www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Naslovnica
etvrtak, 09 Srpanj 2020
 
 
Naslovnica
PRIOPENJE ZA JAVNOST - HRVATSKI SVJETSKI KONGRES
Srijeda, 08 Sijeanj 2014


 
SVIM LJUDIMA DOBROG SRCA - SVIMA
Srijeda, 08 Sijeanj 2014
Svi zajedno smo jači... sagradimo obiteljsku kuću hrvatskom branitelju dragovoljcu Domovinskog rata

APEL ZA POMOĆ

Nikada nisam molila pomoć, te mi je izuzetno teško uopće sloiti tekst takve namjere i da mogu da me ova čaša uči mimoiđe, vjerujte vrlo bi je rado izbjegla.

Radi se o vrlo teškoj ivotnoj situaciji u kojoj se nalazi četveročlana obitelj hrvatskog branitelja Zvonke Čulina. Čulina je široj javnosti poznat po svojoj ponudi za prodaju vlastita bubrega, te štrajku glađu i raznim apelima za pomoću. Zvonko Čulina je umirovljeni hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata, sudionik rata od 17. siječnja 1991.godine do 30. lipnja 1996.godine – ukupno 1992 dana borbenoga djelovanja u Domovinskom ratu! Čulina je 20%  Hrvatski ratni vojni invalid koji nema krova nad glavom ,plaća podstanarstvo te od svoje mirovine uzdrava dvoje djece i teško bolesnu suprugu koja je naalost 80% invalid.

Nema institucije kojoj se Zvonko nije obraćao ali niti jedna nije bila u mogućnosti kao niti samo Ministarstvo branitelja, riješiti problem Zvonka Čuline i pomoći mu ostvariti vlastiti krov za njegovu obitelji . Istina kae Zvonko, prošlogodišnjom akcijom koja je pokrenuta uspio je uglavnom od prikupljene pomoći od naših ljudi iz Australije i pozajmice koju je dobio a koju mora vratiti kupiti gradilište na koje je trebao postaviti montanu kuću od ostvarivanja kredita putem Ministarstva branitelja ili jedne od banaka. Međutim, od Ministarstva branitelja kredit je izostao i obitelj Čulina i dalje je podstanar ,te jedva proivljavaju, te često kopaju po kantama za smeće trae boce da bi preivjeli, uz to se boreći i sa teškom bolešću njegove supruge/usporeno hodanje, ne moe pisati i ako je završila srednju školu, oteano čita, ne vidi na jedno oko te joj je oštećen vid na drugom oku itd., a sve zbog teške prometne nesreće koja se dogodila 1998. godine.

Njegova supruga korisnica je Centra za socijalnu skrb te zbog tjelesnog oštećenja obitelj prima novčanu naknadu za kućnu pomoć i njega, te zbog čega se njegova dugovanja sve više povećavaju. Predao je zahtjev za stambeno zbrinjavanje za dodjelu građevinskog materijala izvan područja posebne dravne skrbi sukladno Pravilniku NN 144/2011, te do danas nije riješen njegov zahtjevi.

Sve više gubi nadu u bolju budućnost i razmišlja o najgorem. Stoga vas molim da svi skupa pokušamo spasiti četveročlanu obitelj, a posebno molim našeg generala Čermaka kao i sve druge naše generale te prijatelja svih branitelja Milana Bandića koji se nikada nije oglušio niti na jedan vapaj za pomoću, istina Milan Bandić jest Gradonačelnik Zagreba ali njegova humanost  daleko dalje van granica Zagreba se protee tako da granica i ograničenja nema niti moe biti.     Naravno molba je upućena svim braniteljskim udrugama, Vladi RH, resornim Ministarstvima, upanima naših upanija, gradonačelnicima gradova Hrvatske, Hrvatima u inozemstvu te niti najmanje ne umanjujem njihovu humanost i elju da pomognu. Posebno molim lokalnu upravu i samoupravu/upane i gradonačelnike gradova izvan područja i na području posebne dravne skrbi / da ukoliko su u mogućnosti materijalno ili financijski pomoći obitelji Čulina da se slobodno odazovu i ponude ruku spasa.

Tekući račun na koji moete pomoći:
IBAN:HR2523900013290146398
SWIFT : HPBZHR2X - Hrvatska poštanska banka

Svi koji elite i moete pomoći u građevinskom materijalu pa i samo sa jednom ciglom pomozite molim Vas, da naš i Vaš hrvatski branitelj i njegova obitelj ima krov nad glavom, jer je to zasluio boreći se za slobodnu neovisnu Hrvatsku punih 1992 dana borbenoga sektora. Čulina nije napustio Hrvatsku kada je to trebalo, a danas svi Vi ne napuštajte hrvatskog dragovoljca policajca jer je zasluio da dostojanstveno ivu u dravi koju je stvarao skupa sa ostalim hrvatskim braniteljima.

Svakako javite mu se na email: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript , ili na mobilni telefon: 099/ 654 97 67.

Svaka pomoć je dobrodošla!

U Zagrebu, 07.01.2014.godine
v.r. Ljuba Jozić
 
NESTALA KRISTINA URKOVI NAENA IVA I ZDRAVA
Subota, 04 Sijeanj 2014
Kike je naena iva, zdrava hvala bogu!!!

Splitska policija potvrdila nam je da je obitelj Kristine urkovi juer prijavila njezin nestanak nakon što se Kristina, koja je putovala iz Vukovara za Split, nije vratila kui. Njezin nestanak prijavljen je sino u 2. policijskoj postaji u Splitu, a Kristina je iz Vukovara krenula 2. sijenja, doznajemo u PU splitsko-dalmatinskoj. Opis i podaci o nestaloj Kristini objavljeni su i na stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Mobitel Kristine urkovi posljednji put je lociran na podruju Dugog Sela gdje je policija i zapoela s potragom za nestalom 23-godišnjom ikonom hrvatske desnice.

Policija radi svoj posao, obeali su kako e me izvještavati, ali za sad vijesti nema – rekao je Hodak koji dri da je situacija poprilino zabrinjavajua. Posljednji je s Kristinom kontaktirao jedan njezin prijatelj iz Splita još 2. sijenja, dakle u etvrtak.

On ju je zvao, ona je uspostavila vezu, ali ni rije mu nije rekla. uo ju je kako razgovara s nekim. Spominjao se Bleiburg, a ona se navodno trebala nai s nekim preivjelim sudionikom što bi znailo da taj ovjek ima oko 80 godina. Veza se prekinula, prijatelj ju je opet zvao, ali više se nikome nije javila. Sve je vrlo udno i sumnjivo – zakljuio je Hodak.

Nestanak popularne Kike prijavila je njezina sestra koja ju je u etvrtak oekivala u Splitu gdje se trebala vratiti iz Vukovara, gdje je doekala Novu godinu. Nije se pojavila, na mobitel se ne javlja i sestra je policiji nestanak prijavila u petak, 3. sijenja oko 21 i 30 sati.

Kristina u studenom prijavila prijetnje na Facebooku

Krajem studenoga Kristina urkovi splitskoj je policiji podnijela prijavu zbog anonimnih prijetnji smru i silovanjem. Prijetili su joj na njezinom Facebook profilu, a prijetnje su bile napisane irilicom. Meutim, s obzirom na okolnosti, odnosno da se prijetilo anonimno, na društvenoj mrei, Kristina je upuena na privatnu tubu. Nije otkriveno tko joj je prijetio.

Prijatelji: Kristini su prijetili, ali policija to nije ozbiljno shvatila

Kristinini prijatelji su se od 15 sati poeli okupljati na Zrinjevcu u Zagrebu. Pozvali su sve da se ukljue u potragu za Kristinom koja je nestala na putu za Split


http://www.index.hr/vijesti/clanak/kristina-curkovic--desnicarska-cirkusantica-koja-cini-sve-da-bude-u-centru-paznje/719847.aspx


Nadam se da novinar i portal stoje iza svog naslova i rijei na Indexu... što znai objavljivati ovakve naslove,
pa nestala je mlada djevojka... a komentari na njima... da se ovjek zastidi što je pismen i zna itati...
Što znai rije desniarska cirkusantica? 
Da li novinar zna za rije SRAM... Kristina je prije svega mlada studentica.
/administrator portala

 


U tijeku je potraga za našom poznatom aktivisticom Kristinom urkovi. Nestanak je splitskoj policiji u petak naveer prijavila njezina sestra nakon što se Kristina nije vratila iz Zagreba kui u Split.  Informaciju je potvrdila i splitska policija koja intenzivno traga za djevojkom. Zadnji kontakt je bio 2. sijenja oko 17 sati sa jednim prijateljem. (dnevno.hr)

Vapijemo Bogu za njezin pronalazak i povratak. 

