Znaenje Hrvatskih ratnih veterana bilo je napose vano tijekom stvaranja Republike Hrvatske, jer tada se je dragovoljno branio suverenitet mlade demokratske Hrvatske drave, slobodarski duh hrvatskog naroda, pozitivni povijesni svjetonazor i temeljne vrijednosti ivota u skladu s naelima pravde i rješavanja sporova mirnim putem u interesu obrane i uvršenja meunarodnog mira, suradnje i razvoja putem rješavanja problema na gospodarskom, socijalnom i humanitarnom podruju.

Opredijeljena za obranu, suradnju i zaštitu tako visokih naela Zajednica udruga HRV i nadalje, u svojim djelovanjima, ostaje na prvoj crti istih temeljnih principa. U tom smislu je vrlo aktivna na meunarodnom i na hrvatskom podruju djelovanja.


Ispraaj generala Prodana bila je u utorak 14.5.2013. u 12 sati, na krematoriju Mirogoj.


Neka mu je laka Hrvatska zemlja za koju je ivio svim svojim biem!Fotografije: eljko eli
 
DANI BUGARSKE U HRVATSKOJ
Utorak, 14 Svibanj 2013

 
POZIV NA TRIBINU U GRADSAKU ETVRT STENJEVAC O STATUSU HRVATSKIH BRANITELJA
Utorak, 14 Svibanj 2013
 
POZIV LANOVIMA I PRIJATELJIMA DRUTVA U HNK NA SVEANU AKADEMIJU I KAZALINU PREDSTAVU
Nedjelja, 12 Svibanj 2013

Dragi lanovi i prijatelji društva!

U subotu 1. lipnja 2013. godine pozivamo Vas na Sveanu akademiju i na kazališnu predstavu VIŠNJIK u HNK.

Molim javiti i rezervirati karte do 19. svibnja  na e-mail tajnici društva
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
ili  na mobitel 099 504 51 14 
20. GODINA OSNUTKA HRVATSKOG KATOLIKOG DRUTVA PROSVJETNIH DJELATNIKA
Nedjelja, 12 Svibanj 2013
Hrvatsko katoliko društvo prosvjetnih djelatnika
(HKDPD) Zagreb,  Gundulieva 12

Poštovani gospodine!

Ove godine navršava se 20 god. Od osnutka Hrvatskog katolikog društva prosvjetnih djelatnika. Osnivaka skupština odrana je dne 25. svibnja 1993. u prisutnosti kardinala Kuharia. Tono na 15. svibnja proslavit emo spomen dan našeg osnivanja. U skladu s našim mogunostima proslavit emo ga molitvom i radom. Proslavu predajemo pod zaštitu bl. Ivana Merza našeg nebeskog zaštitnika.

U 19 sati odrat e se sveana koncelebrirana sv. misa u bazilici Srca Isusova. Pjevat e mješoviti zbor upe bl. Ivana Merza. Poslije sv. Mise bit e kratka molitva na blaenikovu grobu. A za tim predavanje koje e odrati vl. Boidar Nagy-a pod naslovom „Katolika vjera, ivotno zvanje u djelima bl. Ivana Merza“.

U tijeku 20 godina organizirali smo 200 redovitih predavanja u neprekidnom i neprekinutom slijedu što je vjerujemo jedinstveni sluaj u nas. Osim toga organizirali smo i niz izvanrednih predavanja. Velika zasluga ide i na Vas jer ste i Vi ugradili svojim predavanjima  jednu kariku da se uspješno moe ostvariti ovakvo djelo. Zahvaljujemo se najtoplije na Vašoj suradnji i pozivamo Vas i molimo da se u koliko ste u mogunosti pridruite ovoj našoj proslavi.

Ravnateljstvo Društva


20 GODINA

Na dan 15. svibnja 1993.g. odrana je u dvorani Vijenac na Kaptolu u nazonosti kardinala Kuharia Osnivaka skupština Hrvatskog katolikog društva prosvjetnih djelatnika. Ove godine slavimo 20 godišnjicu osnivanja. Mnogo vremena je od tada prošlo. Mnogo toga je nainjeno, a mnogo i propušteno. Odrano je 200 redovitih predavanja na našim tribinama u jednom neprekinutom nizu što je sigurno raritet, svake godine odravane su duhovne obnove i duhovne vjebe, svaki mjesec vodimo jednosatnu emisiju na radio Mariji. Izraeno je nekoliko projekata uz predavanja po školama. Deset put godišnje izdajemo naš obavještajni listi ZRNO koji redovito izlazi i kojeg prate naši lanovi.
U meuvremenu je  umrlo nekoliko predavaa koji su odrali predavanja  na  našim tribinama, a umro je i vei broj naših lanova. Sjetimo se na njih sa zahvalnošu i pijetetom.