S tom nakanom biti e odrana sv. misa, u crkvi sv. Filipa Nerija u Splitu (Poljana Grgura Ninskog 1), dana 6. sijenja  2014.g. (blagdan Sveta tri kralja)  u 11 sati.
 
ODLAZI U POVIJEST BAKOVIEV "NAROD"!
Nedjelja, 29 Prosinac 2013
Nakon devetnaest godina izlaenja ovaj "Narod" je završio svoju veliku povijesnu ulogu sa 208. brojem kao mjesenik. Njega je izdavao i ureivao veliki neumorni hrvatski sveenik, robijaš i domoljub don Anto Bakovi. Ima li rijei hvale ovome izuzetnom hrvatskom domoljubu za sve ono što je inio i nadamo se da e još dosta uiniti za svoj hrvatski narod. Iako narušenoga zdravlja i ve u poodmaklim godinama, don Anto Bakovi i dalje neumorno radi na nekoliko svojih djela, posebice na izdanju muenikog zbornika o svim hrvatskim sveenikim robijašima. Nakon što je izdao grandiozno djelo na kojemu je radio koliko i na "Narodu" skoro dvadeset godina, veliki "Hrvatski martirologij XX stoljea" u kojemu je temeljito i istinito sabrao muenika stradanja hrvatskih biskupa, sveenika i asnih sestara, sa svim drugim pobijenim osobljem Katolike Crkve Hrvata uglavnom od strane jugokomunistikih i etnikih hordi J. B. Tita i Drae Mihailovia, brojem 664 muenike osobe. Stravino je teško itati ta mueništva posveenih osoba Katolike Crkve Hrvata. I pitamo se ima li i jedan drugi narod kojemu su neprijatelji pobili na najgroznije naine tolike sveenike, asne sestre i akone kao i mlade sjemeništarce, kao u Hrvata srazmjerno broju hrvatskoga naroda. Zloinake horde etnika i jugopartizana ubijale su meu prvima hrvatske sveenike na kojima poiva baština hrvatskoga naroda još od najstarijih vremena dolaska Hrvata na ove hrvatske prostore. A da nije Katolika Crkva Hrvata imala jednoga don Antu Bakovia pitanje je da li bi ikada ugledalo svjetlo dana veliko mueniko djelo "Hrvatski martirologij XX stoljea". Da li bi ikada hrvatski narod imao svoj Populacijski pokret koji nastavlja ivjeti ali za sada bez svoga glasnika "Naroda" u kojem je objavljeno na stotine prekrasnih reportaa i lanaka iz ivota hrvatskog naroda a posebice njegova nataliteta nad kojim je don Anto tako ustrajno bdio i pozivao na potomstvo hrvatske ene i mueve. I pored svega toga ovaj jugoreim daje milijarde hrvatskih kuna kojekakvim spodobama po kojekakvim antihrvatskim udrugama i njihovim rabotama. Oni se nisu udostojali niti malim sredstvima pomagati ovo zaista plemenito glasilo kojega je Bakovi nazvao "Narodom". Zato je doista sjetno i tugaljivo da Hrvati više nee itati svoj mjesenik "Narod" i to samo zbog materijalnih razloga. Uostalom sve do sada "Narod " su financirali hrvatski itatelji sve dok nas reim nije pretvorio u prosjake.

Neizmjerna hvala don Anti Bakoviu za njegov neumorni ivot, za njegova dugogodišnja robijanja, za njegova velika knjievna djela kao što su "Drinske muenice" i sva ostala knjievna izdanja, uz zahvalnost svim njegovim suradnicima. Bog ih nagradio!           

Savjet Slobodne Hrvatske
Mate avar
 
BOI U OBITELJI UNJI...
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013

Tuan Boi u braniteljskoj obitelji: 'Moj mu, bolesni branitelj, plae skriveki kad iz trgovine donesem samo kruh!'


1 204987Eto, rekla sam, sada mi je lakše, nekome sam se poalila. Mi slavimo Boi tako što se ispovjedimo, idemo na svete mise, polnoku i poslije taj dan ja plaem skriveki da ga ne povrijedim, da njega ne boli, mada mislim da i on ini isto. Više smo gladni nego siti, cijeli mjesec jedemo samo krumpire i veselimo se kada stigne skrb jer si kupimo frišling i najedemo – završava tunu priu Suzana Šunji, supruga bolesnog branitelja

Pria koja dolazi iz Slavonskog Broda, sve je samo ne blagdanska. U njoj nema lampica, poklona, blještavih kuglica, a naroito nema blagdanskog stola. U njoj je samo ogoljeni, oboljeli branitelj kojem je preostala samo molitva, koje se on ni u trenucima gladi ne odrie. Boidar Šunji, ipak, ne eli priati o tome jer mu je neugodno i jer smatra da ima ljudi kojima je tee.

"Ima ljudi s etvero ili petero djece, bez ikakvih primanja, ima teško bolesne djece... Njima pomozite...", jedino je što je kazao Boidar. I da je elio više kazati, ne bi mogao jer je teško bolestan. To nam je potvrdila njegova supruga Suzana Šunji:

- Ratovao je doslovno od prvog dana. Sjeam se kad je kui donio tada "milicijsku" uniformu s koje sam ja skidala petokraku i prišila šahovnicu. Tada još nije ni bilo ZNG-e, samo plavci. im su se formirale brigade, Boidar je pristupio 118. rijekoj, nakon toga 108. brigadi u Slavonskom Brodu. S koliko volje i ara je odlazio na bojišnice... I tako, sve do kraja rata. Punih pet godina. Sada? Evo, lei u krevetu, spao je na 50 kilograma, skleroza kostiju, PTSP, depresija, aneksioznost i da ne nabrajam dalje – upuuje nas za poetak u samo dio problema supruga branitelja.

- Mi ivimo samo od 1.100 kuna skrbi koje on, kao takav dobiva od drave, jer kau, nema pravo na mirovinu. Svugdje, na svim komisijama proglašen je nesposobnim, ali u mirovinu mu ne daju. U registru mu je upisan samo mali dio, ne znamo kako je to mogue. Iz oaja sam pisala i Ranku Ostojiu koji mi je odgovorio da "moj suprug treba otii u Rijeku i pronai suborce s kojima je ratovao". Ma, za poetak, otkud nam novac? Dobro, otišli bi do tamo auto-stopom, ali traiti ljude po Rijeci trajalo bi dva-tri dana, treba nešto jesti, treba i spavati. I, kakvo traenje suboraca? Kome su pripisani dani ratovanja mog mua? Pa, dobro se sjeam predsjednika HVIDRA-e u ijem sam kafiu jedno vrijeme radila kako je potpisivao ranjavanja i ratne puteve kojekakvim tipovima. Samo bi sparkirali mercedese i BMW-e pred kafiem, pruili mu kovertu punu eura i tako si kupili status – pria nevjerojatnu priu Suzana Šunji, pa tek onda priznaje u kakvim mukama ive:

- Dolazi Boi, za mene i mog supruga veliki dan. Ali, mi nemamo ništa. Ovog trena imamo 20 kuna u depu i to nam je sve do 15.1.2014. Nekom arolijom uspijemo s tom skrbi platiti reije, ali ovaj mjesec smo morali kupiti drva. Branitelji koji teško ive inae imaju pravo na besplatna drva, ali smo odbijeni upravo zbog te skrbnine od tisuu kuna. Sad hodam Kauflandom s kruhom u ruci i gledam ljude s punim kolicima. itav mjesec jedemo samo krumpire, a psu dajemo krumpirovu ljusku. Sramim se sebe, ali znam da ne bih trebala. Imamo još nekog ponosa, vjerujemo u Boga koji e nam pomoi, volimo Hrvatsku i dalje iako ona nikako to da prepozna. I pored sve muke, sa veseljem sam bila angairana na štandu za referendum protiv irilice. Znam, pregladovat emo ovaj Boi, stisnule su nas ovrhe, naša mala kuica samo što se ne sruši koliko je trošna, krov curi... elim da znate kako ivi branitelj i to dragovoljac iz 1991. god. Evo još jedan Boi u bijedi, neimaštini s 3 izreke: prihvati situaciju, zahvali Bogu za tu situaciju i zamoli Ga da se proslavi kroz tu situaciju. Svjesni smo da mirovinu ne moe dobiti, iako svugdje piše da je nesposoban, svjesni smo da nema izlaza za naš krov, financije, bolje sutra, ali imamo ljubav jedno prema drugom i gutamo. Koliko emo još moi gutati, samo Bog zna. Ovi dani oko Boia, Uskrsa su nam najtei, najgori, bole, peku, gledamo one kojma je gore i tješimo se. Eto, borci do smrti. Eto, rekla sam, sada mi je lakše, nekome sam se poalila. Mi slavimo Boi tako što se ispovjedimo, idemo na svete mise, polnoku i poslije taj dan ja plaem skriveki da ga ne povrijedim, da njega ne boli, mada mislim da i on ini isto. Više smo gladni nego siti i veselimo se kada stigne skrb jer si kupimo frišling i najedemo se – završava tunu priu Suzana Šunji koja i dalje smatra kako ima ljudi kojima je pomo potrebnija.

Za one koji ipak ele na bilo koji nain pomoi ovoj obitelji branitelja, mogu to uiniti preko sljedeeg kontakta:

Suzana i Boidar Šunji, Lj. Posavskog 44 35000 Slavonski Brod,

mob: 091/ 253 17 16

Objavio: Dnevno.hr

http://www.dragovoljac.com.hr/index.php/novosti/novosti/1570-tuzan-bozic-u-braniteljskoj-obitelji-moj-muz-bolesni-branitelj-place-skrivecki-kad-iz-trgovine-donesem-samo-kruh

 
IVAN LOVAKOVI: BADNJAK 1918. GODINE
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013


 U boinom ozraju  ovih dana, treba se prisjetiti Badnjaka 1918. godine kada hrvatska vojska pobjedonosno oslobaa Meimurje pod vodstvom dopukovnika Slavka 'viteza' Kvaternika i pripaja ga tadašnjoj Dravi SHS. To je bila sjajna bitka koja se odvila nedugo nakon poraza na brzinu skupljene hrvatske vojske pod vodstvom bojnika Ivana Taškovia 13. studenog 1918. godine u Nedelišu.  

Kvaternik je  razradio strateški efikasan plan u kojem je sa nekoliko mješovitih hrvatskih eta i konjikih divizija meu kojima su bili i 'Hrvatski domobrani' oslobodio 24. prosinca Meimurje u jednom jedinom danu uz minimalne gubitke.

Dopukovnik Slavko 'vitez' Kvaternik se u inu dopukovnika prikljuio se Narodnom vijeu Drave SHS u kojem postaje glavar stoera vojske. Kada je ugušena Drava SHS a Kraljevina SHS izdajniki i podlo predaje Talijanima dio hrvatske Dalmacije i Istru s Rijekom, ali po zaslugama dopukovnika Kvaternika nova drava zadrava u svojim granicama Meimurje.
To je bilo drugi put da hrvatska vojska oslobaa Meimurje, jer je hrvatski ban Jelai  iz Varadina 9. rujna 1848. godine prvi puta nakon 600 godina s hrvatskom vojskom  pod hrvatskim barjakom ušao u Meimurje i tako ga pripojio Hrvatskoj.

Ova obljetnica je prilika da se podsjetimo da je trei puta Meimurje osloboeno od okupacije 6. travnja 1945. kada akovec oslobaaju Bugarska vojska i Crvena armija, a potom „hrabro“ ulaze prve partizanske jedinice Kalnikog odreda i poinju provoditi komunistiki teror staljinistikog tipa.

Kao posljedica revolucionarnog terora Titovih komunista u slijedeim je godinama oko  800 Meimuraca je ili odvedeno u poznati akoveki grad Zrinskih i kao neprijatelji narodne vlasti i Jugoslavije tamo nestaju  ili bivaju ubijeni širom osloboenog Meimurja. Tako je svoje tree oslobaanje Meimurje najkrvavije platilo.

Vjerojatno zbog tog terora i pola stoljea indoktrinacije i dan danas u Nedelišu postoji ulica komunistikog diktatora Maršala Tita i u akovcu postoje ulice poznatih komunistikih egzekutora i ZAVNOH-a , mada su svi bili za komunistiku diktaturu i Jugoslaviju, a protiv demokracije i slobodne Hrvatske.  Apsurdno i nelogino, ali  to je naša stvarnost.

Radujemo se što postoji još jedna stvarnost.  Stvarnost Isusovog roenja i povijesne  istine pred Bogom i ljudima. Istina se moe sakrivati neko vrijeme i to je uspješno raeno pod svim diktaturama, ali maske kad tada padnu. Kao što je to i sada sluaj kada se sjeamo svih osloboenja Meimurja. Ovih dana elimo slaviti i osloboenje Meimurja i jedinstvenu radost Boia. Taj dan se stvarnost neusporedive Boje ljubavi utjelovila u Isusu meu nama.   

Taj dan je i jedan Hrvat dopukovnik Slavko 'vitez' Kvaternik oslobodio Meimurje. To treba  proklamirati i proslaviti.!

Isus i danas po Duhu Svetome po crkvi poziva na opraštanje i ljubav. Isus je iv zato moramo ivjeti odgovorno i  proklamirati istinu nasuprot lai, jer Bog koji je istina ne eli podravati la, kako je zapovjedio u Dekalogu.

Ivan Lovakovi, Hrvatski domobran Varadin-akovec
 
MREA TV: GOST DNEVNIKA PROF. DR. ZVONIMIR EPAROVI
Subota, 21 Prosinac 2013

Link MREA TV   ttp://mreza.tv/vijesti-205/

21:00 in
formativni program

SUBOTA  - 21.12.2013. 

Gost Dnevnika na Mrea TV prof. dr. sc. Zvonimir Šeparovi - predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva

 
JUGOKOMUNISTIKA PRESUDA DORH-A
etvrtak, 19 Prosinac 2013
U izravnom razgovoru sa nekim lanovima FIFE doznali smo pravi razlog drastinog kanjavanja hrvatskog nogometaša Josipa Šimunia za pozdravljanje gledatelja na Maksimirskome igralištu, nakon pobjede nad Islandom, sa pozdravom "Za dom spremni!". lanovi FIFE tvrde kako im je glavni razlog Šimunievom kanjavanju bila ishitrena kazna DORH-a ovome hrvatskom nogometašu od dvadeset i pet tisua kuna, jer ako DORH tako drastino kanjava svoga hrvatskog igraa zašto bi ga oslobaala FIFA. Oni nisu ulazili u sadraj samoga hrvatskog povijesnog pozdrava od te tri rijei "Za dom spremni!" vjerujui da se radi o pozdravu kao što je onaj "Heil Hitler!".

lanovi FIFE nisu znali da se radi o povijesnom hrvatskom plemenitom pozdravu kojim su se Hrvati sluili u obrani od svih tolikih okupatora domovine Hrvatske. Zar i jedan hrvatski ban Josip Jelai nije imao taj isti pozdrav pri obrani od ondašnjih maarskih nasilnika nad Hrvatskom. Zato se javno obraamo predsjedniku i lanovima Dravnog odvjetništva Republike Hrvatske da se im prije oituju s kojim razlogom i s kojim pravom su kanjavali Josipa Šimunia sa dvadeset i pet tisua kuna zato što je nakon pobjede u Maksimiru razdragan pozdravljao hrvatsko gledateljstvo sa ovim plemenitim domoljubnim hrvatskim pozdravom. Hrvati su kroz povijest bili spremni braniti svoj dom u kojemu ive njihovi roditelji, njihova djeca i njihove obitelji i tako e biti dokle bude roda hrvatskoga u domovini Hrvata. To nije pozdrav koji trai smrt bilo kome ili koji napada bilo koga. I zaista je udno kako to uvaena gospoda iz FIFE nisu bila u stanju prepoznati nego su slijedila DORH.