Dne 15. svibnja tono na godišnjicu naše osnivake skupštine odrat e se Sveta misa za njih, za naše Društvo, za sve naše lanove i za Hrvatske muenike što je posebno znaajno u mjesecu svibnju koji je obiljeen teškim stradanjima Hrvatskog naroda.

Okrenimo se budunosti. U zadnjoj godini poveali smo broj lanova, uveli video snimanje predavanja koja se u cijelosti mogu vidjeti  na našim WEB stranicama. Pokrenuli smo suradnju sa upom bl. Ivana Merza iz Zagreba. Na svetoj misi u vrijeme naše proslave pjevat e njihov mješoviti zbor. Organizirali smo kod njih struno predavanje, što nam je dalo ideju da krenemo u organizaciju predavanja i izvan našeg sjedišta. Ulanili smo nekoliko lanova iz nekih drugih gradova koji e nam pomoi u našoj djelatnosti. Planiramo pojaati suradnju sa srodnim društvima izvan Zagreba i ukljuiti se u zajedniku akciju za ope dobro. Nastavit emo i s drugim redovitim djelatnostima. Jedan od osnovnih zadataka je da pomladimo Društvo što se nadamo ostvariti uz Boju pomo zagovorom bl. Ivana Merza.

Ravnateljstvo
 
UBIJENO JE 400 ALEKSANDRI ZEC
Subota, 11 Svibanj 2013
Datum objave: 8. svibnja, 2013.

U Hrvatskoj je tijekom Domovinskog rata ubijeno 400 djece, a više od tisuu (teško) ranjeno ili osakaeno. No samo jedno od ubijene djece ima medijsko ime i prezime. To je malena Aleksandra Zec, aneo kojeg su na pragu ivota ubili nitkovi poetkom devedesetih u Zagrebu. O srpskoj djevojici Aleksandri napisan je roman (Pavii), snimljen je film (Brešan), autori se proslavili, napisane su tone novinskih lanaka, televizijskih priloga i emisija, novinari se nadobivali nagrada, nevladine udruge se nadrale konferencija i skupova o “suoavanju s prošlošu”, preivjeli lanovi obitelji dobili su i novanu odštetu od Republike Hrvatske. I neka.

Ubijenih nema u novinama

Prošli je tjedan u mukoj šutnji prošla jedna jednako tuna obljetnica. Tijekom bombardiranja Slavonskog Broda od strane tzv. JNA i etnikih postrojbi ubijeno je petero djece. Evo, neka se uje i za njihova imena: Andrijana Marinkovi, Dalibor Marinkovi, Marinko Marinkovi, Ivan Petrovi, Marko Petrovi, te njihova majka eljka i baka Kata Marinkovi. Samo je udo da više djece nije poubijano, jer su bombardirani gotovo svi vrtii, škole. Nema sumnje, sustavno se išlo na infanticid, to nije bio izolirani zloin sumanutih pojedinaca bez dravnog ili vojno-zapovjednog pokroviteljstva kao u sluaju malene Aleksandre. U Slavonskom Brodu ubijeno je ukupno 28 djece. Njih nema u novinama, pisci se ne natjeu tko e o njima napisati roman, reiseri se ne otimaju da bi o njima snimili film, novinari se ne guraju da svojim istraivakim radom rasvijetle okolnosti, poinitelje i liniju odgovornosti, nevladine udruge ne organiziraju konferencije o “suoavanju s prošlošu”, drava njihovim obiteljima ne isplauje odštete, pravosue se ne trudi procesuirati odgovorne, Dravno odvjetništvo šuti… Zašto? Premda mi, doslovno, drhte ruke dok ovo pišem (i moj neak Josip je ubijen tijekom bombardiranja akova), maleni aneo Aleksandra i njena smrt je medijski i “umjetniki” instrumentalizirana za potreba odraslih, za rješavanje njihovih ideoloških frustracija i nostalgija, za ideološke obraune, a sasvim prosjean roman, autorov prvijenac koji ga je afirmirao, i još prosjeniji film zasuti su nagradama. Neka, Bogu hvala, sva ta buka bar je dovela da se ubojstvo ove djevojice i njezine obitelji rasvijetli, da se mogui krivci konano privedu pravdi, da se preivjelima, koliko je mogue, novcem restituira bol i tuga.