Zato traimo od Hrvatskoga sabora da ispita sve okolnosti po kojima je presuivao DORH na jugokomunistiki nain Josipu Šimuniu za ovaj pozdrav. A od DORH-a traimo ukidanje kazne sa isprikom hrvatskome narodu za neuveno ponašanje DORH-a koji je sebi prigrabio ulogu nekakvog suda. S kojim pravom i zašto se na taj nain maltretira hrvatski narod pred cijelim svijetom u vlastitoj dravi Republici Hrvatskoj u kojoj se brani Hrvatima pozdravljati plemenitim povijesnim hrvatskim pozdravom. Budui da je ovaj sluaj uznemirio sve Hrvate domovine i cijeloga svijeta traimo da Hrvatski sabor jasno raspravi o ponašanju DORH-a.

Mate avar
Savjet Slobodne Hrvatske
 
MALO O ZORANU STEVANOVIU I NJEGOVOJ UDRUZI "KORAK ISPRED"
etvrtak, 19 Prosinac 2013

link: http://www.dnevno.hr/

Zoran Stevanovi i njegova udruga, koji su cinkarili Hrvatsku i Šimunia, iz dravnog prorauna godišnje dobiju stotine tisua kuna!

Mnogi se pitaju kako je mogue da FIFA ili UEFA uvaavaju mišljenje nekog potpuno nepoznatog tipa ija se udruga skriva iza brige za mlade. Tko je, zapravo, Rijeanin Zoran Stevanovi, kojem ministar Jovanovi dijeli zahvalnice, a Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva godišnje financira desetke projekata?

Zadnjih dvadesetak godina uloga onih koji su cinkarili Hrvatsku kojekakvim meunarodnim institucijama bila je rezervirana za ljude poput Vesne Teršeli ili Zorana Pusia. No, oni su oito prošlost jer vladajua garnitura ima nove cinkaroše. Za veinu hrvatske javnosti oni su moda nepoznanica, no jasno je iz kojeg miljea dolaze.

Dakle, u zadnje vrijeme Hrvatski nogometni savez, NK Rijeka i Josip Šimuni suoili su se s drakonskim kaznama. Nogometni savez je platio velike novane kazne zbog rasizma i nacionalizma na tribinama, a Rijeka je ak morala igrati utakmicu pred praznom Armadinom tribinom zbog navodnog isticanja keltskih krieva (koji je kao simbol zabranjen na neonacistikoj zastavi, ali se taj isti kri nalazi u grbu Celtica pa ga nitko ne doivljava kao nacistiki simbol). No, kada su ga rijeki navijai stavili na jedan svoj transparent UEFA je hitro reagirala i kaznila Nogometni klub Rijeku i to na temelju "anonimne" prijave.

Vrhunac obrauna s Hrvatskom bila je utakmica s Islandom na kojoj je francuski delegat na prigovor izvjesnog Zorana Stevanovia koji se skriva iza rijeke udruge "Korak ispred", traio uklanjanje svih transparenata s natpisom Vukovar, posebice onaj na kojem je pisalo "Zapamtite Vukovar" jer je to po njemu imalo neprihvatljive konotacije na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo izmeu Hrvatske i Islanda. Ispada da je transparent zapravo vrijeao osjeaje Islanana.

Koji su prvi Stevanovievi motivi i ciljevi, nije teško zakljuiti, budui da je miljenik aktualnog ministra obrazovanja i športa eljka Jovanovia, ali kada krovna nogometna organizacija nasjedne na politiko-ideološku interpretaciju nekog anonimusa, koji se najviše financira novcem hrvatskih poreznih obveznika, onda to definitivno mora potaknuti pitanje kako je uope mogue da neki bezveznjak moe tuakati koga i gdje hoe i da se na temelju njegovih rijei izriu drakonske kazne kao, primjerice, Josipu Šimuniu.

Naime, i dalje je dvojbeno je li FIFA uope nadlena za ono što se dogaa nakon završetka sportskog dogaaja, no više nije sporno da je upravo na temelju prijave Zorana Stevanovia FIFA reagirala, pokrenula cijeli postupak i kaznila hrvatskog reprezentativca.

Tko je zapravo osoba koja je monija od svih hrvatskih dunosnika?

O Zoranu Stevanoviu se relativno malo zna. ivi u Rijeci, ima 40 godina, izvršni je direktor udruge 'Korak ispred' koja "skrbi za dobrobit djece i mladih", za sebe tvrdi da se ak bavio i nogometom u mladim danima, bio je dugogodišnji navija Rijeke, napisao je prirunik "U boji snaga tolerancije". Vodio je navijaka veleposlanstva na EURO-u 2008. i 2012. godine te portal i vodi za navijae EURO 2008 i 2012. Bio je, kae, sudionik europskih navijakih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u "civilnom" sektoru bavi se ve 15 godina. Donedavno je bio potpuno nepoznat, a dolaskom Kukuriku koalicije rijeki ga SDP-ovci guraju u mnoge projekte i postaje sve "prepoznatljiviji". Nakon utakmice s Islandom i uklanjanja vukovarskih simbola, razotkrio je i svoje pravo lice.

Osim svojom udrugom, u slobodno vrijeme Stevanovi se bavi i honorarnim poslovima pa sastavlja izvješa o anomalijama na hrvatskim nogometnim stadionima i to redovito šalje meunarodnim sportskim institucijama. Pa je tako prijavljivao Hrvatsku i hrvatske navijae zbog - po njemu neprimjerenih pjesama - kao što je Thopsonova "Lijepa li si“ ili „Oj hrvatska mati“, dakle pjesama koje su vezane iskljuivo uz modernu dravu Hrvatsku, onu nastalu slijedom dogaaja nakon prvih slobodnih parlamentarnih izbora 1991. godine.

Jasno, Stevanovi sve to ne bi mogao raditi bez neije svesrdne potpore. Nije tajna kako uiva veliku podršku svog sugraana, ministra eljka Jovanovia, ovjeka koji odreuje što hrvatski navijai smiju, a što ne, što je dozvoljeno, a što ne. Njegova je „ljubav“ prema hrvatskoj dravi u kojoj ivi i koja ga financira tolika da mu smeta i samo ime Vukovar, što je definitivno najgora i najbezobraznija provokaciju za sve ljude kojima je Hrvatska domovina.

No, tragino je što aktivnosti takvih ljudi financiraju svi hrvatski graani. Primjerice, za svoju djelatnost udruga 'Korak ispred' u svibnju 2012. dobila je i povelju od ministra znanosti, obrazovanja i sporta eljka Jovanovia. Preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva samo u prošloj godini od ukupno 52 milijuna kuna, Stevanovi i njegovi su dobili novac za desetak projekata vrijednih gotovo milijun kuna.

No, financiraju se i iz drugih, uglavnom stranih izvora. Za svoje projekte, od kojih je veina prodavanje magle, dobili su novac od Urban Instituta i USAID-a, FARE i FSE-a. Bilo je tu nešto novca i iz Vidoševieve Hrvatske gospodarske komore, zatim Obrtnike komore, od Microsofta, Primorsko-goranske upanije te iz nekih fondova iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Od svakud po malo, ali zanimljivo, udruga se hvali kako im se u zadnje vrijeme rijetko koji projekt odbije. Baš "neobino".

No, bez obzira na svu štetu koju je Stevanovi nanio Hrvatskoj zadnje vrijeme, on ne odustaje. Tvrdi kako e nastaviti raditi na "promjeni kulture navijaa u Hrvatskoj" onako kako to on smatra ispravnim, a posebno e (zahvaljujui novcu kojeg dobiva), pokušati utjecati na mlade – one izmeu 15 i 30 godina, koji su njegova ciljana skupina. Zvui od nekud poznato?

Autor: B.D.

 
OTVORENO PISMO PREMIJERU ZORANU MILANOVIU
etvrtak, 19 Prosinac 2013

  Udruga hrvatskih lijenika dragovoljaca 1990. - 1991.
Zagreb, Ksaver 200, tel: 01 4603 710, fax: 01 4677 087
E-mail: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
 

Poštovani g. Milanoviu,

Ovih dana u nekoliko novina prenesena je vijest da e se legendarna Opa bolnica Vukovar eutanazirati na nain da se uništi kao pravna osoba i djelomino ili potpuno pripoji nekoj drugoj bolnici. Budui da vijest ni nakon nekoliko dana ekanja nije demantirana, smatramo da se podudara s izjavama ministra zdravstva da e se uskoro ukidati neki  bolniki odjeli „na dobrobit pacijenata“. Na redovitoj godišnjoj Skupštini Udruge hrvatskih lijenika dragovoljaca 1990.-1991. odluili smo obratiti Vam se pismom.
Osuujemo i proglašavamo opasnom ideju o bilo kakvom urušavanju statusa pravne osobe Ope bolnice Vukovar, o emu mi, koji smo svoje ivote stavili na raspolaganje u obrani Domovine, imamo pravo govoriti. Svako degradiranja bolnice-heroja opasno je iz više razloga:

1. Bolnica skrbi za ivote sedamdesetak tisua stanovnika kojima smo osigurali visoku razinu zdravstvene zaštite i u mnogo teim financijskim krizama od današnje, jer taj napaeni narod na to jednostavno i ma pravo;

2. Bolnica je jedini jamac koliko-toliko podnošljivih ivotnih uvjeta stanovnicima koji su podloni poslijeratnom stresu, a ni onaj ratni još nije zalijeen. Kakve posljedice ima stres na ratnu i poslijeratnu generaciju Vukovaraca najbolje znamo mi lijenici i njihovi suborci jer nam se povjeravaju u najteim trenucima; 

3. Politika smjena legendarne ravnateljice mr. sc. Vesne Bosanac, dr. med. ve donosi teške posljedice u radu bolnice, prvenstveno zbog teških dugova nastalih nakon smanjenja financiranja bolnice i nedostatka osnovnog medicinskog materijala;

4. Politike smjene brojnih ravnatelja hrvatskih bolnica izvedene su pod izgovorom sanacije, a nakon besmislenog smanjenja financiranja zdravstvenog sustava u iznosu od 2,5 milijardi kuna godišnje. Novi tzv. sanacijski ravnatelji poveavaju dug dobavljaima iz mjeseca u mjesec, a najtee to izdravaju manje bolnice poput one u Vukovaru;

5. Vukovarska bolnica, koju smo mukom obnovili nakon razaranja u srpskoj agresiji, podignuta je na visoku organizacijsku i strunu razinu i praktino je jedini poslodavac u tom dijelu zemlje. Njezino uništavanje najavljenim planom je udarac na zdravlje, ivote i ukupna ivot Vukovara i okolnih naselja;

6. Napokon, vukovarska bolnica je temelj obrane hrvatske drave od srpske agresije. Njezini podrumi su utroba u kojoj se je raala hrvatska drava. Ne oekujemo da to Vi razumijete, ali vjerujte nama koji smo davali zdravlje i ivote za obranu Hrvatske, suavanje djelatnosti vukovarske bolnice, bio bi novi udar na sigurnost grada, njegovo vraanje u okvire normalnog ivota ali i udar na politiku stabilnost koju toliko ele Vukovarci;

7. Ne znamo tko kroji savjetima budunost vukovarske bolnice, no podsjeamo te poznavatelje organizacije zdravstva, da u europskim zemljama postoje brojne bolnice koje su meusobno manje udaljene od hrvatskih bolnica ije se eutanaziranje priprema.  Na alost, nisu analizirali ni rezultate nedavnih ukidanja nekih bolnica pa i klinika, a da su to uinili vidjeli bi da su glavni rezultati srozavanje kvalitete i poveana cijena usluga. Decentralizacija, a ne centralizacija zdravstvenih ustanova donosi kvalitetu i uštedu;

8. Zbog svega navedenog, molimo Vas da se zaloite za obustavu paklenog plana izraenog u radionici onih koji ne razumiju socijalno stanje stanovnika Vukovara i okolice. Ako treba, mi emo opet dragovoljno, kao i u doba rata i nakon rata, odlaziti besplatno raditi u vukovarsku bolnicu u elji da spasimo ivote napaenog stanovništva.

Poasni predsjednik UHLD 90.-91.                                 Dopredsjednik UHLD 90.-91.
prof. dr. sc. Andrija Hebrang, dr. med.                             prim. Stjepan Bai, dr. med.
 
VRGORAC: OTVORENO PISMO MINISTARSTVU BRANITELJA DRAVE HRVATSKE
Srijeda, 18 Prosinac 2013

Vrgorac, 17. studenoga 2013. – Na temelju oevida i šturih medijskih napisa, prosvjeda obitelji i rodbine, na temelju naše slubene dunosti i na temelju slubenog priopenja Ministarstva branitelja, mi, Povjerenstva za obiljeavanje i ureivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraa na prostoru opina Ljubuški i itluk te Vicepostulatura postupka mueništva »Fra Leo Petrovi i 65 subrae« Ministarstvu branitelja drave Hrvatske upuujemo otvoreno pismo.

Iznenada ste 11. prosinca zapoeli s iskapanjem masovne grobnice rtava komunistikog zloina na Novom groblju u Vrgorcu. Niti smo bili obaviješteni mi kao oni koji smo po slubenoj dunosti izravno zainteresirani za ovu masovnu grobnicu, niti su bile obaviještene obitelji i rodbina pobijenih, niti javnost preko medija. Zbog ega tako?
Pourili smo na mjesto dogaaja, zahvaljujui neslubenoj dojavi, i oevidom utvrdili da se iskapanje ne obavlja u potpunosti po strunim kriterijima. Netko je, naime, iz nama nejasnih razloga, naloio »pojednostavljivanje« procedure iskapanja. Tko i zbog ega? Drugi dan, 12. prosinca, neslubeno smo saznali da ste završili iskapanje, a 13. prosinca izdali ste slubeno priopenje o svemu. U njemu ste naveli da ste ekshumirali posmrtne ostatke 9 osoba. Nije ništa reeno jesu li to u potpunosti odvojeni posmrtni ostatci ili su samo dvije hrpe, jedna s 9 lubanja i druga sa svim ostalim kostima. Naveli ste i da ste uzeli uzorke za moguu DNK analizu. Ako su u pitanju samo dvije hrpe, kako se neslubeno doznaje, sve i da se napravi ta DNK analiza što e se predati obiteljima pobijenih? Lubanja dotinoga, a ostalo neka trai meu hrpom kostiju? Isto tako ne dadne li uzorak za DNK analizu pozitivan rezultat, kako e se uzeti drugi od preostalih kostiju, ukoliko su one pomiješane? Rekoste da ste posmrtne ostatke privremeno zbrinuli u grobnici na gradskom groblju? Što to znai? Da e im se tamo samo još staviti neki natpis nad glavom jer su ve pokopane, ili e se najprije odloiti na nekom dostojnom mjestu, pa onda nakon što budu napravljene sve istrane i druge radnje prekriti hrvatskim stijegom, odnijeti u mjesnu crkvu, sluiti za njih sv. misa zadušnica nakon koje e u povorci biti pronesene vrgorakim ulicama do groblja gdje e onda dostojanstveno biti pokopane uz dune poasti, sve do govora mjesnih društvenih vlasti?