Osjeaj nepravde i gorine

No, unato svemu, osjeaj nepravde i gorine ostaje nad onih 399 djece ija smrt nikoga ne interesira. Kakva licemjerna šutnja i ignoriranje! Dijeliti ubijenu djecu na srpsku i hrvatsku, na rusku i eensku, na njemaku i francusku, na “našu” i “njihovu” odvratno je. No ako je zbog malene Aleksandre doveden u pitanje cijeli ondašnji politiki, vojni i pravosudni sustav RH, zašto to nije uinjeno i zašto se to ne ini danas zbog ostalih 399 anela? Odgovor mi se ini istovremeno jednostavan i odvratan: Oni nisu dostatno politiki, ideološki pa i lukrativno atraktivni, kao ni nekim nevladinim udrugama, jer uz pomo njih bi puno tee, za razliku od malene Aleksandre, dolazili do svojih treih ciljeva koji, u krajnjoj liniji, nemaju veze s djecom, rtvama. Zato i ovo podsjeanje, u Hrvatskoj je ubijeno još 399 Aleksandri Zec.

Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
 
POZIV NA PRODAJNU IZLOBU: GALERIJA POPIJA
Subota, 11 Svibanj 2013

Galerija Popija
11.-14. 5. 2013.
Otvorenje izlobe odrat e se 11. 5. u 12:00 sati,
zatvaranje izlobe je 14. 5. u 16:00 sati.

Galerija Bava
Trg rtava fašizma b.b., 10000 Zagreb

Radno vrijeme Galerije Bava:
11. 5. - 12:00-19:00 sati
12. 5. - 9:00-19:00 sati
13. 5. - 9:00-19:00 sati
14. 5. - 9:00-16:00 sati

Predstavnici Galerije Popija: Izidor, Marjana, Petar i August Popija.

Ve gotovo 15 godina, na slubenoj razini obrta, Galerija Popija istupa u javnost. Cijela je obitelj aktivna na podruju likovne umjetnosti s ciljem razvoja i promicanja kulturno-umjetnike scene Hrvatske.

Prije 7 godina, od Banke, uzeli su namjenski kredit za unaprjeenje resursa djelatnosti. Uloili su sredstva u strukturiranje galerije i njene infrastrukture te u opremanje ateljea. U galeriji su u proteklih 15 godina odrane brojne izlobe raznih autora. Posao je poeo uredno tei i narudbe su bile stalne. Grupe turista dolazile su u posjet galeriji. Od 2008., zbog recesije, prodaja umjetnina je stagnirala te od tada obitelj nije u mogunosti samostalno vratiti dugovanje, a ni organizirati izlobe. Banka je vlasnik njihove kue.

Kako bi obitelj vratila dugovanje i izbjegla deloaciju, do rujna 2013., obvezna je vratiti iznos glavnice kredita u iznosu nekoliko desetaka tisua eura. U ateljeu se i dalje intenzivno stvara. U posjedu Galerije Popija nalazi se fundus djela koji broji više od 600 eksponata razliitih formata u tehnici terakote i fosilnog hrasta - abonosa. Oni datiraju od 1988. do 2013. godine. Umjetnika su djela svjedoci duha vremena u kojem hrvatski narod proivljava brojne intenzivne promijene.

elja je obitelji ivjeti i stvarati na postojeoj kunoj adresi i vratiti je u njihovo vlasništvo. dje je galerija sa svom infrastrukturom i prostor stanovanja. Organizacijom nekoliko prodajnih izlobi, rasprodajom umjetnina Izidora, Petra i Augusta, tijekom narednih nekoliko mjeseci mogla bi se skrenuti potrebna pozornost kako bi se zainteresiralo potencijalne kupce da pomognu umjetnicima namaknuti potrebna sredstva za re-otkup kue.

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript

 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedea » Kraj »»

Stranice 181 - 210 od 1223
 
Top! Top!