Spomenusmo ono srno što ste rekli o ovoj masovnoj grobnici. Meutim, niste ništa rekli zbog ega nije, da ponemo od poetka, pozvan sveenik da se pomoli prije otvaranja masovne grobnice jer su svi pokazatelji da su tamo pokopani Hrvati katolici? Zbog ega inu iskopavanja nisu nazoili, kako je neslubeno poznato, slubeni fotograf i slubeni video snimatelj koji bi biljeili svaku znaajniju pojedinost? Zbog ega, kako se neslubeno doznaje, nije voen podroban dnevnik iskapanja? Zbog ega se, opet sudei prema neslubenim izvorima, nije uloila najvea mogua pozornost da se sauvaju svi mogui materijalni dokazi, kao i da se svako tijelo pojedinano iskopa i oznai brojem dok moda jednoga dana ne dobije ime i prezime? Zbog ega nije nazoio istrani sudac i zbog ega se ne podnosi optunica protiv nepoznatog poinitelja, jer još ima ivih onih koji su ih doveli do Vrgorca, kao i onih koji su u to vrijeme bili na elu Ozne ili njezini pripadnici? Zbog ega se javnosti ne podnose informacije o ovoj masovnoj grobnici da bi ih ona onda nadopunila svojim saznanjima? Zbog ega nisu obaviještene vlasti BiH, jer su pobijeni njihovi graani?

Prosvjedujemo, dakle, protiv ovakvog naina iskapanja ove masovne grobnice, a slino se ve prije, kako izvješuju neki mediji, dogodilo i u Sincu. Na ovaj nain pobijeni se ubijaju po drugi put. Kad se sve sabere i oduzme, ostaje zakljuak da se ovako radi jer se ele skriti svi drugi tragovi zloina kad se ve ne mogu skriti kosti. A rezolucija Vijea Europe o totalitarizmima (meu kojima je i komunizam) poziva drave da se suoe s prošlošu, odnosno s komunistikim zloinima te da se rtvama oda duno poštovanje. Zar ovo slii na to?

U nadi da ete uti vapaj ne nas, nego obitelji i rodbine koja nas moli da nešto uinimo, srdano Vas pozdravljamo. S poštovanjem! Vice Nii, za ljubuško povjerenstvo; Andrija Stoji, za itluko povjerenstvo; fra Miljenko Stoji, za Vicepostulaturu
 
NIJE POTENO NITI JE KOLEGIJALNO ODRICATI SE SVOJIH KOLEGA
Ponedjeljak, 16 Prosinac 2013
(Ba-bo, de-do, a-mida, da-ida )

Udarni tv termin, u im god rukama ta televizija bila, ima veliku mo. Pokazuju to i odjeci tv nastupa, docenta  Nine Raspudia koji je, znanstveno argumentiranim odgovorima, znalaki, u mali dep stavio voditelja Acu Stankovia. No, kao da se sva pitanja iz te emisije, mogu svesti pod zajedniki nazivnik, u jedno prosto prošireno pitanje. Zašto se Nino Raspudi ogradio od starog hrvatskog pozdrava Za dom spremni, i zašto mu je Aco Stankovi uope postavljao to, Hitlerom zakieno pitanje, o kojem su, kao našoj bolnoj temi, vjerojatno razgovarali i uz zajedniku kavu poslije emisije. Iz oportunistikih razloga. Zato da bi obadvojica, i po cijenu svoga zdravog razuma, pjevajui pjesmu onoga iju orbu sru, zadrali nekakve svoje društvene pozicije. Zdravo razumsko pitanje bi bilo. Kako Stankovi sada nije spreman za svoj dom, a 1991.godine je kao hrvatski branitelj, zajedno s Tumanom, Gotovinom, Lošom, Kotromanoviem i mnogim drugima bio spreman za svoj dom. Bio je ustanik. Hrvatskim, i ne samo hrvatskim jezikom reeno, bio je ustaša. Znai, hrvatski ustanici - ustaše su 90 - ih godina  bili; i Tuman, i Gotovina, i Lošo, i Kotromanovi, i svi drugi hrvatski branitelji, jer su se ustali protiv velikosrpskog etnikog agresora i njegove okupacije hrvatske zemlje, istog onog agresora protiv koga su se ustale i njihove kolege iz 1940-ih godina. Zaista nije pošteno, niti je kolegijalno odricati se svojih kolega, koji su, za jedan te isti dom bili spremni.
U pravu su svi oni koji sve hrvatske branitelje nazivaju pravim hrvatskim imenom. Nisu u pravu (Beogradska skupština i drugi), koji ih nazivaju fašistima i nacistima, jer su to talijanski i njemaki pojmovi i proizvodi, a nikako hrvatski.

- Oni su bili dragovoljci i treba ih izdvojiti od reima. Kae Nikola Štedul autor popularnog i traenog romana "Kriar ili duh slobode", kome niti šest udbometaka nije moglo ništa.
- Oni su se izdigli iznad nacizma. (dr. Slobodan Lang).
- Njima je zapovijedalo i 28 generala idova. (arko Puhovski).
- Ustaša je, kada te trojica napadaju a ti ustaneš i braniš se. (Braco Cigan, tv Nona mora ).
- Ustaše su spasile i Milku Mesi, roenu Duduni. (www.hrvatski-fokus.hr, 20.12.2011.)

Ne samo da je nekolegijalno, nego je i strašno, da su se i branitelji povijesne hrvatske zemlje, današnje BIH, odrekli svojih kolega iz 40 - ih godina, boraca protiv istog etnikog agresora i okupatora. Iskaz maloga Muje ostaje vjeito kao neoborivi dokaz. Kai ti meni Mujo, pita ga poslijeratni uitelj. Tko su bili ustaše? Ba-bo, de-do, a-mida, da-ida... Otegnuto je nabrajao Mujo.

Hrvatske ustaše su nastale kao revolucionarni odgovor na Velikosrpsku vojnu diktaturu kralja Aleksandra, iji andari su masovno; ubijali, pendreili, šamarali i zatvarali hrvatske ljude. Toj diktaturi su i tadašnji komunisti dodali fašistiki pridjev, pa su po njima, ustaše nastale kao naš prvi antifašistiki pokret. "Podrimo borbu ustaša u Lici. Dolje velikosrpska, vojno fašistika diktatura. Za nezavisnu Hrvatsku. CKKPJ. (Proleter 1932.)

Liko-velebitska ISKRA iz 1932.godine razbuktala se, 1995.godine, u OLUJNI PLAMEN.
No, britanski vjeiti imperijalizam nema oiju niti srca. Njemu kao da odgovaraju nekakve nove i iskre i oluje, pa ih ponovo priziva upornim radom na uspostavi starog, neprirodnog jugostanja. Dakle, Ivo na novo. Ne. Dolje svi imperijalizmi. Neka ivi svaiji kuni prag. Neka ivi svaiji dom i njegova domovina. Neka svak bude za svoj dom spreman. Neka niko ne posee za tuim, jer e naii na prirodan otpor. Neka što prije u RH padne Berlinski zid, i krene solarni proces izlaska povijesne istine na sunce. Dolje silne hrvatske podjele. Dok se Europa ujedninjuje mi se dijelimo. Globalisti moemo biti samo ako u nama kucaju nacionalna srca. Na evropskim i svjetskim sportskim natjecanjima se vijore tisue nacionalnih zastava. ute i crvene kartone dobivaju oni, koji se ne ponašaju sportski. Sportski se ponašajmo i u svim drugim podrujima nacionalnog i internacionalnog ivota, sa što manje napada na tue domove i domovine, i što manje dobivenih uto crvenih kartona i iskljuenja.

ARKO MARI
 
DODIJELA PRIZNANJA HRVATSKOG RTVOSLOVNOG DRUTVA U 2013. GODINI
Nedjelja, 15 Prosinac 2013
   
   
   
   
   
 
TRADICIONALNI ADVENTSKI SUSRET: FOTOGRAFIJE I VIDEO ZAPIS - ELJKA JOVANOVIA
Nedjelja, 15 Prosinac 2013

Link: fotografije eljka Jovanovia

https://skydrive.live.com/?cid=50B3F23E9E582C82&id=50B3F23E9E582C82!71305


Video link mješoviti zbor "Kralj Zvonimir" - solist Velimir Hran
                                              dirigent: Vinko Glasnovi
https://www.facebook.com/#!/photo.php?v=560505177361354&notif_t=video_wall_create

Adesste fidels
Spavaj, spavaj djetiu... harm: o.A. Canjuga
Poteci pastiri... uglazbio: Ferdo Livadi
Jadranka Lui, Josip Jurevi, Mile Pešorda, Ante Beljo, Zvonimir Šeparovi,  Nevenka Neki, Nikola Štedul i
Shirley Helen ŠtedulZbor "Kralj Zvonimir" dirigent Vinko Glasnovi i solist - Velimir Hran

Prof. Zvonimir Šeparovi, pomoni biskup zagrebaki Valentin Pozai s ga Baricom Spudi majkom hrvatskog
branitelja Pavao Spudia koji je ubijen na Ovari...

dr. Mato Pavkovi, prof. Zvonimir Šeparovi i Frank Cetini (USA)

 
PREDSTAVLJANJE KNJIGE AKADEMIKA JOSIPA PEARIA: VUKOVAR I NJEGOV STOER
etvrtak, 12 Prosinac 2013
Govor biskupa dr. Vlade Košia

Zagreb, 11.XII.2013.

Najprije bih rekao da mi je velika ast biti ovdje veeras sa svima vama - koje sve od srca pozdravljam, na prvom mjestu Vas, dragi akademie Peariu, takoer hrvatske generale Mladena Markaa, g. Domazeta-Lošu, g. Lukia i Tomu Medveda te domainagosp. J. Klemma, kao i sve hrvatske branitelje, kojima dugujemo slobodu naše Domovine, gu Karolinu Vidovi Krišto, sve Vukovarce i branitelje Vukovara, g. Tomislava Josia i g. Vladu Iljkia te lanove Stoera za obranu hrvatskog grada Vukovara i sve vas, sudionike ove veeri - uti vaša promišljanja i podijeliti s vama svoja razmišljanja o ovoj knjizi, ali i o Vukovaru i njegovu Stoeru. Vukovar je za mene uvijek bio grad posebnog pijeteta – kao što su to i naša povijesna mjesta poput grada Zrina, uništenog 1943. ili Gvozdanskog, kojeg su branili 1578. hrabri hrvatski vojnici i u toj obrani junaki svi do jednoga izginuli. Vukovar je poput Sigeta, koji je branio „moj“ Nikola Šubi Zrinski 1566. – rekao sam za hrvatskog junaka, branitelja Sigeta da je moj, jer je roen 1508. u Zrinu, upi moje Sisake biskupije. Vukovar je naša suvremena epopeja, mjesto stradanja ogromnih razmjera, budui da je na nj navalila ogromna mrnja i vojna mašinerija, ali i mjesto ogromne ljubavi iskazane u snazi rodoljuba kojisu ga branili. Pred tom rtvom stojim bez rijei, u dubokoj molitvi za sve koji su poginuli, kao i za sve koji su u toj obrani izgubili svoje zdravlje bilo tijela bilo duše, koji su doivjeli neviena ponienja, zatvore, silovanja i progonstvo te – konano nerazumijevanje i stalno uskraivanje osnovnog poštovanja društva, a na kraju i slubene drave, sve više i više – do eskalacije krize s postavljanjem dvojezinih odn. dvopismenih ploa u Vukovaru poam od 2.rujna ove god. na dalje.

Ne mogu a da se ne spomenem prvog predsjednika RHi jedinog pravog hrvatskog dravnika dr. Franje Tumana, ija je 14.obljetnice smrti bila juer. Samo bih istaknuo kako mi je neshvatljivo da se od 2000.godine njega ne samo zaobilazi, nego se nasilno i smišljeno provodi i tzv. detumanizacija. Zato je dravni vrh ignorirao njegov grob, pa i juer, kao i druge njegove obljetnice i nije mu elio iskazivati nikakvo poštovanje, premda je narod plebiscitom njega i birao i doivljavao ne samo formalno prvim predsjednikom nego i stvarno nacionalnim liderom. Tu se opet nalazim pred enigmom kako je to mogue da naš narod ide – štono se veli - drumom, a naši politiari šumom. Mislim da dok ne bude Tuman poštovan tako da mu na grob dolaze ne tek stranake delegacije nego najviše dravne delegacije, nee biti sree za našu dravu i naš narod.

Upravo je akademik Peari tako hrabro orijentiran da bi morao biti nezaobilazan putokaz svim Hrvatima i hrvatskim graanima. U emu? U domoljublju, u poštivanju svetinja našeg puka.

Kad spominjem „svetinje“, tada ne mislim na svece Katolike crkve, ve na ono što je narodu sveto i veliko, što mu je neophodno, što ne eli i ne moe dovoditi u pitanje, ne eli li dovesti u pitanje sam sebe i svoj identitet, svoju prošlost, sadašnjost i budunost.

Jedna od takvih svetinja je nesumnjivo obitelj. ovjek se raa u obitelji, raste i izgrauje se, napreduje i stjee sve ivotne spoznaje i prva najvanija iskustva - u obitelji. Kako onda ne bi obitelj cijenio, poštovao i smatrao svetinjom? Pa ipak naši se tzv. prvaci, poduprti medijima-plaenicima potrudiše da svima koji cijene obitelj, koja po svojoj naravi koju joj je takvu Bog dao, poiva na braku kao zajednici muškarca i ene, u lice kau da su glupi, nazadni, ajatolasi, da su nacisti, fašisti, netolerantni, ak su nam neki govorili da je poštovanje obitelji– nekršansko ponašanje! I  kad je narod na referendumu, usprkos tim strašnim i nevienim pritiscima, ipak u velikoj veini rekao što misli – a to je da mu je obitelj svetinja, kao da se ništa nije nizbilo. Nitko ne odgovara od aktera te kampanje protiv obitelji, nitko! Zar ne postoji ni politika odgovornost, zar ne postoji moralna odgovornost, pa i pravosudna? Naš kardinal Bozani rekao je, nakon susreta s Papom koji je izrazio zadovoljstvo što je ustavno zaštien brak u Hrvatskoj, kako je bio iznenaen da je institucionalna vlast bila protiv toga – citiram: „kršei tako neutralnost drave“. I za to nitko ne odgovara! No ipak, narod je pobijedio i on sada ima tu svijest da moe izvojevati pobjedu usprkos nemoralnim politiarima, usprkos veleizdajicama i prodanim dušama.

Jednako se tako na alost dogaa i sa svetinjom koje se zove Vukovar. Vukovar je neviena epopeja, Vukovar je naša suza najgora, Vukovar je naša rana nezacijeljena, Vukovar je naš ponos i naša najvea nacionalna svetinja. I što ovi bezdušnici uradiše od njega? Umjesto da vidaju rane, umjesto da pomau i organiziraju itavu Domovinu da pomogne tom našem simbolu i svetinji, oni su pošli izmom na njega. Šalju specijalne snage reda, u oklopnim odijelima, sa štitovima i kacigama, oboruane dugim cijevima, da kao neki agresori napadnu. Koga? Hrvatske branitelje. Gdje to? U Vukovaru! Boe, smiluj se ovoj jadnoj bezdušnoj vlasti i istrgni im ma iz ruku, jer njime mogu ozlijediti djecu, njime mogu raniti majke, njime mogu oskvrnuti duše iste i malene, Boe, njime mogu oneistiti i upropastiti sebe. Ne dopusti da se to dogodi!

Vjerujem da e ova knjiga, i ovaj naš veerašnji skup pomoi da se ne dogodi daljnje poniavanje Vukovara, a to znai cijele Hrvatske, to znai svih Hrvatica i Hrvata, svih ranjenih duša u ovoj napaenoj zemlji.

U analizi stanja i dogaaja, pitamo se: gdje su bili i što su rekli, inili i radili pojedinci i ustanove ove zemlje kad se tako bezdušno pokrenula nova agresija na Vukovar. To bi se pitanje moglo postaviti i s obzirom na dogaanja oko agresije na obitelj. Prozivam institucije ove zemlje i pitam ih: zašto ste šutjeli? Vi, akademici naše najviše kulturne i znanstvene ustanove HAZU! Vi, lanovi Matice hrvatske, Vi, rektori naših hrvatskih sveuilišta! Ako su mediji zaluivali naciju, skrivajui istinu i sipajui lai u uši, u oi i u duše naših ljudi koji nisu mogli znati ono što im nije bilo reeno, zašto ste vi šutjeli, vi koji biste trebali znati i biti moralni stupovi našeg društva, vi koji predstavljate glas razuma?

Jednako tako prozivam i pitam sve vas, isti imenovani adresati: zašto šutite i dopuštate da se vrši nova agresija na Vukovar? Zar nije Vukovar spasio obraz i vama, zar nije zaustavio krvoednu soldatesku koja je htjela prodrijeti i vas, zar ne osjeate zahvalnost i zar ne vidite da vas ne bi bilo bez Vukovara? Pa kako moete sad šutjeti, kako moete i dalje samo promatrati?

Evo, spomenuo sam i Akademiju i Sveuilište, a naš je autor ove knjige o Vukovaru i akademik i sveuilišni profesor. Meutim, on je jedini! Ili jedan od veoma rijetkih kako akademika tako i sveuilišnih profesora koji die glas, koji govori istinu, koji ima hrabrosti boriti se i prkositi monicima ovoga svijeta. Nije njihov ma jai od pera!

Rije je snanija od svakog maa, kako to opisuje i Sveto pismo, kada kae da je „iva Rije Boja i djelotvorna; oštrija od svakoga dvosjekla maa; dijeli dušu i duh, zglobove i modinu te prosuuje nakane i misli srca…“ (Hb 4,12)

Neka bude više Pearia, da bude Vukovara, da sloboda više nikada ne uzmakne pred ropstvom da nam ivi Hrvatska!
 
POZIV NA HODOAE "GOSPI VOINSKOJ"
etvrtak, 12 Prosinac 2013
 
HRVATSKA RUA ZA ANZELMA
etvrtak, 12 Prosinac 2013
  Zbog jednog dogaaja danas napisat u par reenica. Neka ostanu zabiljeene.

Na putu prema zgradi Sveuilišta (u Zagrebu) primjetio sam mnoštvo rua, na trgu koji još uvijek nosi ime "najveeg sina naših naroda i narodnosti". Nakon par pogleda našao sam i sjeanje na ujaka (ANZELMO EPO, student agronomije) kojeg nikad nisam imao prilike upoznati. Pokoj mu duši.

Moja je majka posljednje dvije godine uiteljske škole završila u Mariboru, kamo je bila preseljena njezina škola iz Mostara. Tako ju je kraj rata zatekao u zbjegu prema Bleiburgu. Postrojili su ih u red i kratko ispitivali. Tko si, što si. Kuna pomonica sam, izrekla je la koja joj je spasila ivot. Uiteljice su bile razvrstane na drugu stranu.

Taj tren nije znala da e kroz kratko vrijeme u tom istom meteu ostati bez starijeg brata. Nije niti znala da e sutradan upoznati svog budueg mua s kojim je u ljubavi proivjela preko šest desetljea.

Onaj na iju dušu pada ma i jedan ljudski ivot ne moe biti nevin i nikakve zasluge ne mogu oprati njegove ruke. Kad to shvate  i priznaju njihova djeca, moi emo zajedno ii naprijed.

 
 
POZIV LANOVIMA I PRIJATELJIMA DRUTVA NA TRADICIONALNI ADVENTSKI SUSRET
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013
2013-12-10
 
PREPORUUJEMO: OLUJA NA MREA TV
Ponedjeljak, 09 Prosinac 2013

mrea tv
PREPORUUJEMO video link na OLUJU - ponedjeljak 9. prosinca 2013.

OLUJA OZANE BAŠI - gost prof. Zvonimir Šeparovi i Vlado Iljki, lan Stoera zaduen za pravna pitanja

http://mreza.tv/oluja-ozane-basic/

 
IZ SUBOTICE: HRVATSKA NEOVISNA LISTA
Utorak, 10 Prosinac 2013
Obnova Drame na hrvatskom i formiranje Hrvatskog školskog centra, prioriteti
(Nela Skenderovi)

Udruga 'Hrvatska neovisna lista' se bori za osnivanje Drame na hrvatskom u subotikom kazalištu te za osnivanje Hrvatskog školskog centra u Subotici, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare koju je spomenuta udruga odrala danas u gradskom Uredu za medije.

Udruga 'Hrvatska neovisna lista' poela je s djelovanjem prije dvije godine, a formirana je, meu ostalim, i zato da bi obnovili institucije koje su nekad postojale. Jedna od njih je i mjesenik 'Hrvatske novine' koji je u Subotici izlazio prije II. svjetskog rata, a koji trenutno izlazi samo u elektronikoj formi, rekao je urednik 'Hrvatskih novina' Antun Horvat.

Što se tie obnove Drame na hrvatskom, Udruga 'Hrvatska neovisna lista' je poduzela konkretne korake, rekao je predsjednik Udruge Zlatko Ifkovi.

'Prije tono godinu dana Hrvatskom nacionalnom vijeu smo podnijeli inicijativu s potpisima i ekali smo do 4. listopada ove godine kada je HNV dalo potporu obnovi hrvatske drame u subotikom kazalištu. U meuvremenu smo imali razgovore s tadašnjom predsjednicom Skupštine grada Márijom Kern Sólya oko naina kako da obnova hrvatske drame ue u skupštinsku proceduru te da upravni odbor Narodnog kazališta promijeni statut i Dramu na hrvatskom unese u svoje statutarne odluke'.

Kako je rekao Zlatko Ifkovi, Udruga je pokrenula razgovore s odreenim klubovima vijenika kao i s Demokratskom strankom i Liberalnom demokratskom partijom, a uputili su zahtjev za prijem i Savezu vojvoanskih Maara.

'Klub vijenika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini e pokrenuti inicijativu za obnovu hrvatske drame i na taj nain prezentirati našu inicijativu u Skupštini grada. U narednom razdoblju oekujemo od Kluba vijenika SVM–a da nas primi i da potporu toj inicijativi kada se bude pokrenula u Skupštini grada. Smatramo da se u proraunu grada Subotice u odnosu na druge dvije drame za narednu godine moraju predvidjeti odreena sredstva te imenovati v.d. ravnatelja, koji e u suradnji s postojeim kadrom pokrenuti formiranje ansambla i odravanje prve predstave na hrvatskom jeziku.'

Ifkovi je rekao da postoji veliki problem kod školovanja na hrvatskom, jer se djeca nakon završene osnovne škole na hrvatskom, na svom materinjem jeziku mogu upisati samo u gimnaziju i Politehniku srednju školu. On je rekao i da je raniji ministar obrazovanja u Hrvatskoj Radovan Fuchs obeao financijsku potporu otvaranju Hrvatskog školskog centra, kada je bio u Subotici.

'U narednom razdoblju e 'Hrvatska neovisna lista' posebnu pozornost dati otvaranju Hrvatskog školskog centra u Subotici, to jest, ekat emo onaj trenutak dok mjerodavne hrvatske institucije ne završe projekt za taj centar koji se poeo raditi prije dvije godine. Takoer, nadamo se da e u buduem razdoblju Grad Subotica nai jedan odgovarajui prostor za rad mjesenika 'Hrvatske novine', za što smo zahtjev podnijeli 23. travnja ove godine'.

Ifkovi je rekao da po sporazumu izmeu Republika Hrvatske i Republike Srbije, potpisanom 2004. godine, Srbi u Hrvatskoj imaju politika prava, to jest zastupljeni su s tri izravna mandata u Hrvatskom saboru, a Hrvatima u Srbiji se tim sporazumom garantira zastupljenost u opinama, pokrajini i republici.

'Cilj je da Hrvati dobiju ono što im pripada po meunarodnom sporazumu, da se za Hrvate formira posebna izborna jedinica kada se budu odravali izbori za republiku skupštinu i da Hrvati izmeu sebe biraju svoga zastupnika, a ne da budu na listama drugih', rekao je Ifkovi.

On je zakljuio da se Udruga nada da e dvije hrvatske stranke pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije za ostvarivanje politikih prava Hrvata u Srbiji i da e podravati ideje i akcije hrvatskih udruga kojih u Srbiji ima oko 46.
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedea » Kraj »»

Stranice 31 - 60 od 1223
 
Top! Top!